Cum vi se pare că un copil pleacă în vacanță fără să aibă bursa plătită? Răspunsul premierului Dăncilă

0
Foto: ecopolitic.ro

Viorica Dăncilă a fost întrebată, marți, de către un jurnalist, într-o conferință de presă, cât de gravă este situația bugetului în condițiile în care bursele elevilor nu mai sunt plătite de câteva luni. ”Tocmai pentru că am fost cadru didactic şi tocmai pentru că îmi plac, iubesc copiii, şi cred că este important să susţinem copiii şi tineretul, pentru noi a reprezentat o prioritate. (…) Pentru că există această problemă, astăzi am avut o întâlnire cu toţi primarii de sector, cu primarul Capitalei, pentru a vedea cum să facem rectificarea bugetară, care sunt problemele”, a spus premierul. Dăncilă a anunțat că va avea discuții și cu primarii din țară, dar a ținut să le reamintească edililor care critică bugetul alocat că au semnat pentru acest buget şi atunci ”nu au semnalat absolut nimic”.

Fragment din conferința de presă de marți, desfășurată după întâlnirea cu grupurile parlamentare reunite ale PSD:

Jurnalist: Cât de gravă este situația bugetului dacă bursele elevilor nu mai sunt plătite de câteva luni de zile? Ați fost cadru didactic. Cum vi se pare că un copil pleacă în vacanță fără să aibă bursa plătită?

Premierul Viorica Dăncilă: Tocmai pentru că am fost cadru didactic şi tocmai pentru că îmi plac, iubesc copiii, şi cred că este important să susţinem copiii şi tineretul, pentru noi a reprezentat o prioritate. Să ne reamintim că acest guvern a dat ordonanţă de urgenţă prin care a crescut bursele şi alocaţiile pentru copii. Bursele pentru copii sunt date de către autorităţile locale, de către administraţia locală. Tocmai pentru că există această problemă, astăzi am avut o întâlnire cu toţi primarii de sector, cu primarul Capitalei, pentru a vedea cum să facem rectificarea bugetară, care sunt problemele. În perioada următoare, ne vom întâlni cu primarii de municipii şi oraşe şi vom avea întâlniri cu cei din administraţia publică locală tocmai să nu ajungem în aceste situaţii.

Cei din administrația locală spun că vina aparține tocmai Guvernului care a trimis o responsabilitate către ei fără să trimită și resursa financiară.

Eu cred că trebuie să şi demonstreze acest lucru. Depinde cine a făcut această afirmaţie şi dacă, într-adevăr, când luăm acest buget, ajungem la ideea că este vina Guvernului sau poate că vrea să se inducă această situaţie. De aceea, am cerut ministrului Finanţelor Publice să analizeze punctual fiecare situaţie în parte.

Afirmația aparține vicepreședintelui PSD, Robert Negoiță, președinte al Asociațiilor Municipiilor din România. 

Domnul Negoiţă este puţin cam pesimist, vede totul în negru. Dumnealui vede falimentul… Noi suntem puţin mai realişti şi tocmai de aceea considerăm că acolo unde sunt probleme rezultatul dialogului este important şi nu numai ca să vezi lucrurile într-un sens negativ. (…) Eu cred că ar trebui să discutăm şi cu doamna Firea şi cu domnul Negoiţă, după discuţiile pe care le-am avut astăzi la Guvern.

O poziție similară o au președinții Asociația Orașelor din România și Asociația Comunelor din România. Toți au aceeași poziție: Guvernul i-a păcălit atunci când s-a făcut bugetul de stat pe 2019, transferându-le obligații fără să le transfere și resursa financiară…

Eu vreau să vă spun ceva. Aceste lucruri, şi poate unele dintre ele sunt greşite şi încercăm să le remediem, noi nu spunem că totul este perfect, cine munceşte greşeşte, pot fi anumite lucruri care nu sunt sunt corecte, încercăm să le remediem, dar eu reamintesc unora dintre primari că au semnat pentru acest buget şi atunci nu au semnalat absolut nimic. Deci, eu cred că trebuie să avem o altă abordare, să avem o abordare deschisă, o abordare constructivă, să avem dialog. Guvernul a reluat dialogul cu administraţia publică locală şi cred că putem rezolva aceste lucruri.”

Primarul sectorului 3, social-democratul Robert Negoiță, a declarat, pentru Edupedu.ro, că elevii din sectorul 3 al Bucureștiului nu și-au primit bursele școlare de 3 luni, pentru că “guvernul ne-a mințit și nu ne-a dat banii”. Sunt afectați “spre 10.000 de copii”, iar cauza este faptul că Executivul nu a suplimentat cu 60% bugetele locale, așa cum promisese, a susținut edilul.

Citește și: Bursele elevilor din sectorul 4: Bursa de performanță – 50 de lei, bursele de merit – de la 30 de lei. Asociația Elevilor: ”Sunt ruşinos de mici!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.