Mesajul unor eleve de la Șincai, într-un clip cu ”șosete colorate”. Ce sfaturi au pentru colegii din generația lor VIDEO

1

Șapte eleve de la Colegiul Național ”Gheorghe Șincai” din Capitală au realizat un clip despre diversitate, despre faptul că suntem diferiți și trebuie să ne acceptăm unii pe alții așa cum suntem. Într-un clip în care ”personajele” sunt niște șosete colorate, adolescentele au un mesaj pentru colegii din generația lor: să fie ei înșiși, să uite de diferențe și să lucreze împreună. ”Dacă în viață aveți de ales, alegeți să jucați rolul vostru, cu propriile defecte și calități! Rolul altcuiva nu este decât un rol secundar. Alege-te pe tine!”

Ana Marcu, Andreea Giușcă, Emilia Badea, Elena Uleia, Alexandra Radu și Andreea Dumitrache-Negoița sunt eleve în clasa a X-a la Colegiul Național ”Gheorghe Șincai”, iar  Alexandra Marcu în clasa a XI-a. Împreună au realizat un clip, cu care au participat la un concurs, însă ceea ce este mai important pentru ele este faptul că mesajul lor a ajuns la mulți tineri, și nu numai, și a fost înțeles.

”A fi diferit înseamnă lucruri diferite pentru oameni diferiți. Diversitatea ține de mai mulți factori, precum genul, etnia, hobby-urile, religia și mentalitatea. În secolul XXI, este greu să fii altfel când oamenii judecă cu orice ocazie și pun etichete în necunoștință de cauză. Nimeni nu trebuie să accepte să i se impună un tipar prestabilit, prin constrângere. Trebuie să învățăm să uităm de diferențele noastre și să lucrăm împreună. Fiecare dintre noi are particularitatea sa, iar dacă reușim să ne acceptăm exact așa cum suntem, vom reuși să îmbunătățim societatea.”

Acesta este mesajul din clipul realizat de cele șapte eleve, în care șosete diferite și colorate devin personaje. Ce le-a determinat să transmită acest mesaj și de ce în acest fel?

Emilia Badea: ”Ne-am gândit să urmărim problemele adolescenților, și nu numai ale lor. Am vrut să evidențiem faptul că, pentru a te integra, nu trebuie să găsești interese comune. Trebuie să fii tu. Trebuie să te accepți pe tine însuți și apoi vei vedea cum ceilalți, la rândul lor, te acceptă. Este ca și cum ai cere iubire în stânga și în dreapta. De-abia în momentul în care realizezi că tu ești iubire, iubirea va veni și din alte părți.”

Elena Uleia (foto): ”Stăteam și ne gândeam ce am putea include într-un filmuleț de 60 de secunde, astfel încât să îl facem cât mai atractiv și original. Am decis că a face din șosete personajele noastre ar fi ceea ce ne trebuie. În acest mod, am reușit să captăm ușor atenția, transmițând un mesaj clar: „Este în regulă să fii diferit pentru că acest lucru ne unește de fapt”.”

Ana Marcu (foto): ”Ne-am gândit să venim cu o idee destul de simplă, dar care să aibă un impact mare. Nu am vrut să ne filmăm fețele pentru a face totul mai general, punând astfel accent pe mesaj. Astfel, am ajuns la concluzia că un videoclip în care să ne filmăm doar șosetele ar fi mult mai original. Apoi am început să construim “personajele” cu șosete colorate. Practic, temele videoclipului au fost incluziunea socială și diversitatea, noi punând accent pe faptul ca diversitatea este frumoasă.”

Ideea șosetelor le-a venit într-o oră de chimie și fiecare a contribuit cu ceva la scenariu, astfel încât toate cele șapte eleve și-au pus ”amprenta” în realizarea clipului.

Ceea ce au reușit să facă a fost apreciat de colegi, prieteni, cunoștințe, dar și de profesori. Am fost foarte bucuroase că toată lumea a înțeles mesajul pe care am vrut să îl transmitem”, mărturisește Andreea Giușcă (foto).

Cu acest clip, cele șapte eleve au participat la un concurs național de videospot-uri sociale – ”Orașul meu – Oraș durabil”, unde au obținut locul 4, spune Alexia Radu. Practic, acest concurs a fost platforma care le-a dat posibilitatea de a-și lansa ideile și de a exprima ceea ce cred. ”A trebuit să facem un spot/clip de un minut în care să încorporăm o temă dată de organizatori. Noi am ales tema incluziunii sociale. De asemenea, am făcut referire la tema ”respect pentru diversitate”. Șosetele diferite au fost modul nostru de a exprima diferențele vizibile în societate, din cauza cărora mulți oameni nu sunt respectați”, explică Andreea Giușcă.

”Faptul că ai o șosetă diferită nu are importanță…”

Cele șapte adolescente au pornit, în realizarea acestui clip, tocmai de la problemele de care se lovesc adolescenții.

”De cele mai multe ori lucrurile care ne diferențiază sunt judecate”, crede Alexia Radu. ”Etnie, religie… Până și alegerile pe care le facem în viață sunt judecate. Cum ne îmbrăcăm, ce cumpărăm… În societatea materialistă în care trăim, accentul cade deseori pe ceea ce avem și astfel de multe ori suntem noi, adolescenții, judecați din absența sau abundența anumitor obiecte”, completează Andreea.

În plus, prin acest clip, adaugă Emilia (foto), elevele au vrut să dea un mesaj împotriva ”efectului de turmă”: ”Să realizăm fiecare în parte că suntem unici în felul nostru și să ne iubim exact așa cum suntem pentru că, în absența iubirii, iau nașterea frustrarea, invidia, bârfa”.

Faptul că ai o șosetă diferită nu are importanță. Dacă reușești să le porți cu mândrie, asta e important. Individualitatea a devenit un defect, pe când, în generațiile trecute, era un ideal. Noi spunem ”da” șosetelor diferite. Asta am vrut să evidențiem prin acest clip”, mai spune Andreea.

”Șosetele au fost doar o metaforă care ne-a ajutat să susținem punctul de vedere”, susține și Ana, în timp ce Elena crede că, ”chiar dacă preferăm fiecare să stăm cu oamenii cu care avem mai multe lucruri în comun, nu ar trebui sa existe ura între noi.”

”Noi am vrut doar să tragem un semnal de alarmă. Toți vrem schimbarea mult dorită, dar nimeni nu încearcă să se îmbunătățească. Până la urmă, este vorba de cea mai bună versiune a noastră. Ne-am născut AICI ȘI ACUM pentru că avem o misiune… misiune pe care nu o putem duce la bun sfârșit dacă nu încercăm să fim din ce în ce mai buni”, este de părere Emilia.

Ce sfat, mesaj au pentru colegii din generația lor 

Elena: ”Încercați să vă concentrați pe scopurile voastre, dar luând în seamă și starea de bine a celorlalți! Ura și batjocura față de ceilalți nu te vor ajuta cu nimic, doar îți vor încărca conștiința. Toți suntem oameni care, chiar dacă avem scopuri diferite, uniți le putem atinge mai ușor.”

Alexia (foto): ”Fiți mândri de diferențele voastre și iubiți-vă pe voi înșivă!”

Andreea Giușcă: ”Dacă în viață aveți de ales, alegeți să jucați rolul vostru, cu propriile defecte și calități! Rolul altcuiva nu este decât un rol secundar. Alege-te pe tine!”

Emilia: ”Haideți să începem să ne prețuim unii pe alții, să ne acceptăm și să-i dăm voie iubirii care arde în noi să iasă afară, pentru că ea își știe scopul! Trebuie doar să avem încredere în noi… pentru că schimbarea poate porni chiar de aici.”

Ana: ”Eu o să citez un om pe care îl admir foarte mult și anume Tudor Chirilă: ”Am găsit. Știu. Secretul este să iubești un om pentru tot ce nu îți poate oferi. De-abia atunci nu te vei iubi pe tine în el. De-abia atunci el nu-ți va fi oglinda și vei privi cu adevărat în sufletul lui. Da, sunt neputincios, căci niciodată n-am știut să sparg oglinzi. Mi-a fost teamă c-am să mă omor.””

Clipul despre diversitate a fost realizat de Ana Marcu, Andreea Giușcă, Emilia Badea, Elena Uleia, Alexandra Radu și Andreea Dumitrache-Negoița (foto 1), eleve în clasa a X-a, și Alexandra Marcu (foto 2), elevă în clasa a XI-a.

 

 

 

 

Citește și:

1 COMENTARIU

  1. „Fiți mândri de diferențele voastre și iubiți-vă pe voi înșivă!”,zicea una dintre domnisoare.
    Desigur.daca am fi Toti la fel ,Totul ar fi Monoton.Ori,in sosete,ideologii,masini,filosofii de viata,muzici,gastronomii,confesiuni,hobi uri …diferite,dam sens Creatiei.Evolutionist sau Creationist,Voltaire ian,sau Roussea ist,corpuscul,sau unda,ca sa nu zic monarhist ,sau republican-Lumea i colorata si Numai as i Frumoasa OXIMORON ica .Poate Creatorul insusi a fost Oximoron.Increatul/Creatul,Creatorul,NOI,Creatia Lui.

    Eritis sicut deus scientes bonum et malum Veți fi asemenea lui Dumnezeu cunoscând binele și răul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.