Doi elevi din Dolj au fost eliminați, luni, de la proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, la Bacalaureat, după ce au fost prinşi cu telefoanele mobile asupra lor, informează Agerpres.
Potrivit IȘJ Dolj, este vorba despre un elev de la Colegiul Naţional Pedagogic ”Ştefan Velovan” şi unul de la Colegiul Tehnic de Arte şi Meserii “Constantin Brâncuşi” din Craiova.
La examenul de Bacalaureat, probele sunt monitorizate audio-video.
Ce este interzis la BAC 2019:
- Potrivit ordinului privind organizarea și desfășurarea examenului de bacalaureat național – 2019, în sălile de examen nu este permis accesul candidaţilor cu ghiozdane, rucsacuri, sacoşe sau poşete. Candidaţii au obligaţia de a lăsa aceste obiecte în sala de depozitare a obiectelor personale, stabilită de comisia de bacalaureat în acest scop. Candidaţii care refuză depozitarea acestor obiecte în sala stabilită de comisia de bacalaureat în acest scop nu sunt primiţi în examen.
- Se interzice totodată candidaţilor la examenul de bacalaureat să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălţăminte, în penare şi altele asemenea sau în băncile în care sunt aşezaţi în sălile de examen, orice fel de lucrări: manuale, cărţi, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidaţi etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.
- Se interzice candidaţilor să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălţăminte, în penare şi altele asemenea sau în băncile în care sunt aşezaţi în sălile de examen, telefoane mobile, căşti audio, precum şi orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare care permite conectarea la internet sau la reţele de socializare, ce ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare cu alţi candidaţi, asistenţi din centrul, centrele de examen sau cu exteriorul.
- Se interzice candidaţilor la examenul de bacalaureat să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare între candidaţi sau cu exteriorul.
Candidaţii care încalcă aceste ultime trei reguli sunt eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele și obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise.
-
-
- Încălcarea acestor reguli va fi considerată tentativă de fraudă, iar candidaţii respectivi nu mai pot participa la probele următoare şi sunt declaraţi ”eliminaţi din examen”, fără posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale.
- Aceşti candidaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat. Calculul celor două sesiuni la care candidaţii „eliminaţi din examen” nu mai au dreptul de a participa se face fără luarea în considerare a sesiunii speciale a examenului de bacalaureat.
-
Potrivit MEN, 135.655 de absolvenți de liceu (116.037 din promoția curentă și 19.618 din seriile anterioare) s-au înscris pentru a susține examenul național de Bacalaureat 2019 în prima sesiune, care a început luni, 3 iunie, cu proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A).
”Rezultatul obţinut de fiecare candidat la proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română/limba maternă, menționează MEN, nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător grilei aprobate la nivel naţional: experimentat, avansat şi mediu. În situația în care un candidat refuză să răspundă sau să rezolve subiectele propuse la una dintre probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, se consideră că acesta nu a susţinut proba”, preciza Ministerul Educației.
Citește și:
- Adriana Bogatu, profesoară de română, după prima zi de BAC: ”Școala românească trebuie reformată din temelii. I-ar trebui o implozie”
- BACALAUREAT 2019. Interdicții pentru candidați: în ce situații sunt eliminați din examen
- BAC 2019. Examenul de Bacalaureat a început luni cu proba orală la Limba română. Reguli, modele de subiecte și interdicții în sala de examen