La Alba Iulia se va construi ”Muzeul Copilului”, după modelul Zoom Kindermuseum din Viena

0
Foto: facebook.com/ ZOOM Kindermuseum Wien

La Alba Iulia se va construi ”Muzeul Copilului”, un complex multifuncțional realizat după modelul Zoom Kindermuseum din Viena. Investiția de aproape 12 milioane de lei cuprinde instalații educative, spații pentru experimente științifice, pictură, confecționare de jucării și cafenea pentru părinți, scrie Mediafax.

O atenție deosebită le va fi acordată copiilor cu dizabilități, pentru care vor fi amenajate intrări personalizate.

”Muzeul Copilului” de la Alba Iulia va fi construit în mare parte cu fonduri europene și este proiectat special pentru a le asigura copiilor o modalitate deosebită de petrecere a timpului într-un spațiu de educație creativă și interactivă. Pe lângă săli în care aceștia vor putea să atingă și să studieze exponatele, vor fi amenajate spații în care ei vor fi încurajați să realizeze diferite lucruri, folosindu-și cunoștințele și imaginația și vor avea la dispoziție un foaier pentru joacă liberă, ca un parc acoperit.

„Muzeul este un produs educațional divers și integrat. (…) În timp, muzeul își propune să îmbunătățească nivelul de educație bazat pe experimentare, pe stimularea talentului individual, pe activități practice orientate spre acumularea de cunoștințe consistente și utile copiilor, precum și pe petrecere de către cei mici a unui timp liber de calitate, distractiv”, spune Nicolaie Moldovan, city managerul municipiului Alba Iulia, co-autor al proiectului.

După modelul Zoom Kindermuseum din Viena, un spațiu în care copiii vor putea face experimente din domeniul fizicii și chimiei, un modul dedicat astronomiei, o zonă în care vor putea învăța despre natură și corpul uman sau alta amenajată pentru activități artistice și organizarea de expoziții, sunt câteva dintre încăperile ce vor fi dotate cu echipamente specifice și cu decoruri atractive.

Muzeul este un compediu de funcțiuni modulare care combină, printre altele, un mic centru de științe naturale, dar și un studio de creație muzicală și digitală, este un laborator de experimente fizice și chimice, dar și un simulator de realități virtuale și augmentate, este un club de codare și robotică, dar și un loc de joacă accesorizat pentru toate vârstele și gusturile. Este o bucătărie în care copiii vor învăța să gătească, un atelier de ceramică, dar și un makerspace cu machete, accesorii și unelte care permit mici construcții, inclusiv planificarea dezvoltării unui oraș urmând imaginația copiilor. Universul fascinant al galaxiilor, al planetelor, al stelelor etc. își va face cunoscute secretele în spațiul dedicat astronomiei.

Muzeul va deține o sală multimedia, utilă proiecțiilor, cu o bibliotecă audio-video, cu mobilier și decoruri flexibile, utile unor evenimente de învățare sau socializare. De asemenea, muzeul va găzdui expoziții, evenimente tematice și aniversare, va organiza tabere și excursii personalizate interesului copiilor și familiilor acestora. Principalii parteneri ai acestui serviciu pentru public sunt copiii, părinții și unitățile de învățământ ale orașului”, precizează Nicolaie Moldovan.

Conform proiectului, s-a găsit o alternativă distractivă și pentru coborârea de la etaj, care se va putea face pe un tobogan amplasat lângă scări, construit dintr-un tub transparent. Complexul va mai avea o librărie, un magazin cu jocuri şi jucării, iar pentru părinți va fi amenajată o cafenea-ceainărie.

Clădirea va avea o arhitectură modernă, cu un acoperiș verde de tip grădină, va fi echipată cu panouri solare și fotovoltaice pentru o cât mai mare independență energetică. Amplasamentul obiectivului este situat lângă stadion, în proximitatea Bazinului Olimpic, a Liceului Sportiv, cu accesibilitate foarte bună pentru toate cartierele orașului, mai ales dinspre cea mai vulnerabilă comunitate a acestuia. Dotările și echipamentele vor fi asigurate din materiale sau tehnologii de fabricație cu o rezistență foarte mare la utilizări multiple, prietenoase cu sănătatea și integritatea fizică a copiilor.

Pe parcursul derulării proiectului vom căuta parteneri privați care să susțină achiziția unor bunuri, care să completeze benefic funcțiunile muzeului. Mizăm pe colaborarea cu diferite companii din Alba Iulia, din județ, dar și din țară pentru upgrade-uri de echipamente, instalații de joacă sau învățare, pentru sponsorizarea funcționării unor module/ateliere. Personalul angajat va fi instruit de experți ai unor muzee similare din SUA și țări UE”, a spus Nicolaie Moldovan.

Potrivit acestuia, lucrările pentru amenajare și dotări inițiale vor începe în această toamnă, în funcție de data semnării contractelor de finanțare și de construcție și dacă nu vor fi întârziate de contestații a licitației, vor dura doi ani și sunt susținute financiar în cea mai mare parte din fonduri europene. Terenul pe care va fi construit muzeul are o suprafață de 6.813 mp.

Citește și: Salvați Copiii: Peste 5.000 de minori au dispărut de acasă în ultimul an. Majoritatea, plecări voluntare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.