Ecaterina Andronescu, luată la rost de protestatarii din Sibiu: ”Dvs. nu trăiți în țara asta? Ar fi trebuit să vă dați demisia!”

0
Foto: tribuna.ro

Ecaterina Andronescu a fost luată la întrebări, vineri, la Sibiu, de către protestatarii care au așteptat-o în fața sediului PSD din oraș. Aceștia i-au cerut ministrului Educației explicații în legătură cu starea învățământului românesc și i-au reproșat că nu și-a dat demisia după ce un copil de 3 ani a căzut în fosa septică a unei școli și și-a pierdut viața. ”Dumneavoastră nu trăiți în țara asta? Unde trăiți?”, a întrebat-o o femeie pe Ecaterina Andronescu, potrivit Mediafax.

Ministrul Ecaterina Andronescu a fost așteptată, vineri, în fața sediului PSD Sibiu, de câțiva protestatari cu care a avut un dialog. Unul dintre aceștia a întrebat-o pe Ecaterina Andronescu dacă se simte responsabilă de felul în care arată învățământul românesc.

Dialogul dintre ministru și protestatar:

”Protestatar: Ce părere aveți că în România anului 2019, o țară membră în Uniunea Europeană, sunt copii care mor înecați în rahat? (…) Cât de responsabilă sau vinovată vă simțiți dumneavoastră de starea învățământului românesc și de copiii care mor înecați în rahat?

Ecaterina Andronescu: Eu vin după două zile de dialog cu miniștrii Educației din UE. Și, în acest dialog, am aflat că toți se confruntă cam cu aceleași lucruri cu care ne confruntăm și noi…

Protestatar: Există copii care mor înecați în rahat, în Uniunea Europeană?

Ecaterina Andronescu: Mă lăsați să vă răspund?

Protestatar: Eu nu cred că în Uniunea Europeană vreun copil, în ultimii 40 de ani, a murit înecat în rahat.

Ecaterina Andronescu: Dacă dumneavoastră vreți să dialogați cu mine, lăsați-mă și pe mine să vă explic. În România, școlile, din punctul de vedere al patrimoniului, nu sunt în responsabilitatea Ministerului Educației..

Protestatar: Deci nu este problema dvs…

Ecaterina Andronescu: Sunt în responsabilitatea autorităților locale. Mi-e foarte greu, să înțeleg ce s-a întâmplat acolo de nu și-au văzut de ceea ce trebuiau să facă. (…)

Protestatar: Mie mi se pare abominabil și ar fi trebuit să vă dați demisia a doua zi.

Ecaterina Andronescu: Asta e părerea dumneavoastră…

Protestatar: Este părerea mea, absolut, și a multor oameni, să știți… (…)

Ecaterina Andronescu: Sunt multe lucruri în care am responsabilitate și mi le asum. Sunt un om de școală, nicio zi nu am lucrat în altă parte.

Protestatar: Cât de vinovată vă simțiți de asta?

Ecaterina Andronescu: Eu cred că ce am putut eu să fac, am făcut și anume (…) În bugetul de anul acesta și acum este Hotărârea de Guvern pe traseu, ca să se ia semnăturile, pentru repartizarea unei sume de 65 de milioane de lei destinate grupurilor sanitare din școlile care au grupurile în curte.”

Pe de altă parte, o femeie i-a cerut explicații ministrului pentru faptul că încă mai există toalete în curte în școlile din România.

Dialogul cu ministrul:

Protestatară: De ce trebuie să se întâmple toate lucrurile astea când moare cineva? De ce întotdeauna trebuie să moară cineva să se întâmple? Trebuie să se întâmple să fie alegeri ca să faceți școli, wc-uri, spitale, drumuri… Ce naiba? Dumneavoastră nu trăiți în țara asta? Unde trăiți? Aveți wc-ul în fundul curții? Dumneavoastră ați avut wc-ul în fundul curții? Ați trăit așa? Eu am trăit cu wc-ul în fundul curții. Nu mai putem. Noi nu mai putem. Ce puteți să ne spuneți?

Ecaterina Andronescu: Am făcut tot ce depindea de mine. Și anume…

Protestatară: Dar așa spuneți toți! Ce depinde de mine…. Nimic concret. (…) Dumneavoastră, personal, ce putere aveți? Ce puteți face?

Ecaterina Andronescu: Eu am puterea să încerc să orientez…

Protestatară: Că de vorbit putem vorbi toți.

Ecaterina Andronescu: Eu sunt din noiembrie la Ministerul Educației…

Protestatar: Ați avut 4 mandate la minister.

Alt protestatar: Ați distrus învățământul!

Ecaterina Andronescu: Asta e părerea dumneavoastră. Puteți să mă urâți…

Protestatar: Nu vă urâm, vă cerem dreptate….

Ecaterina Andronescu: Dar eu sunt profesor de o viață și toată viața mea mi-am făcut meseria.”

Protestatarii au așteptat-o pe Ecaterina Andronescu având pancarte pe care au scris mesaje precum: ”90% dintre elevii liceelor de elită emigrează” sau ”Abrambureala din școli nu e reformă”.

Ministrul Educației s-a aflat, vineri, într-o vizită în județul Sibiu, unde s-a întâlnit cu mai mulți profesori și directori de școli.

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.