Cum își imaginează copiii că va arăta România în următorii 100 de ani. ”Guvernul Copiilor 3D”, în cinematografe din 1 iunie

0

”Guvernul Copiilor 3D” este primul documentar 3D românesc, care va fi lansat în cinematografe de 1 iunie, Ziua Internațională a Copilului. Proiectul reuneşte 100 de copii români care au fost invitaţi să îşi imagineze cum ar arăta ţara noastră în următorii 100 de ani, dacă ar fi chiar ei parte dintr-un Guvern al viitorului. Filmul, regizat de Ioana Mischie, va putea fi urmărit în cinematografele 3D şi 2D din întreaga ţară.

”În contextul în care ţara noastră a sărbătorit centenarul, copiii cu vârste cuprinse între 7 şi 12 ani au încercat să descrie România următorilor 100 de ani, cu toate dimensiunile ei: educaţionale, economice, arhitecturale, sociale, tehnologice, civice, spirituale, constituţionale, ori societale.

Cum percep copiii problemele lumii de astăzi? Cum ar imagina ei alternative sau soluţii? Cum ar putea fi arhivate, ascultate şi, poate, implementate opiniile lor la nivelul societăţii? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările pentru care găsim un răspuns în cadrul documentarului. Potrivit copiilor, unele dintre cele mai mari defecte ale societăţilor de astăzi sunt poluarea, defrişarea pădurilor, depresia, războaiele, dar şi obsesia adulţilor de a face bani. Protagoniştii vin cu soluţii urgente, dar şi cu viziuni creative care ar putea fi o reală sursă de inspiraţie pentru decidenţii şi adulţii din zilele noastre”, se arată într-un comunicat de presă, preluat de news.ro.

Potrivit sursei citate, ”Guvernul Copiilor 3D” este un proiect unic în România, atât ca experiment de imaginaţie civică, cât şi ca abordare cinematografică inovatoare, devenind primul documentar stereoscopic românesc.

“Am folosit tehnica de filmare 3D în premieră în ţara noastră pentru a surprinde portretul fiecărui copil cât mai expresiv cu putinţă. Primul moment care ne-a inspirat să gândim filmul 3D a fost o vizită la un muzeu din Washington DC, în care majoritatea statuilor expuse portretizau adulţii vizionari din istoria umanităţii. Atunci ne-am întrebat – de ce nu am recunoaşte, oare, şi meritul unui copil vizionar? Tehnologia 3D se foloseşte, de cele mai multe ori, în filme de acţiune, însă provocarea pentru noi a fost să o folosim în aşa fel încât să  redea umanul, cât mai autentic”, a declarat regizoarea Ioana Mischie.

Filmul se adresează nu doar copiilor şi adulţilor, ci şi instituţiilor educaţionale şi civice din România. ”Guvernul Copiilor este mult mai mult decât un proiect cinematografic inovator, este un demers educaţional, social, civic, filosofic, vizionar. Cred că este vital să încurajăm copiii să îşi construiască lumea în care vor locui. Când eram copil, mi-am imaginat guvernul ca un spaţiu liber în care oameni de toate vârstele, genurile şi profesiile îşi pot exprima o opinie şi se pot ajuta reciproc pentru a o pune în practică.  În timp, am conştientizat că societatea are cu totul alte configuraţii, care ne pot aliena. Copiii nu au drept de vot în societatea de astăzi, însă dacă viziunea lor ar fi ascultată şi luată în serios măcar uneori, ar putea avea un impact constructiv în comunitatea din care fac parte şi în societate, pe termen scurt, mediu şi lung”, a adăugat Ioana Mischie.

Conform sursei citate, pe termen lung, proiectul poate fi extins atât temporal, urmărind copiii an de an şi modul în care fiecare abordare a lor evoluează în timp, cât şi spaţial, extinzând proiectul în numeroase alte ţări pentru a compara viziunile copiilor în funcţie de contextul din care provin.

Copiii protagonişti provin predominant din Bucureşti şi din împrejurimile Capitalei, urmând ca pentru segmentele viitoare ale proiectului să poată participa copii din întreaga ţară.

Distribuitorul va organiza o caravană naţională de promovare a documentarului, cu participarea realizatorilor şi o serie de dezbateri pe tema imaginaţiei civice în România. Filmul va fi difuzat 3D şi 2D în oraşe precum: Bucureşti, Timişoara, Iaşi, Cluj, Constanţa, Târgu-Jiu, Craiova, Piteşti, Ploieşti, Braşov, Arad, Bistriţa, Botoşani, Gura Humorului, Reşiţa, Oraviţa, Petroşani.

Pentru spectatorii filmului din primul week-end (31 mai – 2 iunie) vor exista numeroase concursuri, tombole şi bonusuri inedite.

Ioana Mischie este scenaristă şi regizoare de origine română, a semnat până în prezent filme, webseries, proiecte transmedia şi proiecte VR selectate la peste 70 de festivaluri din întreaga lume.

Detalii despre ”Guvernul copiilor 3D” puteți găsi pe: Facebook Instagram / Website

Trailer-ul oficial, din care aflăm ce își doresc copiii – ”Aș vrea ca toți să fie fericiți, dar asta e cam imposibil, deci îmi doresc imposibilul”:

Foto: facebook.com/ Government of Children – Romania

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.