Elevii din Constanța, obligați să participe la parada de ziua orașului. Asociația Elevilor: ”O reminiscență a perioadei de dinainte de anul 1989”

0
Foto: cugetliber.ro

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) condamnă obligarea elevilor de a participa, pentru al doilea an, la parada organizată cu ocazia Zilei Orașului Constanța, care se desfășoară, marți, 21 mai, spunând că acest tip de eveniment nu reprezintă decât ”o reminiscență a perioadei de dinainte de anul 1989”.

Potrivit informațiilor asociației elevilor, Inspectoratul Școlar Județean Constanța a trimis o adresă către școlile din județ prin care le-a fost solicitat să aducă elevi la paradă. ”Deși există școli care au oferit opțiunea elevilor de a participa, fără nicio imperativitate, reprezentanților asociației le-a fost reclamat că în licee precum Liceul Tehnic Pontica sau Colegiul Național „Mircea cel Bătrân”, elevii ar fi fost anunțați că vor participa la paradă, fără a putea alege acest lucru”, se arată într-un comunicat al asociației.

”Considerăm aceste întâmplări ca fiind oglindirea situației de anul trecut, atunci când ordine „de la centru” au scos sute de elevi și studenți în stradă, pentru a defila în această paradă ce poate fi ușor asemănată cu cele pe care le observăm, de regulă, în țări precum Coreea de Nord, țări comuniste unde liberul arbitru este un mit, iar atunci când este vorba despre salutarea sau aprecierea liderilor toți cetățenii trebuie să se conformeze”, mai spun elevii.

Comunicatul integral al Asociației Elevilor din Constanța

”Asociația Elevilor din Constanța condamnă organizarea pentru al doilea an a paradei Constanței cu obligarea elevilor de a participa

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) condamnă obligarea elevilor de a participa la parada cu ocazia Zilei Orașului Constanța, acest tip de eveniment fiind o reminiscență a perioadei de dinainte de anul 1989 și care ne amintește cu tristețe că mentalitatea conducătorilor orașului nu s-a schimbat foarte mult.

Marți, 21 mai a.c., Primăria Constanța organizează pentru al doilea an la rând o paradă cu ocazia zilei orașului, mai exact o defilare pe străzile acestuia, la care iau parte „2000 de participanți: sportivi, olimpici, militari, jandarmi călare, studenți, elevi, cadre didactice, artiști, înalte fețe bisericești, reprezentanți ai etniilor dobrogene și oficialități” care ”vor saluta cu respect orașul pe traseul Bd. Tomis- Piața Ovidiu;”, așa cum arată postarea de pe pagina oficială de Facebook a Primăriei.

Din informațiile obținute de AEC pe surse, Inspectoratul Școlar Județean Constanța a trimis o adresă circulară către unitățile de învățământ din județ prin care le-a fost solicitat să aducă elevi la această manifestare. Deși există școli care au oferit opțiunea elevilor de a participa, fără nici-o imperativitate, reprezentanților asociației le-a fost reclamat că în licee precum Liceul Tehnic Pontica sau Colegiul Național „Mircea cel Bătrân”, elevii ar fi fost anunțați că vor participa la paradă, fără a putea alege acest lucru.

Considerăm aceste întâmplări ca fiind oglindirea situației de anul trecut, atunci când ordine „de la centru” au scos sute de elevi și studenți în stradă, pentru a defila în această paradă ce poate fi ușor asemănată cu cele pe care le observăm, de regulă, în țări precum Coreea de Nord, țări comuniste unde liberul arbitru este un mit, iar atunci când este vorba despre salutarea sau aprecierea liderilor toți cetățenii trebuie să se conformeze.

Urmărind programele de acest gen, ne întrebăm ferm: Are nevoie orașul nostru de festivisme sau de o mai mare atenție asupra felului în care e gestionat? Solicităm ferm primarului Constanței, Decebal Făgădău, să dovedească interes real față de oraș, investind în educația de la nivel local, deoarece acesta e singurul mod prin care cetățenii pot ajunge să iubească orașul, așa cum edilul îndeamnă. De asemenea, somăm Inspectoratul Școlar Județean Constanța să se dezică de astfel de evenimente și să nu promoveze atitudini demne de regimurile totalitare.”

Citește și: Vocea Noastră, o platformă unde elevii își pot exprima opiniile, lansată de Asociaţia Elevilor din Constanţa

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.