Noaptea Muzeelor 2019 va avea loc sâmbătă, 18 mai, în București și în țară, vizitatorii, chiar și cei mici, fiind așteptați să participe la diferite expoziţii, experimente, ateliere sau proiecţii. Pe lista participanților din Capitală se regăsesc Muzeul Antipa, Muzeul Național de Geologie care organizează ”Noaptea Comorilor”, Muzeul Național de Istorie, Muzeul Pompierilor, dar și Observatorul Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu” sau Casa experimentelor. Colegiul Național ”Gheorghe Șincai” se află de asemenea pe harta Nopții Muzeelor 2019 cu ”O noapte în Bucureștiul interbelic”. Printre noile spaţiile intrate în circuit se numără Muzeul Recordurilor Româneşti şi Cel mai mic muzeu mobil din România.
Cea de a 15-a ediţie a Nopţii Muzeelor va avea loc pe 18 mai, la nivel naţional, evenimentul fiind organizat de Reţeaua Naţională de Muzeelor din România (RNMR).
Conform organizatorilor, în circuitul muzeal bucureştean s-au înscris peste 50 de muzee şi spaţii expoziţionale neconvenţionale, alături de alte entităţi culturale.
Există o serie de spaţii nou intrate în circuitul Nopţii Muzeelor, printre care se numără Muzeul de Artă Recentă (MaRe), Muzeul Recordurilor Româneşti, Muzeul Tablourilor în Mişcare, oferit de Qreator, dar şi Cel mai mic muzeu mobil, organizat de Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.
Cel mai mic muzeu mobil va fi un muzeu itinerant, cu expuneri la Muzeul Naţional al Ţăranului Român şi Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, trecând pe la Muzeul Naţional „George Enescu” şi Muzeul Colecţiilor de Artă, până la platoul Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” şi Muzeul Municipiului Bucureşti – Palatul Şuţu.
Tot în cadrul Nopţii Muzeelor, clădirea Muzeului Naţional de Geologie va fi pusă în evidenţă cu ajutorul unui show de iluminat arhitectural.
„Noaptea Muzeelor este un eveniment aşteptat de toată lumea. În Bucureşti, avem un număr de 50 de spaţii înscrise, iar în ţară peste 100 de muzee şi entităţi culturale diverse, cu reprezentare în 32 de judeţe. Suntem cu adevărat încântaţi că există atât de mult interes pentru acest eveniment şi ne dorim ca publicul să perceapă muzeele ca pe nişte spaţii primitoare, pe care să le viziteze frecvent”, a declarat Dragoş Neamu, managerul Nopţii Muzeelor.
Organizatorii evenimentului anunţă că, până în acest moment, în Capitală s-au înscris Muzeul Naţional al Ţăranului, Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Naţional de Geologie, Muzeul „George Enescu”, Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Municipiului Bucureşti, Muzeul Naţional al Aviaţiei Române, Muzeul Naţional al Pompierilor, Muzeul de Artă „Vasile Grigore”, Muzeul Naţional Cotroceni, Muzeul Căilor Ferate Române, Muzeul Naţional de Artă Contemporană, Muzeul de Artă Veche Apuseană „Dumitru Furnică Minovici”, Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi, Muzeul Naţional al Literaturii Române, Muzeul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”, Muzeul Universităţii Politehnica.
AICI găsiți Lista completă a tuturor muzeelor şi spaţiilor participante la Noaptea Muzeelor din București și AICI lista orașelor din țară unde se organizează Noaptea Muzeelor 2019.
Noaptea Muzeelor 2019, în București. Câteva idei:
Noaptea Muzeelor la Opera Comică pentru Copii
”Opera Comică pentru Copii se alătură, pentru a patra oară consecutiv, inițiativei globale „Noaptea Muzeelor” și le oferă experiențe unice și memorabile spectatorilor săi, indiferent de vârstă!
Între orele 19:00 și 24:00, cei care vor pasi pragul Operei Comice pentru Copii se vor putea intalni, chiar din foaier, cu muzicieni, vor putea lua parte la ateliere de colorat si desenat. La fiecare sfert de ora, vizitatorii vor putea porni in tururi ghidate prin cladirea Operei Comice pentru Copii. Pe traseu ii vor astepta acvariile cu pesti exotici, o mini expozitie educationala si intalniri cu personaje din spectacole. La final, copiii sunt asteptati in Sala UnderGrant, unde se vor putea bucura de o multime de jocuri logice si de perspicacitate.”
Noaptea Muzeelor la Observatorul Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu”
Expoziții deschise: Descoperim împreună Universul: Expoziție de Astronomie
Expozitia permanenta Descoperim impreuna Universul: Expozitie de Astronomie are ca subiect sistemul solar si explorarea acestuia, planetele, stelele si galaxiile, scopul principal al expozitiei fiind ilustrarea locului nostru in Univers. O tema secundara este explorarea sistemului solar, sondele spatiale fiind reprezentate intr-un mod inedit. V-ati intrebat vreodata ce se afla dincolo de granita vizuala a atmosferei Pamantului? V-ati gandit vreodata la posibilitatea de a calatori atat in spatiu, cat si in timp? Expozitia va ofera aceasta oportunitate.
Activități: Observații astronomice (numai dacă cerul este senin).
Orar: 19:00 – 04:00 (ultima intrare). Adresă: Bd. Lascar Catargiu, nr. 21
Noaptea Muzeelor la Muzeul Pompierilor
Foișorul de Foc – Muzeul Național al Pompierilor. Foișorul de Foc a fost ridicat in anii 1890-1891. Expozitia permanenta din Foisorul de Foc, amenajata pe cele 7 nivele ale constructiei, ofera o imagine cuprinzatoare a evolutiei institutiei pompierilor prin exponate diverse si valoroase, oferind informatii privind istoria si traditiile armei, sau din domeniul prevenirii incendiilor, organizarii si dotarii, relatiilor internationale. De asemenea, sunt puse in evidenta misiunile actuale ale salvatorilor, cei care intervin in orice situatie de urgenta, pentru salvarea vietilor si bunurilor semenilor.
Orar: 17:00 – 01:00 (ora anunțată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator). Adresă: Bd. Ferdinand I, nr. 33, sector 2, Bucuresti.
Cel mai mic muzeu din România
Cel mai mic muzeu din România conține un singur exponat – costumul renascentist de damă Madrigal, care, de peste 56 de ani, reprezintă un blazon al identității și prezenței scenice a Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și unul dintre cele mai celebre și iubite costume din viața culturală a României.
Micul muzeu va fi expus de către corurile de copii și tineri din Programul National Cantus Mundi, într-un performance artistic itinerant, neconvențional, menit să însuflețească experiența publicului cu emoție și voioșie și să aducă muzica, arta costumului și istoria unui simbol cultural în spațiu public, în grădinile a cinci muzee naționale și instituții prestigioase, precum și în cadrul evenimentelor culturale din cadrul Nopții Muzeelor.
Începând cu ora 18:00, „Cel mai mic muzeu din România”, va călători pe bicicletă, însoțit de corurile de copii, pe un traseu muzical prin centrul Bucureștiului, pornind de pe Șoseaua Kiseleff, de la Muzeul Național al Țăranului Român la Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa, apoi pe Calea Victoriei, la Muzeul Național George Enescu, Muzeul Colecțiilor de Artă și platoul Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, încheind periplul său pe Bulevardul I. C. Brătianu, la Muzeul Municipiului București – Palatul Șuțu.
Proiectul este realizat de Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, Programul Național Cantus Mundi și Programul Cantus Mundi București cu sprijinul Primăriei Municipiului București prin PROEDUS – Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive.
Program expunere:
– 18:00 – 18:30 – Muzeul Național al Țăranului Român
– 18:40 – 19:00 – Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”
– 19:30 – 19:50 – Muzeul Național „George Enescu”
– 20:00 – 20:20 – Muzeul Colecțiilor de Artă
– 20:40 – 21:10 – Platoul Biblioteca Centrala Universitara Carol I
– 21:30 – 22:00 – Muzeul Municipiului Bucureşti – Palatul Suțu
Noaptea Muzeelor 2019 la Antipa
Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” a pregătit pentru Noaptea Muzeelor, ediția 2019, o serie de activități care includ expoziții temporare, activități de colectare a insectelor nocturne și de interceptare a liliecilor din curtea Muzeului, precum și alte surprize care vor face deliciul unei adevărate aventuri a cunoașterii.
Activități:
– 18:00 – 24:00 – Vizitarea gratuita a expozitiei permanente a Muzeului;
– 18:00 – 24:00 – Vizitarea gratuita a expozitiei temporare
– 21:30 – 22:30 – Colectare entomologica a insectelor nocturne cu ajutorul surselor luminoase speciale, sub coordonarea specialistilor din muzeu;
– 22:00 – 23:00 – Interceptarea liliecilor din gradina Muzeului „Antipa” cu ajutorul detectorului de ultrasunete, sub coordonarea specialistilor din muzeu.
Demonstratiile realizate de catre cercetatorii Muzeului National de Istorie Naturala „Grigore Antipa” se vor face numai in conditii meteo favorabile.
Orar: 18:00 – 24:00 (ora anuntata pentru inchidere reprezentand ora de intrare a ultimului vizitator). Adresă: Sos. Kiseleff nr. 1, Bucuresti. Mai multe detalii aici
Noaptea Muzeelor 2019 la Muzeul Naţional de Geologie: Noaptea Comorilor
Muzeul Naţional de Geologie a pregătit pentru ediţia din acest an un program de vizitare special, care include activităţi reunite sub genericul „Noaptea Comorilor”, printre care:
– Vizitarea expoziţiei permanente în intervalul orar 19:00-24:00. Expoziţia permanentă din cadrul muzeului prezintă într-o înşiruire logică istoria Pământului şi a vieţii de-a lungul timpului geologic.
– Vizitarea expoziţiei temporare „Comori şi mărturii ale preţuirii/Minerale. Artefacte de metale preţioase şi pietre semipreţioase”.
– Vizitarea expoziţiei temporare „Comori din adâncuri”. Expoziţia organizată de IGR în colaborare cu „Universul Cristalelor” reprezintă o incursiune în lumea plină de formă şi culoare a mineralelor, de la naşterea acestora în adâncurile pământului, până la strălucirea dată de şlefuirea lor. Expoziţia cuprinde peste 200 de eşantioane provenind din toate colţurile lumii, de o varietate şi frumuseţe rar întâlnite. Exponatul vedeta „Tresor vert”, este un eşantion de smarald brut,cu greutatea de aproximativ 5 kg, adus special pentru eveniment din nordul Braziliei, mina Carnaiba.
– Expoziţie cu vânzare de bijuterii, pietre preţioase şi semipreţioase . Expoziţia cu vânzare de bijuterii, pietre preţioase şi semipreţioase va avea loc în curtea muzeului, zona expozitională din aripa stângă, în intervalul orar 19:00 – 24:00, oferind publicului vizitator posibilitatea de a-şi îmbogăţi propriile colecţii.
În seara zilei de 18 mai 2019, aspectul cotidian al clădirii monument istoric din Şoseaua Kiseleff , numărul 2, va căpăta o înfăţişare şi mai spectaculoasă datorită jocului de lumini şi umbre proiectat pe faţada muzeului, oferind un cadrul la fel de diverisifcat şi colorat precum cel al comorilor expuse.
Accesul în Muzeul Naţional de Geologie are loc în intervalul orar 19:00 – 24:00, în regim de gratuitate.
Noaptea Muzeelor la Muzeul Naţional de Istorie a României
Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) va avea sâmbătă, 18 mai 2019, va avea un orar de vizitare diurn, cu plată, şi unul nocturn, gratuit:
– Programul de vizitare diurn (cu plată) este cuprins între orele 10:00 şi 18:00 (ultimul acces este permis la ora 17:15). Accesul în expoziţii se realizează prin intrarea din Calea Victoriei 12, pe baza achiziţionării biletului de intrare. În acest interval orar pot fi vizitate expoziţiile permanente „Tezaurul Istoric”, „Lapidarium”, „Copia Columnei lui Traian” şi expoziţiile temporare „Semper Uniti. Centenarul Desăvârşirii Unităţii Naţionale”, „Dessine-moi la guerre: desene din presă despe conflictele secolelor XX şi XXI”, „Epictet. Pagini: cuvinte şi imagini”, „Feţele noi ale armelor vechi”.
– Programul de vizitare nocturn (gratuit) este cuprins între orele 18:00 şi 02:00 (ultimul acces este permis la ora 01:00). Accesul, pe bază de bilet gratuit, se realizează prin Calea Victoriei 12.
– În acest interval orar vor fi accesibile publicului expoziţiile permanente „Tezaurul Istoric”, „Lapidarium” şi „Copia Columnei lui Traian”, şi expoziţia temporară „Semper Uniti. Centenarul Desăvârşirii Unităţii Naţionale”.
Publicul care va alege să viziteze MNIR cu ocazia Nopţii Muzeelor se va bucura de o serie de evenimente speciale.
În interiorul muzeului:
– 20:00 – 00:00 – ateliere pentru prelucrarea lutului, osului şi cornului, mataloplastie, jocuri romane, ţesut gherghefe şi pielărie, susţinute de Filiala Bucureşti a Asociaţiei „Terra Dacica Aeterna”
– 20:00 – 20:30 – spectacol de balet, realizat de elevele Liceului de Coregrafie „Floria Capsali”
– 21:00 – 22:00 – atelier de carte manual, organizat de Editura Seneca şi Asociaţia Seneca Anticafe
În exteriorul muzeului – pe Calea Victoriei:
– 20:00 – 00:00 – moment de reconstituire istorică: prezentare armament şi echipament antic, tactici şi demonstraţii de luptă antice între daci şi romani, susţinut de Filiala Bucureşti a Asociaţiei „Terra Dacica Aeterna”.
– 19:30-20:00 – Muzica Militară Reprezentativă a Jandarmeriei Române
– 21:00 – 22:00 – moment de reconstituire istorico-militară: demonstraţie de mânuiri de arme, depunere de jurământ, prezentarea drapelului şi a ţinutelor militare, aflate în dotarea Armatei Române în perioada domnitorului Alexandru Ioan Cuza, susţinut de Asociaţia „Tradiţia Militară”.
Muzeul îşi va închide porţile la ora 02:00, ultimul acces fiind permis la ora 01:00.
Casa Experimentelor
Casa Experimentelor – Romanian Science Center se alătură și anul acesta inițiativei Noaptea muzeelor. Cei care vor trece pragul Casei vor descoperi o expoziție interactivă de tip “hands-on”, în care toate exponatele prezente aici invită la participare.
La fel ca în anii anteriori, intrarea este gratuită, se face fără rezervare, în ordinea sosirii și vizitatorii vor avea la dispoziție spațiul expozițional pentru o durată de o oră fiecare grup de 60 de persoane.”
”La fiecare oră se vor face show-uri demonstrative cu Patul Fakirului unde experimentăm cum este să stai pe 2100 de cuie, Bobina Tesla cu ajutorul căreia realizăm fulgere adevărate în Casă și Generatorul Van de Graaff. Cei care doresc să experimenteze Generatorul Van de Graaff, să simtă energia electrostatică și să-și ”coafeze” părul, vor achita la receptie o taxă de 5 lei / persoană.”
Ultima oră de intrare este ora 01:00.