Marius Nistor: MEN intenționează să aducă modificări drastice privind planul de școlarizare. Modifică regula jocului în timpul jocului

0
Foto: facebook.com/FSESPIRUHARET

Marius Ovidiu Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret”, a declarat, marți, că i-a cerut în mod direct ministrului Educației să retragă ordinul privind modificarea calendarului admiterii la liceu, dar și un al doilea ordin care vizează calendarul privind mobilitatea personalului didactic. Nistor spune că Ecaterina Andronescu a adoptat ilegal celor două acte normative, fără consultarea partenerilor, și atrage atenția că acestea sunt legate de fapt de planul de școlarizare: ”Ministerul Educației intenționează să aducă modificări drastice privind planul de școlarizare, modifică regula jocului în timpul jocului.”

Liderul Federației Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret” a declarat, la Digi24, că ministrul Educației a semnat un ordin legat de calendarul admiterii la liceu și un al doilea care face referire la calendarul privind mobilitatea personalului didactic.

”Cele două ordine au strânsă legătură cu faptul că, nici până la ora aceasta, unitățile de învățământ nu au pus la dispoziție planul de școlarizare pentru anul 2019-2020. Cu alte cuvinte, Ministerul Educației intenționează să aducă modificări drastice privind planul de școlarizare, modifică regula jocului în timpul jocului”, a spus Marius Nistor.

Acesta a arătat că ”se dorește dublarea numărului de locuri, numărului de clase pe partea de învățământ profesional”, dar a atras atenția că nu există nicio discuție în acest sens cu părinții, elevii și cadrele didactice.

”Neavând resursa umană calificată, neavând agenți economici care să vină să susțină clasele profesionale, nu vom reuși să facem absolut nimic decât să compromitem viitorul unor copii. Lucru care este inacceptabil.

Ministerul Educației vine și merge pe ideea că niciun copil care are media sub 5 nu are ce căuta la liceu. Dar, chiar dacă putem fi de acord cu acest lucru, nu discuți în prealabil cu părinții aceste lucruri? Nu pui în temă elevii? Nu discuți aceste lucruri cu inspectoratele școlare și directorii unităților de învățământ din timp? Nu faci aceste modificări exact în momentul în care elevii se pregătesc de admitere. Nici legea nu îți permite așa ceva.

Doamna ministru Andronescu a venit cu cele două acte normative care sunt legate de planul de școlarizare fără să discute în cadrul legal. Nu a existat o discuție în cadrul comisiilor tehnice, în Comisia de Dialog Social, nu există niciun aviz. Ba principala problemă a doamnei ministru este cum de am intrat noi, ca sindicate, în posesia ordinelor în cauză, nu că acele ordine ar fi fost promovate în mod ilegal, fără consultarea partenerilor. Atrag atenția: prin ceea ce face ministrul Educației, în momentul de față, lovește în interesele copiilor și ale părinților”, a spus Marius Nistor.

Marius Nistor a explicat că, potrivit ordinului care aduce modificări calendarului de admitere la liceu, elevii vor susține probele de aptitudini în luna iunie, cu doar două zile înainte de Evaluarea Națională: ”Nu-mi bat joc de copiii aceia? (…) Este pur și simplu o bătaie de joc la adresa școlii, la adresa elevilor, la adresa părinților. (…) Este lipsă de respect în primul rând față de părinți și elevi”.

”Azi i-am transmis direct doamnei ministru că cerem retragerea celor două  ordine și discutarea tranșantă a planului de școlarizare. Normal, astăzi, unitățile de învățământ trebuiau să aibă planul de școlarizare. Iar în momentul în care vorbim de școala profesională, da, susținem să creștem importanța școlii profesionale, dar o școală profesională sustenabilă, nu făcută din pix. Părinții și elevii au dreptul să se pronunțe și să ții cont de resursa umană calificată pe care o ai la dispoziție”, a conchis Marius Nistor.

Federația Sindicatelor din Educație “Spiru Haret” (FSE) a făcut public un ordin semnat, luni, 13 mai, de ministrul Ecaterina Andronescu, care schimbă calendarul admiterii la liceu, deși unele etape ale admiterii sunt în plină desfășurare.

Ordinul modifică data probelor de aptitudini și de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă, cu doar două zile înainte de desfășurarea acestora. Potrivit calendarului în vigoare, aceste probe au loc în perioada 15-17 mai 2019, iar ordinul le amână cu o lună.

Este modificată și perioada înscrierilor la aceste probe, deși înscrierile au început și se încheie marți. Sindicaliștii de la Spiru Haret spun că ”ceea ce a făcut Ministerul Educației este ilegal” și amenință  cu proteste în cazul în care ministrul nu va reveni asupra actului normativ.

Totodată, prin acest Ordin se amână până la 30 mai a.c. afișarea locurilor disponibile în licee și școli profesionale.

Ordinul nu a apărut încă în Monitorul Oficial.

Într-o declarație acordată HotNews, ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a spus că ordinul nu a apărut în Monitorul Oficial și că planificarea evaluării merge mai departe: ”Un ordin de ministru devine normă când apare în Monitorul Oficial. Planificarea existentă a probelor de aptitudini și vocaționale merge mai departe. Rămâne așa.”

AICI puteți consulta Ordinul care modifică calendarul admiterii la liceu 2019 

Citește și: Calendarul admiterii la liceu, modificat cu două zile înainte de Probele de aptitudini. Sindicaliștii: ”Ceea ce a făcut MEN este ilegal”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.