Creșele și grădinițele de stat și private ar putea fi obligate să instaleze camere de supraveghere, atât în sălile de clasă, cât și în alte spații interioare, dacă un proiect de lege, depus în acest sens de deputatul PNL, Ovidiu Alexandru Raețchi, va trece de Parlament. Liberalul propune o astfel de măsură din cauza numărului mare de cazuri de violență fizică și psihică la care sunt supuși copiii.
Proiectul, care modifică și completează Legea educației naționale, prevede:
”Toate unitățile în care se oferă servicii de educație timpurie și funcționează în regim de creșă, unitate antepreșcolară și preșcolară din mediul privat sau de stat, denumite în continuare unități educaționale, au obligația dotării incintei și sediilor de clasă cu camere de supraveghere video și audio”.
Proiectul mai stabilește că dotarea cu sisteme de supraveghere se face în mod obligatoriu, cu respectarea legislației în domeniu, la inițiativa directorului unității educaționale, a profesorilor sau a părinților ori a reprezentanților legali ai copiilor, acolo unde există un număr de cel puțin 7 copii înscriși în respectiva unitate.
Camerele de supraveghere nu pot fi instalate în clasele în care 50% plus 1 dintre părinți își exprimă în scris dezacordul privind dotarea sălilor de clasă cu sistem de supraveghere. Această excepție nu se aplică în incinta holurilor, sălilor publice destinate spectacolelor pentru copii și a sălilor de mese, mai prevede proiectul.
În expunerea de motive, deputatul face referire la ”cazurile tot mai grave de violență fizică și psihică asupra copiilor atât în creșe, cât și în grădinițe, un exemplu venind chiar de la o grădiniță din București în anul 2017, atunci când cazuri de violență extremă din partea unei educatoare au fost descoperite de către părinți, fiind demarată o anchetă de către Inspectoratul Școlar ulterior”.
”În 2018, am aflat cum o îngrijitoare a agresat fizic și verbal un copil, dovezile în acest sens fiind făcute publice după ce mama copilului a filmat toată scena. (…) Astfel de situații, precum și altele similare – multe dintre ele nedescoperite încă în lipsa unor dovezi clare – ar putea fi evitate dacă sălile din interiorul unităților educaționale antepreșcolare și preșcolare ar fi dotate în mod obligatoriu cu camere de supraveghere video și audio. Prin urmare, prezenta lege vine să corecteze această lacună legislativă, măsura fiind cerut atât de părinți, cât și de unii directori ai acestor unități educaționale”, se arată în expunerea de motive.
Camera Deputaților este prima cameră sesizată în cazul proiectului de lege, Senatul fiind forul decizional.
Puteți consulta aici proiectul de lege
Citește și: Proiect de lege: Calificative, în loc de note la orele de educație fizică și sport