Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la Sibiu, că, în principiu, este de acord cu acordarea dreptului de vot de la 16 ani, relatează Agerpres. Șeful statului a arătat însă că ar trebui să începem să învăţăm şi despre democraţie un pic mai devreme, pentru a nu fi într-o situaţie ca acum, ”când se merge la vot la 18 ani şi începi să înveţi lucruri despre alegeri când ai 38”.
Klaus Iohannis a făcut aceste declarații la o dezbatere despre viitorul Europei, la care a participat, la Sibiu, alături de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în prezența a 300 de tineri din statele membre ale Uniunii Europene.
„În principiu, sunt de acord cu votul de la o vârstă mai fragedă, 16 ani pare ok, dar cred că ar trebui să începem să învăţăm şi despre democraţie un pic mai devreme, înainte de primul vot, pentru că nu dorim să ne aflăm într-o situaţie ca acum, când se merge la vot la 18 ani şi începi să înveţi lucruri despre alegeri când ai 38.
În principiu, sunt pentru posibilitatea tinerei generaţii să voteze, dar în acelaşi timp suntem obligaţi să găsim o cale simplă şi clară să explicăm cetăţenilor europeni ce înseamnă votul, pentru că, dacă îi ascultăm doar pe politicienii care sunt în campanie electorală, vom gândi doar că votul este pentru orice, în afară de ceea ce ne interesează, în realitate votul este despre lucruri care ne preocupă, votul este despre viitorul Uniunii Europene, despre siguranţa cetăţenilor săi, a graniţelor sale şi despre un control echitabil, dar ferm a migraţiei, despre schimbările climatice, despre ceea ce facem cu teritoriul nostru.
Toate acestea se reflectă în votul nostru pentru Parlamentul European. Puteam avea acolo grupuri care sunt responsabile şi vin cu un plan pentru viitor sau oameni care vin în Parlamentul European şi care spun că nu avem nevoie de fapt de Uniunea Europeană, ceea ce este contraproductiv. De aceea, este necesar să fim informaţi şi da, să dăm dreptul tinerilor să voteze”, a spus şeful statului.
La rândul său, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a precizat că, în chestiunea votului de la 16 ani, Comisia Europeană nu are dreptul să intervină în cazul deciziei unui stat membru.
„Comisia Europeană nu are dreptul să intervină în astfel de decizii la nivelul statelor europene. Răspunsul meu este că nu avem o astfel de competenţă”, a spus Juncker, care a afirmat că în Luxemburg votul de la 16 ani este opţional.
„Când avem 16 ani am putut să votez partidul al cărui preşedinte am devenit acum 20 de ani şi aş face acelaşi lucru şi azi. Nu am învăţat nimic!„, a spus preşedintele CE.
”5G este viitoarea generaţie de comunicaţii…”
Pe de altă parte, preşedintele Klaus Iohannis a spus că nu este satisfăcut de ceea ce se întâmplă în Uniunea Europeană în privinţa noii generaţii de comunicaţii.
„Trăim într-o lume digitală, nu este ceva pentru care trebuie să ne pregătim pentru că vine în viitor şi ghiciţi ce: nu suntem pregătiţi! 5G este viitoarea generaţie de comunicaţii şi ghiciţi ce: vine şi este în sine o formă de inteligenţă artificială. Telefoanele voastre vor vorbi cu maşina voastră, cu maşina voastră de spălat, cu instalaţia de climatizare de acasă şi dacă sunteţi norocoşi veţi înţelege, dacă nu, ghinion! Sugestia mea este să faceţi ceva să înţelegeţi pentru că asta se întâmplă. (…) Comisia Europeană a realizat o serie de documente în această chestiune şi lucrăm la asta, dar personal nu sunt satisfăcut de ceea ce se întâmplă în Uniunea Europeană, trebuie să fiu foarte onest„, a spus Iohannis, citat de Agerpres.
Iohannis a adăugat că una din marile realizări în UE este Piaţa Unică. „Am reuşit să avem o Piaţă Unică pentru producţie, producţia industrială, pentru bunuri. (…) Încercaţi să vă aduceţi telefoanele în străinătate, în România merg bine pentru că avem reţele rapide, dar dacă mergi în afară telefoanele nu funcţionează corespunzător. Dacă încerci să faci lucruri mai complicate îţi dai seama că, chiar dacă avem o Piaţă Unică, suntem departe de o Piaţă Unică digitală. (…) Cred că încă mai avem foarte mult de muncă”, a susţinut şeful statului.
În replică, Juncker a afirmat că nici el nu este mulţumit de tot ceea ce se întâmplă în România. „Preşedintele a spus că nu este mulţumit cu tot ceea ce se întâmplă în Uniunea Europeană. Nici eu nu sunt mulţumit de tot ceea ce se întâmplă în România”, a afirmat preşedintele CE. „Amândoi credem asta„, a răspuns preşedintele Iohannis.