Cum arătau manualele de altădată. O scurtă călătorie în lumea Abecedarului – GALERIE FOTO

0
Foto: facebook.com/Anticariat Bucuresti

Mulți dintre noi ne-am întrebat poate cum arătau Abecedarele după care au învățat străbunicii noștri, bunicii sau părinții noștri. Ori când a apărut primul Abecedar. Unii cu siguranță au găsit răspunsul. Împreună, vă propunem să descoperim, într-o istorie grafică, cărțile de citire care au ademenit copiii în lumea literelor, de la primul Abecedar românesc, cunoscut ca cel al lui Ion Creangă, până la Abecedarul anilor ’80.

Călătoria în lumea Abecedarului este una în imagini, în care vedem cum erau concepute manualele care îi inițiau pe copii în lumea scrisului și a cititului.

Primul Abecedar românesc

Abecedarul lui Ion Creangă, cunoscut ca primul Abecedar românesc, a apărut la Iași în 1868, s-a numit ”Metodă nouă de scriere și cetire pentru usul clasei I primară” și a avut 23 de ediții succesive până în 1893. Lucrarea a fost redactată în colaborare cu colegii institutori C. Grigorescu, Gh. Ienăchescu, N. Climescu, V. Răceanu și A. Simionescu, scrie istorie-pe-scurt.ro.

Foto: facebook.com/ Biblioteca Digitală a Bucureştilor

Potrivit sursei citate, Abecedarul lui Creangă avea trei părți și se încheia cu o secțiune de rugăciuni și tabele aritmetice. În prima parte, lecțiile erau destinate învățării literelor mici și grupurilor de litere, cu rol special în formarea silabelor și pronunțare. Partea a doua cuprindea lecții în care erau învățate alte grupuri de litere cu probleme ortografice și ortoepice speciale, primele noțiuni de gramatică (numărul „singurit” = singular, „înmulțit” = plural), literele majuscule și semnele de punctuație. Partea a treia conținea istorioare, morale, fabule, poezii și proverbe.

Abecedar – 1900

Un Abecedar scris de Serafim Ionescu, scriitor și institutor, care a deținut funcția de revizor şcolar pentru judeţul Suceava. Este cunoscut drept ”organizatorul lucrului manual în şcolile din judeţ” (sursa aici): ”Este convins că şcoala noastră, prea teoretică, prea ruptă de viaţă, prea aristocrată, prea plină de domnişori şi domnişoare, nu poate da rezultate, nu poate forma caractere…E nevoie de o şcoală întemeiată  pe concret, pe realitate, pe muncă”, era descris Serafim Ionescu.

Foto: webcultura.ro

Abecedar – 1910

Călătoria în lumea Abecedarelor ne duce în anul 1910. Autorii acestui manual sunt Constantin Stan – învățător la Humulești și Ion Ciorănescu – învățător la Moroeni (Dâmbovița). Constantin Stan se numără printre primii dascăli ai Școlii de stat înființate în Humulești, în 1889 (sursa: Școala Humulești). Câteva pagini din Abecedar au fost postate pe pagina de Facebook ”Reclame Vechi Românești 1840 – 1995”. 

Foto: facebook.com/Reclame Vechi Românești 1840 – 1995

Mai multe imagini aici

Abecedar – 1931-1932

Foto: webcultura.ro

Abecedar – 1935

Abecedarul din 1935, partea I, semnat de învățătorii Marin I. Nicolescu și Florea A. Nicolescu și de profesorul secundar, Nicolae N. Condeescu, este ilustrat cu desene și tablouri, realizate de pictorul G. CHIROVICI. Condeescu a fost inițial profesor în învăţământul secundar, apoi profesor universitar (sursa aici).

Foto: facebook.com/Reclame Vechi Românești 1840 – 1995

Mai multe imagini aici

Un abecedar interbelic

Abecedarul a fost tipărit la Editura ”Scrisul Românesc” S.A. Craiova:

Foto: facebook.com/Reclame Vechi Românești 1840 – 1995

Abecedar – 1950:

Foto: facebook.com/Anticariat Bucuresti

Mai multe imagini aici

Abecedarul anilor ’80

Este Abecedarul generației cu ”cheia la gât”, de care ne amintim cu toții, când totul începea cu ”Ana are mere”:

Foto: manualul.info

Puteți răsfoi manualul aici

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.