Andronescu nu intenționează să prelungească vacanţa de vară a elevilor așa cum au cerut hotelierii

0
Foto: pixabay.com

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat vineri, la Suceava, că nu intenţionează să prelungească vacanţa de vară a elevilor după data de 9 septembrie, în urma demersului hotelierilor de pe Litoral care s-au plâns că le scad profiturile, informează Agerpres.

Potrivit structurii aprobate prin ordin de ministru, în luna februarie, anul școlar 2019-2020 va începe pe 9 septembrie 2019.

„Eu îi înţeleg pe cei care doresc să obţină profit (…) Este o valoare pe care o respect, profitul, şi respect şi pe cel care doreşte să obţină profit, pentru că pe profit plăteşte impozit şi impozitul ajunge şi la şcoli, dar cred că întâi şi întâi trebuie să promovăm interesul şcolilor.

Când am stabilit această structură a anului de învăţământ, am avut în vedere numărul de zile de şcoală care determină şi numărul de ore şi care, până la urmă, determină recunoaşterea sau nu a diplomelor pe care şcolile noastre le elaborează şi sigur că dacă vom găsi o formulă mai raţională decât asta, ceea ce nu cred, nu avem nimic împotrivă”, a spus Andronescu.

Ministrul Educaţiei a arătat că ”nu poţi răspunde favorabil tuturor cerinţelor” şi că trebuie asigurat un echilibru între interesul şcolii şi cele de natură economică.

Deocamdată avem un ordin de ministru (…) Deocamdată despre 9 septembrie vorbim. Sigur, vă spun că au existat şi firmele de turism care au pârtii de schi şi care vroiau ca vacanţa de iarnă să fie de două luni de zile, dacă se poate. Nu poţi să răspunzi favorabil tuturor cerinţelor şi atunci, întotdeauna, se realizează acest echilibru, între interesul şcolii, major pentru mine şi pentru ce înseamnă şcoala şi, sigur, interesele de natură economică, pentru că, până la urmă, şi educaţia are şi un rol economic prin formarea celor care apoi produc profit şi cei care obţin profitul trebuie să se gândească şi la procesul de formare şi să-l protejeze”, a spus Andronescu.

Hotelierii de pe litoral au sesizat ministrului Turismului, Bogdan Trif, că scurtarea vacanţei şcolare de vară le va afecta afacerile şi i-au solicitat să facă demersuri în vederea prelungirea acesteia.

Cursurile în anul școlar 2019-2020 vor începe pe 9 septembrie 2019 și se vor încheia pe 12 iunie 2020. Spre deosebire de anul școlar în curs, anul viitor, semestrul al II-lea va începe imediat după vacanța de iarnă astfel că dispare vacanța intersemestrială din luna februarie.

Structura anului școlar 2019-2020:

Semestrul I 

      • Cursuri: luni, 9 septembrie 2019 – vineri, 20 decembrie 2019
      • Vacanța de iarnă: sâmbătă 21 decembrie 2019 – duminică, 12 ianuarie 2020
        • În perioada 26 octombrie – 3 noiembrie 2019, elevii claselor din învăţământul primar şi copiii de grădiniță sunt în vacanță.

Semestrul al II-lea

      • Cursuri: luni, 13 ianuarie 2020 – vineri, 3 aprilie 2020
      • Vacanţa de primăvară: sâmbătă, 4 aprilie 2020 – marți, 21 aprilie 2020
      • Cursuri: miercuri, 22 aprilie 2020 – vineri, 12 iunie 2020
      • Vacanţa de vară: sâmbătă, 13 iunie 2020

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.