Proiect de lege: Calificative, în loc de note la orele de educație fizică și sport

0
Foto: pixabay.com

Sistemul de notare de la 1 la 10 ar putea fi eliminat de la orele de Sport dacă un proiect de lege, depus în acest sens la Parlament, va trece de cele două Camere. Mai mulți parlamentari propun, în inițiativa legislativă aflată pe agenda deputaților, introducerea calificativelor la orele de educație fizică și sport pentru toate formele de învățământ și nivel de studiu, cu excepția școlilor cu profil sportiv.

Proiectul, inițiat de 38 de parlamentari ai PSD, modifică și completează Legea educației naționale și prevede:

”Pentru disciplinele din domeniul sportului, rezultatele evaluării sunt exprimate prin calificative, ”foarte bine”, ”bine”, ”suficient”, ”insuficient”, pentru toate formele de învățământ și nivel de studiu”. Excepție vor face ”liceele și universitățile de profil din țară”.

În expunerea de motive, inițiatorii susțin că, prin renunțarea la notarea cifrică, ”va crește participarea la orele de educație fizică și sport a elevilor și studenților din România, în special a tinerilor cu obezitate infantilă, nefiind intimidați de evaluarea prin notare cu numere întregi de la 1 la 10.”

”Copiii obezi sau supraponderali sunt adesea limitați de condiția fizică în a îndeplini anumite sarcini grele și în timpi cât mai scurți, astfel de situații conduc la renunțarea unui număr foarte mare de elevi la orele de educație fizică și sport, prin scutire medicală”, explică inițiatorii.

Parlamentarii mai spun că, printr-un sistem descriptiv, se va evalua ”mai puțin condiția fizică și timpul de îndeplinire a sarcinilor” și va fi apreciată ”modalitatea și efortul depus în rezolvarea sarcinilor date”.

”Această schimbare decurge și din dorința de a nu exprima condiția și starea de sănătate a tinerilor din România prin rezultatul evaluării cu note întregi de la 1 la 10 la orele de educație fizică și sport, în cadrul instituțiilor de învățământ care nu sunt de specialitate. De asemenea, prin notarea cifrică se conduce, de cele mai multe ori, la discriminări și formări de grupuri cu elevi și studenți foarte buni și slabi în a realiza sarcinile îndeplinite în cadrul orelor de educație fizică și sport”, se arată în expunerea de motive.

Proiectul de lege urmează să intre în dezbaterea deputaților. Senatul va fi camera decizională.

Puteți citi aici Proiectul de lege și Expunerea de motive.

Citește și: Andronescu vrea limitarea numărului de elevi dintr-o clasă la cel mult 25. Clasa pregătitoare devine clasa I din 2020

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.