La joacă, pe strada din sat. Ce jocuri preferă copiii în ziua de astăzi și cum au rezistat ”Șarpele” și ”Teașa”

2
Foto: SparkNews.ro

Zile de vacanță, la țară. Strada zumzăie de strigătele copiilor, deși nu mai sunt atât de mulți ca altădată. În copilăria anilor ’80-’90, nu existau telefoane, Internet și toată copilărimea juca, până-n noapte, Pititea, Baba Oarba, Trecea un prinț călare, Partizanii, Țară, țară, vrem ostași!, Flori, fete sau băieți, Sticle și borcane, Jarul, Omul negru, Țurca, Teașa, Capra și câte mai câte. Astăzi, cei mici nu au auzit de unele dintre ele, altele s-au păstrat și le joacă din când în când. Copiii de la sat petrec încă mult timp afară, în ciuda tentațiilor vremii. Băieții preferă fotbalul, iar fetițele au câteva jocuri pe care le îndrăgesc. 

Timpurile în care copiii făceau ”mumuliță” de ploaie sau de soare (un ritual prin care chemau ploaia în vreme de secetă și soarele în sezon de ploi) ori când fetițele scoteau pătura la poartă și croiau hăinuțe pentru păpuși au apus demult, în satul teleormănean. A rămas amintirea unei mulțimi de pitici care nu se îndurau să lase joaca la venirea serii, a colecțiilor de ”surprize” de la guma de mestecat și a ambalajelor de ciocolată.

Totuși, în era calculatoarelor, a telefoanelor mobile și a tabletelor, copiii de la țară nu abandonează jocul afară. Astăzi, i-am găsit pe stradă jucând fotbal și badminton. Îi întreb ce jocuri preferă, ce se joacă de obicei. Le înșir multe dintre jocurile copilăriei mele, dar nu le recunosc pe toate.

Foto: SparkNews.ro

Bianca, o fetiță de 11 ani, povestește care sunt jocurile preferate de copii: Sticluța cu otravă, Omul Negru, De-a v-ați ascunselea, Rațele și vânătorii, Șotronul și Mațele-ncurcate: ”Ne ținem toți de mână și ne încurcăm și trebuie apoi să ne descurcăm.” Tot ea, ne mărturisește, a inventat, alături de alți prieteni, un joc: ”Banca cu și fără comisioane”scoți bani cu sau fără comision – și îi place foarte mult să își imagineze tot felul de scenarii pe care le transpune mai apoi în jocuri.

Mario își amintește de Șarpele. ”Știi cum e jocul, nu?” Copiii din sat îl joacă destul de des. Și pentru a-mi face o demonstrație, un băiețel se repede în curte și aduce o coardă. Brusc, toți copiii lasă orice deoparte, până și mingea de fotbal, și încep să sară. Chiote, veselie, îmbufnare, pe unii îi atinge ”șarpele”, pe alții nu… și toți spun cât de frumos este în vacanță.

Din sat sau veniți la bunici, niciunul nu vrea să înceapă mai repede școala. ”E mai frumos în vacanță. Ne jucăm, alergăm, nu avem teme”, spune George.

Foto: SparkNews.ro
Foto: SparkNews.ro

Tot el ne indică un alt joc care îi place: Portocala: ”Știi, zici de ce 2 și nu 4, până zice unul greșit. Iese și continuă jocul…”

Dănuț își amintește de Teașa, un joc vechi, dar care s-a păstrat: într-un cerc, copiii pun cartonașe făcute din cutii de chibrituri și încearcă să le scoată afară cu o piatră sau un alt obiect. Cartonașele scoase din cerc revin celui care a reușit să le îndepărteze.

De Flori, fete sau băieți ați auzit? Dar Trecea un prinț călare? le întreb pe fete. Dau din cap. ”Noi jucăm mai mult fotbal”, spun băieții. ”Noi mai jucăm Elasticul sau Coarda”, adaugă fetițele. Bucuria li se citește pe față. Nimic nu este mai frumos decât să te joci și toți vor ca vacanța să nu se mai termine! Iar jocurile copilăriei, din fericire, rezistă!

Foto: SparkNews.ro
Foto: SparkNews.ro

Din jocurile copilăriei, să ne amintim de ele: 
Despre Jocurile copilăriei, mod de desfășurare și reguli, puteți citi aici

Citește și: Micuții fotografi și o temă altfel: Copiii au scotocit peste tot pentru a surprinde în imagini ”lecția” de a doua zi 

2 COMENTARII

  1. Super. Așa s-a inventat Caravana de Joacă a Școlii de joacă.
    Mergem in toata țara si ne jucam jocirike copilariei, ticmai pentru a nu se pierde. Daca vreți sasă ne ajutați, enjoy!❤

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.