Andronescu vrea limitarea numărului de elevi dintr-o clasă la cel mult 25. Clasa pregătitoare devine clasa I din 2020

0

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, luni seară, la un post de televiziune, că se caută soluții pentru ca numărul de elevi dintr-o clasă să nu mai depășească 25, în condițiile în care există școli unde sunt 30-35 de elevi într-o clasă. ”Este o măsură care este posibilă în sistemul românesc de învăţământ şi după părerea mea este absolut necesară”, a spus ministrul. Ecaterina Andronescu a mai anunțat că, din anul 2020, clasa pregătitoare va deveni clasa I și a explicat de ce se face această redenumire.

Ecaterina Andronescu a spus că o măsură pe care vrea să o ia, după aprobarea cifrei de școlarizare pentru anul viitor, este limitarea numărului de elevi dintr-o clasă la 25.

”Școlile din România se depopulează, este o realitate tristă. Sunt copii din ce în ce mai puțini în școlile din România. Și atunci trăim următorul fenomen: și datorită faptului că școala românească este polarizată – adică sunt școli cu performanțe foarte bune, pot intra în orice competiție fără să ne temem că vom pierde, și școli cu performanțe slabe – părinții fac o presiune extraordinară pe școlile bune. Ceea ce este foarte normal pentru că orice părinte și-ar da copilul la o școală bună. Și-atunci suntem în situația ca în școlile în care se depopulează să avem puțini elevi și să avem foarte mulți elevi, 30-35 de elevi în clasă, în școlile foarte bune.

Încercăm să găsim soluții în așa fel încât să nu mai ajungem aici. Și-am început de acum pentru că în curând, vom avea probabil săptămâna aceasta cifra de școlarizare pentru anul următor aprobată, sper să nu mai trecem dincolo de 25 de elevi în clasă. Este o măsură care este posibilă în sistemul românesc de învățământ și după părerea mea este absolut necesară”, a declarat Ecaterina Andronescu, la Realitatea TV, citată de Mediafax.

Când devine clasa pregătitoare clasa I

Ministrul Educației a mai anunțat că redenumirea clasei pregătitoare în clasa I va fi aplicată din 2020 și a explicat de ce vrea această renumerotare.

”Nu poți să trimiți un copil în clasa zero, ea se numește clasă pregătitoare, dar din păcate în mentalul public a intrat drept clasa zero. În acest moment, ciclul primar are cinci ani. Începe copilul în clasa pregătitoare și termină clasa a patra. Clasa pregătitoare plus clasele I-IV înseamnă cinci ani. Nu se schimbă nimic, rămâne la fel, numai că renumerotăm și clasa aceasta așa-zisă zero, ca să scăpăm de acest zero, o să devină clasa I. Rămâne cu aceeași abordare, ea este o clasă de tranziție. (…) Din 2020, o să intrăm cu clasa pregătitoare care devine clasa I”, a spus Ecaterina Andronescu.

Ministrul a amintit că este în vigoare legea promulgată de președintele Klaus Iohannis care extinde învățământul obligatoriu din toamna anului viitor.

”Învățământului obligatoriu i se adaugă ultimii doi ani de grădiniță și ultimii doi ani de liceu. Adică ultimii doi ani de grădiniță – înseamnă grupa mijlocie și grupa mare – intră în învățământul obligatoriu, pentru că fac parte din ceea ce se cheamă ultima parte a educației timpurii și care este extrem de importantă, și ultimele două clase de liceu, clasa a XI-a și clasa a XII-a. Pentru fiecare dintre aceste clase introduse în învățământul obligatoriu, mai degrabă statul vine să-și asume susținere financiară suplimentară pentru că, de exemplu, manualele pentru ultimele două clase de liceu, nefiind obligatorii, nu erau acordate gratuit”, a precizat Ecaterina Andronescu.

Ministrul a arătat că această lege va fi aplicată gradual, începând din anul 2020, adică din toamna anului următor și ”este suficient timp să pregătim”. În acest context, ministrul a explicat că ciclul primar se va termina în clasa a V-a, ciclul gimnazial va cuprinde clasele VI-VII-VIII-IX, iar la liceu copiii vor face clasele X-XI-XII şi XIII.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat pe 1 aprilie o lege pentru modificarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, care prevede că învăţământul general obligatoriu este extins treptat la 15 clase, până în anul 2030.

Învăţământul general obligatoriu cuprinde învăţământul primar, învăţământul gimnazial şi primii doi ani ai învăţământului secundar superior. Învăţământul secundar superior şi grupa mare din învăţământul preşcolar devin obligatorii până cel mai târziu în anul 2020, grupa mijlocie până cel mai târziu în anul 2023, iar grupa mică până în anul 2030. Frecventarea învăţământului obligatoriu poate înceta la forma cu frecvenţă la 18 ani”, se stipulează în actul normativ.

Puteți citi AICI Proiectul de Hotărâre a Guvernului privind aprobarea cifrelor de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat şi pentru învățământul superior de stat în anul școlar / universitar 2019-2020 și Nota de fundamentare

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.