Noaptea Cărților Deschise, la Arcul de Triumf. Cititorii, așteptați să aducă o carte din propria bibliotecă

0

Cea de-a șaptea ediție a Nopții Cărților Deschise, cel mai mare eveniment de încurajare a lecturii, prilejuit de Ziua Internațională a Cărții și Drepturilor de Autor, a avut loc, marți seară, la Arcul de Triumf din București. Evenimentul a început la orele 19.00 și s-a încheiat la miezul nopții.

Arcul de Triumf, simbolul victoriei și al independenței în România, și-a deschis, marți seara, porțile, devenind gazda cărților și a cititorilor. A fost o ocazie unică de a descoperi acest monument-simbol deschis special pentru public cu ocazia Zilei Internaționale a Cărții, amenajat cu spații inedite de lectură, biblioteci, cărți pentru toate vârstele și zone multimedia de informare culturală, se arată într-un comunicat, remis Mediafax.

De la ora 20.00, un spectacol de video-mapping a transformat exteriorul Arcului de Triumf într-o imensă bibliotecă virtuală. Având cartea, arta și istoria locului drept teme centrale, această animație modernă cu efecte tridimensionale inedite și dinamice a deschis iubitorilor de carte un univers fantastic de cunoaștere. Opere celebre ale omenirii, cărți rare și noutăți, cele mai frumoase biblioteci de pretutindeni, toate au fost îmbinate într-o magie interactivă de culoare, lumină și sunet.

Foto: facebook.com/ Nicoleta Stancu
Foto: facebook.com/Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic București
Foto: facebook.com/ Nicoleta Stancu

Biletul de intrare a fost unul simbolic, iar organizatorii le-au propus participanților la eveniment să aducă o carte din propria bibliotecă. Ulterior, toate cărțile strânse de la cititori vor fi selectate și donate în comunități defavorizate.

Pasionații de literatură din întreaga lume sărbătoresc în fiecare an, pe 23 aprilie, Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor, un eveniment organizat de UNESCO cu scopul promovării lecturii, publicării cărților și a drepturilor de autor.

În România, ziua a fost marcată prin evenimentul Noaptea Cărților Deschise. Alături de prieteni ai cărților, copii, studenți, părinți, bunici, acest eveniment a devenit un adevărat manifest pro-cultură ale cărui ecouri au depășit granițele țării – o realizare importantă pentru România, țară pe care statisticile europene încă o plasează la coada listei la capitolul obișnuințelor de lectură.

Mai multe detalii despre eveniment și noutăți sunt disponibile pe pagina de Facebook dedicată.

Evenimentul a fost organizat de Editura Litera și de Primăria Capitalei, prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic. Noaptea Cărților Deschise, ediția 2019, a fost evenimentul care a deschis campania „Cartea în Triumf”, o acțiune de promovare a lecturii în Anul Cărții.

Citește și: Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor, celebrată pe 23 aprilie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.