Colegiul ”Spiru Haret” din Ploiești precizează, într-un comunicat de presă, că profesoara de matematică, care a fost înjunghiată de un fost elev în fața cancelariei, ”nu a fost declarată vinovată pentru eveniment și nu s-a pus problema sancționării de către Comisia de cercetare”. Conform conducerii colegiului, referirile la responsabilitățile profesoarei, în calitate de profesor de serviciu în ziua incidentului, se regăsesc într-un proces-verbal întocmit de o comisie de cercetare alta decât cea internă a școlii și au fost făcute întrucât ”există obligativitatea verificării atribuțiilor celor implicați în eveniment, conform activității desfășurate la momentul producerii acestuia”.
”Consiliul de administrație și Consiliul profesoral au luat la cunoștință constatările formulare în procesul verbal încheiat de Comisia de cercetare prezidată de reprezentantul unui serviciu extern de protecție și prevenire, contractat de școală. Această etapă a urmat celor parcurse anterior de instituția noastră, conform reglementărilor legale în vigoare”, precizează conducerea Colegiului ”Spiru Haret” din Ploiești în comunicatul de presă, postat pe pagina de Facebook.
Potrivit sursei citate, în urma tragicului eveniment, au fost constituite două comisii: o comisie de cercetare disciplinară prealabilă privind ”investigația pe linie de serviciu de pază a angajatului cu funcția de portar la data producerii evenimentului” și o comisie de cercetare a evenimentului pe linie de securitate și sănătate în muncă, pentru ”a stabili dacă sunt întrunite condițiile legale pentru ca evenimentul să fie înregistrat și evidențiat ca accident de muncă”.
”Prima comisie a fost formată din 5 salariați au școlii care au cercetat cauzele ce au condus la producerea evenimentului. În urma cercetării desfășurate, comisia a formulat două propuneri și anume: avertisment și reducerea cu 10% a salariului de bază pe o durată de o lună pentru portarul școlii aflat de serviciu în momentul producerii evenimentului. Procesul-verbal al Comisiei de cercetare disciplinară prealabilă privind investigația pe linie de serviciu de pază a fost înaintat spre dezbatere Consiliului de administrație al școlii, urmând să fie luată o decizie după finalizarea cercetărilor făcute și de cealaltă comisie”, se menționează în comunicatul de presă.
Pentru constituirea celei de a doua comisii (de cercetare a evenimentului pe linie de securitate și sănătate în muncă), s-a contractat un serviciu extern de prevenire și protecție, cu scopul de a întocmi dosarul și de a redacta procesul-verbal de cercetare, adaugă sursa citată.
”Conform prevederilor legale în vigoare, comisia de cercetare trebuia alcătuită din cel puțin 3 membri. Prin urmare, un membru reprezintă firma contractată, în calitate de președinte al comisiei, al doilea membru este în mod obligatoriu lucrătorul desemnat pe linie de SSM la nivelul școlii, iar al treilea membru a fost numit un alt cadru didactic al școlii”, se arată în comunicat.
La finalul cercetării, completează sursa citată, dosarul care include procesul-verbal a fost avizat de Inspectoratul Teritorial de Muncă Prahova: ”Ca urmare a analizei dosarului de cercetare a evenimentului, ITM a confirmat că sunt întrunite condițiile legale pentru a fi înregistrat și evidențiat ca accident de muncă cu incapacitate temporară de muncă.”
”Procesul-verbal al celei de a doua comisii este un document de 10 pagini, cu o structură standard, în conformitate cu legislația privind securitatea și sănătatea în muncă, astfel încât el include capitole obligatorii referitoare la: împrejurările producerii evenimentului, modul în care s-a produs, urmările acestuia, cauze, alte constatări, sancțiuni și măsuri dispuse.
În articolele din presă au fost evidențiate doar Capitolul m. ”Alte constatări făcute cu ocazia cercetării evenimentului” și Capitolul n. ”Persoane răspunzătoare de încălcarea reglementărilor legale”, care o implicau și pe doamna profesoară înjunghiată. Facem precizarea că respectivele aspecte sunt menționate deoarece, din punct de vedere SSM, există obligativitatea verificării atribuțiilor celor implicați în eveniment, conform activității desfășurate la momentul producerii acestuia”, explică reprezentanții Colegiului.
”Subliniem faptul că doamna profesoară nu a fost declarată vinovată pentru eveniment și nu s-a pus problema sancționării de către Comisia de cercetare. În urma primirii avizului acordat de ITM dosarului de cercetare, Consiliul de administrație al școlii a luat la cunoștință și a hotărât exclusiv sancționarea portarului cu diminuarea salariului de bază cu 10% pe trei luni, sancțiune prevăzută în Codul Muncii”, conchide conducerea școlii.
Potrivit documentului publicat de presa locală, membrii comisiei consemnau următoarele în procesul verbal: ”Victima se face răspunzătoare în sensul în care nu a respectat prevederile articolului 50, pct.3, alin. 4, din Regulamentul de Organizare și Funcționare al colegiului”. Conform articolului invocat, profesorul de serviciu, calitate pe care o avea în acea zi profesoara de matematică, ”supraveghează intrarea elevilor în școală, împreună cu portarul”.
Citește și:
- FSLI condamnă decizia comisiei colegiului din Ploieşti în cazul profesoarei înjunghiate: ”Este inadmisibil”
- Profesoara Ioana Steluţa Manea: ”Nu cred că noi, profesorii, ar trebui să facem acest serviciu pe şcoală”