Guvernul a aprobat schema de ajutor de stat pentru construirea a 1.000 de grădiniţe cu profil sportiv

0
Foto: pixabay.com

Guvernul a adoptat o hotărâre privind instituirea unei scheme de ajutor de minimis privind construirea, amenajarea şi dotarea a 1.000 de grădiniţe cu profil sportiv, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, informează Agerpres.

„A fost adoptată astăzi hotărârea de Guvern privind instituirea unei scheme de ajutor de minimis privind construirea, amenajarea şi dotarea a 1.000 de grădiniţe cu profil sportiv. Este vorba despre programul guvernamental ”Investim în copii, investim în viitor”, un program ce beneficiază de o schemă de ajutor de minimis ce se va derula până la 31 decembrie 2020 cu o alocare multianuală de 2,35 miliarde de lei.

Proiectele care vor beneficia de acest ajutor trebuie să îndeplinească mai multe condiţii printre care: clădirile în care se vor organiza aceste grădiniţe pot fi construcţii noi sau existente care urmează a se moderniza şi amenaja, dar să nu fi funcţionat ca o creşă sau o grădiniţă în ultimii 5 ani, clădirea să fie dimensionată pentru cel puţin 2 săli de grupă standard, cu toate facilităţile necesare, să îndeplinească standarde de construcţie, de dotare generală şi sportivă, de personal de specialitate şi echipamente sportive, să existe un număr de minimum 10 angajaţi aferenţi proiectului pe perioada de funcţionare a grădiniţei, atât personal de specialitate, cât şi personal de deservire”, a spus Barbu, la finalul şedinţei de Guvern.

El a adăugat că beneficiarii acestei scheme de ajutor de stat trebuie să menţină cel puţin 10 ani activitatea în grădiniţe de la data obţinerii autorizaţiei de funcţionare, nivelul maxim al ajutorului de minimis acordat fiind de până la 100% din valoarea totală a proiectului finanţat, dar nu mai mult de 500.000 de euro.

De asemenea, se acordă garanţii de până la 50% din valoarea creditului contractat de investitor. Bugetul acestei scheme de ajutor de minimis este prevăzut în bugetul Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză.

Citește și: Grădinițe olimpice sportive, cu ajutor de la stat. Vâlcov recunoaște că s-a consultat cu Ion Țiriac

Dăncilă: ”Ne preocupă și dezvoltarea infrastructurii pentru educație”

La începutul ședinței de Guvern, premierul Viorica Dăncilă anunța că Guvernul va aloca 500 de milioane de euro din bugetul de stat multianual pentru începerea finanțării din acest an privind construirea, amenajarea și dotarea a 1000 de grădinițe cu profil sportiv.

„Ne preocupă și dezvoltarea infrastructurii pentru educație, domeniul prioritar în guvernarea PSD- ALDE. Programul „Investim în copii, investim în viitor” prin care vom susține construirea, amenajarea și dotarea a 1000 de grădinițe cu profil sportiv intră în linie dreaptă. Adoptăm în această ședință schema de ajutor de stat cu un buget multianual de 500.000.000 de euro cu începerea finanțării din acest an. Vor avea acces la finanțare persoane juridice de drept privat, inclusiv organizații neguvernamentale, asociații, fundații, federații și cluburi sportive”, a anunțat Dăncilă, citată de Mediafax.

Dăncilă a adăugat că sprijinul constă în acordarea unui ajutor de până la 500.000 de euro.

„Sprijinul va consta atât în acordarea unui ajutor de minimis de până la 500,000 de euro din cheltuielile eligibile cât și garantarea creditelor de către stat în procent de maximum 50%. Este un proiect complex cu beneficii economice dar și sociale pentru că vom crea condiții astfel încât să încurajăm accesul copiilor în grădinițe concomitent cu practicarea sportului. Evaluarea și selectarea proiectelor va fi efectuată de către o comisie formată din personalități marcante ale sportului românesc și din domeniul educației. La sfârșitul ședinței de guvern purtătorul de cuvânt va detalia actele normative pe care le vom adopta în cadrul ședinței de guvern de astăzi”, a adăugat Dăncilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.