Granturi de cercetare de până la 4.000 de euro pe an pentru olimpicii absolvenți de liceu

0
Foto: economica.net

Guvernul a adoptat, miercuri, un proiect de hotărâre care prevede majorarea plafonului maxim al grantului pentru absolvenții de liceu, premiați la olimpiadele naționale sau internaționale, care intră în acest an la facultate și fac cercetare. Executivul a hotărât ca în categoria acordării de granturi să fie incluși și elevii care au obținut mențiuni la olimpiade, informează Mediafax. Valoarea granturilor este de până la 4.000 de euro pe an.

Actul normativ adoptat, miercuri, de Executiv modifică și completează Hotărârea Guvernului nr. 403/2017 privind aprobarea Programului de granturi pentru cercetare-dezvoltare şi inovare „Grantul pentru tineri cercetători REGELE CAROL I”.

”Guvernul a completat astăzi (miercuri – n.r) programul de granturi de care pot beneficia tinerii absolvenți de liceu cu rezultate deosebite la olimpiade naționale și internaționale, astfel încât acest program să fie mai atractiv și mai ușor de accesat.

Programul se adresează tinerilor absolvenți de liceu cu rezultate profesionale deosebite, oferind acestora posibilitatea continuării activității proprii de cercetare pe perioada studiilor universitare în instituții de învățământ superior acreditate din România, precum și după finalizarea studiilor.

Prin modificarea propusă și adoptată astăzi în ședința de Guvern au fost avute în vedere majorarea plafonului maxim al grantului și acordarea unui grand și pentru laureații la olimpiadele naționale și internaționale care obțin mențiuni. Până acum nu erau incluși și cei care obțineau mențiune”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, la finalul ședinței de miercuri.

Nelu Barbu a precizat, de asemenea, noile sume pentru granturile acordate absolvenților de liceu cu rezultate deosebite la olimpiade:

„Granturile vor avea următoarele valori: Între 2500 și 4000 de euro pe an pentru fiecare absolvent, pentru elevii premiați cu medalie de aur sau premiul I, medalie de argint sau premiul II, medalie de bronz sau premiul III sau mențiune la olimpiade internaționale.

Între 1.500 și 3.000 euro pe an pentru fiecare absolvent, pentru elevii premiați cu medalie de aur sau premiul I, medalie de argint sau premiul II, medalie de bronz sau premiul III sau mențiune la olimpiade naționale, a adăugat purtătorul de cuvânt al Executivului.

Ce prevede Hotărârea de Guvern, adoptată miercuri:

”Sunt eligibili pentru acordarea Grantului REGELE CAROL I candidaţii care sunt:

a) absolvenţi de liceu care au obţinut cel puţin o dată, pe perioada studiilor liceale, la olimpiadele internaţionale de ştiinţe, medalie de aur/premiul I, medalie de argint/premiul II, medalie de bronz/premiul III sau menţiune şi care sunt înmatriculaţi într-o instituţie de învăţământ superior din România începând cu anul universitar 2019 – 2020;

b) absolvenţi de liceu care au obţinut cel puţin o dată, pe perioada studiilor liceale, la olimpiadele naţionale de ştiinţe, medalie de aur/premiul I, medalie de argint/premiul II,medalie de bronz/premiul III sau menţiune şi care sunt înmatriculaţi într-o instituţie de învăţământ superior din România începând cu anul universitar 2019 – 2020.”

c) olimpiadele internaționale și naționale de științe, prevăzute la lit.a) si b), se referă la olimpiadele școlare internaționale și naționale organizate în România, în domenii științifice și tehnice stabilite conform ordinelor ministrului educației naționale privind organizarea olimpiadelor școlare de: matematică; astronomie; astrofizică; fizică; chimie; biologie; științele pământului, inclusiv geografie; informatică, inclusiv tehnologia informației și informatică în echipe; științe socio-umane, inclusiv istorie și
psihologie; arhitectură; discipline tehnologice, cu excepția celor pentru învățământul profesional. “ 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.