Date oficiale: Un milion de tineri, între 16 și 21 de ani, nu sunt nici angajați, nici la școală: ”Nu sunt nicăieri”

0

Gabriel Bratu, președintele Autorității Naționale pentru Formarea Profesională în Sistem Dual, susține că în prezent sunt un milion de tineri români care nu sunt nici la școală, nu sunt nici angajați. ”Nu sunt nicăieri”, a precizat Bratu, în cadrul Conferinței Naționale a Industriei Ospitalității, citat de Mediafax.

”Toate domeniile se confruntă cu lipsa forței de lucru. Investiția în forță de muncă este cea mai importantă. Una adecvat calificată. Noi suntem interfața între companii și școală. Partea de practică, cu tutori de practică: de la companii în sistem dual avem 2.300 de ore de practică, la stat 200 de ore. Asta înseamnă că începând cu anul 2, aproape că lucrează în companii. Bursa minimă este de 200 de lei, atât cât oferă și statul român. Sunt companii care alocă 1.500 lei bursă.

Cum îi oprim să nu plece? Prin facilitățile oferite încă din practică: transport, cazare, masă, nu doar bursă. Odată finalizate studiile, încheie contractul de prcatica și îl începe pe cel de muncă”, a declarat, miercuri, Gabriel Bratu, președintele Autorității Naționale pentru Formarea Profesională în Sistem Dual, în cadrul Conferinței Naționale a Industriei Ospitalității, organizată de HORA.

Potrivit sursei citate, în prezent sunt un milion de tineri, cu vârste cuprinse între 16 și 21 de ani care nu sunt nici angajați, dar nici la școală.

„Ieri, Autoritatea Națională a încheiat un acord cu Institutul de Cercetare al Academiei Române. De acolo aflu că tineri între 16 și 21 de ani nu sunt nicăieri: nici angajați, nici la școală. Și sunt un milion. Avem resursă. Important este să ne promovăm, să îi convingem pe părinți că la final de clasa a 8-a, cu bursă și garanția unui loc de muncă, există șansă”, precizează Bratu.

Potrivit lui Gabriel Bratu, există școli profesionale în sistem dual unde ultima medie de intrare a fost de 7.30.

„Principalul drum pe care am pornit este să promovăm acest concept. Să îi facem pe elevi să înțeleagă că șansă lor este acest sistem de învățământ dual. Avem școli profesionale în sistem dual, unde ultima medie de intrare a fost 7.30. Deci, nu ne adresăm doar copiilor din medii defavorizate, ci tuturor care vor să aibă o meserie. Există o inerție în sistem. E impotant să reușim să pregătim și profesorii, să îi aducem către partea de industrie. Și nu numai profesorii, ci și tutorii de practică”, a mai declarat Bratu, în cadrul Conferinței Naționale a Industriei Ospitalității.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.