Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a declarat, miercuri seara, la Digi 24, că a citit scrisoarea elevei din Satu Mare, care a scris șase pagini la simularea de la BAC cu nemulțumirile față de sistemul de învățământ, și a arătat că nu poate să nu-i dea dreptate, dar schimbările nu se pot face peste noapte. ”Cu mare drag m-aș întâlni cu ea. După cum a scris scrisoarea, este un copil care a citit, înțelege ce a citit, este un copil inteligent”, a spus ministrul.
”Nu pot să nu-i dau dreptate într-o bună parte din această lucrare. Unde nu-i dau dreptate? Eu cred că acolo unde, și nu este numai cazul al ei, cei care se află la această vârstă, supărați pe lucrurile care îi nemulțumesc, nu înțeleg poate că această perioadă este singura perioadă din viața oricăruia dintre noi pe care putem să o dedicăm formării noastre. Deci ei acum în această perioadă se pot ocupa numai de ei și de achizițiile în cunoaștere care se potrivesc cu ei și care îi ajută să devină personalități mature.
Am scris în documentul acesta (”Educația ne unește” – n.red.) și cred că n-a fost o greșeală, până la urmă școala nu este o corvoadă, școala este un loc în care copilul, adolescentul exersează să devină adultul de mâine. Și exercițiul acela trebuie să fie sprijinit de cei care și-au asumat să fie profesori în această școală. (…) Nu poți să schimbi lucrurile peste noapte. Nu se pot schimba dintr-o dată. Dar o rog din tot sufletul meu să citească documentul acesta și să fie parte din procesul de schimbare. Cred că numai așa se poate”, a explicat Andronescu.
În ceea ce privește notarea elevei cu 1, Ecaterina Andronescu a spus că aceasta a fost notată după un barem construit pe subiecte.
”Cu mare drag m-aș întâlni cu ea. Dacă aude, m-aș întâlni cu ea cu mare drag. Dar nota de la simulare nu este obligatoriu să fie trecută în catalog, decât dacă elevul sau părintele își doresc acest lucru”, a mai spus Andronescu.
”După cum a scris scrisoarea, este un copil care a citit, înțelege ce a citit, după părerea mea, este un copil inteligent. Dar revolta aceasta, într-un fel fără subiect, pentru că în acest moment nu puteam să schimbăm regulile în timpul jocului, ea chiar spune lucrul ăsta. Suntem în timpul anului școlar, nu putem să anulăm nici simulările, nici examenele, nici conținuturile anunțate la începutul anului școlar. Propunerile cu care venim acum sunt propuneri pentru viitor, pe care le amendăm ca să fie acceptate și compatibile cu cei care urmează să le aplice”, a precizat Ecaterina Andronescu.
”Subiectele la Evaluare trebuie să fie la nivelul cerut de programă”
Totodată, ministrul Educației a răspuns mesajului unei mame revoltate de subiectele pe care le-au primit elevii la Simularea Evaluării Naționale. Aceasta o critica pe Andronescu pentru că s-a declarat nemulțumită de rezultatele de la simulare și spunea că nu mai sunt profesori care să predea bine materia și că elevii au ajuns să urască materia și profesorii.
”Sunt multe lucruri care nu ne plac. (…) Cu foarte multă înțelepciune și cu foarte multă determinare, împreună cu cei care sunt în sistem actorii principali – părinți, profesori, elevi, să încercăm să vedem cum ameliorăm performanța”, a spus Ecaterina Andronescu, la Digi24.
”Subiectele de la evaluare vor face obiectul unei discuții cu cei care le-au făcut. Întâi aș vrea să îi aud pe cei care le-au făcut (…), să stau cu ei de vorbă și să vedem cum au gândit subiectele, de ce sunt rezultatele acestea. Înțeleg că la simulare subiectele să fie puțin mai dificile decât la evaluarea națională sau la examenul de bacalaureat, dar nu accept să fie predarea aici și evaluarea mult mai sus”, a spus ea.
Întrebată în legătură cu un exercițiu de la Simularea la Evaluarea Națională, la Matematică, pe care, la un liceu bun, profesorul l-a rezolvat în clasă, cu elevii de 9 și 10, în 60 de minute, ministrul a spus: ”Nici asta nu mi se pare normal. Subiectele trebuie să fie la nivelul modului în care am predat și la nivelul cerut de programă, nu prin abordarea unor subiecte de acest fel să-i împing pe părinți să-și trimită copiii la meditații.”
”Sunt, într-un fel, și eu într-un fel îngrijorată și, în același timp, sunt determinată să avem o discuție ca să facă lucrurile să intre în normal”, a conchis ministrul Educației.
O elevă de 17 ani din Satu Mare a scris, la simularea examenului de Bacalaureat, în locul rezolvării subiectelor, aproape șase pagini cu nemulțumirile pe care le are față de sistemul de educație. Eleva s-a alăturat astfel protestului #foaiagoală, inițiat de Consiliului Național al Elevilor. Lucrarea a fost notată cu 1, dar pe ultima foaie, profesorul care a corectat lucrarea a scris cu roșu ”foarte bine argumentat și concis”.
Citește și:
- Eleva care a scris mesajul anti-sistem: ”Profesorii m-au felicitat și au regretat puțin că au fost nevoiți să treacă nota 1”
- Întrebările unei eleve de clasa a XI-a pentru ministrul Educației: ”De ce ne chinuiți? De ce ne vreți obedienți?”
[…] Mare, că nu poate să nu-i dea dreptate, dar „schimbările nu se pot face peste noapte”, că ar fi de acord să se întâlnească și să discute cu ea:„Cu mare drag m-aș întâlni cu ea. Dacă aude, m-aș întâlni cu ea cu mare drag. După cum a […]