Legea care extinde învăţământul obligatoriu la 15 clase, promulgată. Reacția FSLI

0
Foto: observator.tv

Învăţământul general obligatoriu se va extinde treptat la 15 clase, până în anul 2030, prevede legea promulgată de președintele Klaus Iohannis, prin care este modificată Legea educației naționale. Potrivit actului normativ, grupa mare de la grădiniță devine obligatorie până în anul 2020, iar grupa mijlocie și grupa mică până cel mai târziu 2023 și, respectiv, 2030.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea pentru modificarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, care prevede extinderea învăţământului general obligatoriu, scrie Agerpres.

„Învăţământul general obligatoriu cuprinde învăţământul primar, învăţământul gimnazial şi primii doi ani ai învăţământului secundar superior. Învăţământul secundar superior şi grupa mare din învăţământul preşcolar devin obligatorii până cel mai târziu în anul 2020, grupa mijlocie până cel mai târziu în anul 2023, iar grupa mică până în anul 2030. Frecventarea învăţământului obligatoriu poate înceta la forma cu frecvenţă la 18 ani”, se stipulează în actul normativ.

Pe de altă parte, Ministerul Educaţiei a lansat în dezbatere publică o serie de propuneri privind reorganizarea sistemului de educație în care clasa pregătitoare devine clasa I. Potrivit documentului „Educația ne unește – Viziune asupra viitorului educației în România”, învățământul obligatoriu începe cu cei trei ani de grădiniță, continuă cu ciclul primar inferior (clasele I-III), ciclul primar superior (IV-VI), ciclul secundar inferior (VII-IX) și se încheie cu ciclul secundar superior, care începe ”la vârsta de 15 sau 16 ani și are durata de 3 sau 4 ani în care se organizează în programe de studii profesionale, studii liceale vocaționale, studii liceale de științe și socio-umaniste”.

Reacția FSLI

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) susține extinderea treptată a învăţământului general obligatoriu la 15 clase, până în anul 2030, așa cum prevede actul normativ promulgat de preşedinte.

Aceste modificări impun însă, spun sindicaliștii, autorităților elaborarea unei strategii cu aplicare imediată, prin care să fie rezolvate o serie de probleme cu care se confruntă sistemul de învățământ, relatează Mediafax.

În primul rând, avertizează FSLI, trebuie găsite soluții pentru o problemă care trenează de ani de zile, și anume deficitul locurilor la grădiniță.

„Numai în București există un deficit de 7.000 de locuri. În plus, numărul cadrelor didactice din învățământul preșcolar este insuficient. Sunt multe situații în care educatoarele sunt nevoite să lucreze cu grupe de preșcolari supradimensionate”, arată Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), într-un comunicat de pres remis marți dimineața MEDIAFAX.

Sindicaliștii arată că integrarea copiilor în sistemul de educație nu poate fi făcută, dacă aceștia nu au la dispoziție dotările necesare, precum și cadre didactice bine pregătite.

Este foarte bine că a fost luată această decizie de extindere a învățământului obligatoriu. Dar trebuie să înțelegem, măcar acum, de ce este importantă creșterea finanțării sistemului de educație din România. Nu e suficient că aduci niște copii în grădinițe, școli sau licee, pe care îi așezi în bănci și îi ții ocupați.

Educația trebuie să dezvolte, iar acest lucru înseamnă locuri suficiente, pentru un acces egal al tuturor copiilor în grădinițe și școli; unități de învățământ dotate cu materiale didactice care să ofere o nouă perspectivă a stilului de predare și de învățare – unul modern, nu unul tern care obosește elevii; readaptarea programelor școlare la cerințele de pe piața muncii, pentru a avea tineri absolvenți cu șanse reale de angajare și funcționali din punct de vedere profesional.

Și, da, trebuie spus, pentru toate acestea avem nevoie de strategi buni în educație și de bani pentru investiții. Altfel, nu facem decât să îngrămădim niște copii sau tineri în săli de clase”, a declarat președintele FSLI, Simion Hancescu.

Citește și:

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.