Modificările propuse de Ecaterina Andronescu în structura sistemului de învățământ: Clasa a IX-a trece la gimnaziu

0

Structura sistemului de învățământ va fi modificată dacă propunerile făcute vineri de ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, și puse în dezbatere publică, vor fi adoptate prin lege. Potrivit ministrului, odată cu transformarea clasei pregătitoare în clasa I, toate clasele se vor decala, iar clasa a IX-a va deveni și ea clasă gimnazială. ”În propunerea noastră, 9 clase intră în ciclul gimnazial”, a spus Ecaterina Andronescu, citată de Mediafax.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a pus, vineri, în dezbatere publică mai multe propuneri de modificare a sistemului de învăţământ, astfel încât clasa pregătitoare să devină clasa I, evaluările naţionale să aibă loc în clasa a III-a şi la clasa a VI-a, iar clasa a IX-a să devină clasă de gimnaziu, relatează sursa citată.

Citește și: Sistemul de educație reorganizat: Clasa pregătitoare devine clasa I, profesori specializați doar din clasa a IV-a și evaluare după clasa a III-a

“În propunerea noastră, clasa pregătitoare devine clasa I, se continua cu celelalte clase, deci 9 clase intră în ciclul gimnazial şi urmează apoi ciclul de învăţământ care profesionalizează – şi numesc aici şcoala profesională şi liceul tehnologic – şi celelalte trei variante de programe de învăţământ liceal vocaţionale: de ştiinţe socio-umaniste, de ştiinţe exacte”, a spus Ecaterina Andronescu.

Potrivit propunerii de modificare, Evaluarea Naţională va fi susținută după clasa a IX-a, astfel că actuala evaluare de la clasa a VIII-a va deveni evaluarea de la clasa a IX-a. În plus, ministrul a propus ca elevii care nu fac faţă să urmeze un an suplimentar. 

Citește și: Ecaterina Andronescu propune un an suplimentar de studii pentru elevii care înregistrează „decalaje”

Ecaterina Andronescu a arătat că propunerile sale, lansate la evenimentul ”Educaţia ne uneşte”, în aula Bibliotecii Central Universitate, nu sunt definitive şi că vor suferi modificări, după ce vor fi supuse dezbaterii publice.

Ministrul a adăugat că toate aceste propuneri ţin cont şi de legea recent adoptată de Senat, care prevede extinderea învăţământului general obligatoriu de la 11 la 15 clase, treptat, până în 2030.

„În prezent, de la clasa pregătitoare până în clasa a X-a avem învăţământ obligatoriu. E prevăzut de lege în acest moment. A trecut o lege prin camera decizională, prin Senat, care a adăugat învăţământului obligatoriu de 11 clase acum, pentru că clasa pregătitoare nu este numerotată între cele 11 clase, Senatul a adăugat acum doi ani din învăţământul preşcolar, grupa mijlocie şi grupa mare şi ultimii doi ani din învăţământul liceal. Asta nu înseamnă că nu vom avea rute de profesionalizare mult mai devreme după cele 13 clase (…) În ceea ce priveşte ultimele două clase de liceu, practic, cine a început liceul nu s-a oprit la clasa a zecea, a mers şi a finalizat liceul. Ceea ce trebuie să facem noi este să intervenim cu un suport material suplimentar pentru că, de exemplu, ultimele două clase de liceu nu primeau manuale gratuite. Dacă legea aceasta va fi promulgată, atunci vom avea şi această obligaţie pe care ministerul va trebui să şi-o asume pentru că va fi prevăzută de lege”, a precizat ministrul Educaţiei.

Ministrul a dat asigurări că introducerea, la nivelul învăţământului obligatoriu, a ultimilor doi ani de grădiniţă va beneficia şi susţinerea prin construcţia de grădiniţe.

“Dacă aceasta este legea acum noi trebuie să ne pregătim. Cum ne pregătim să introducem în învăţământul obligatoriu ultimii doi ani de grădiniţă, grupa mijlocie şi grupa mare? Păi, în primul rând, prin construcţia de grădiniţe. Avem la minister un proiect de 380 de grădiniţe. MDR derulează, din fonduri europene şi din PNDL 1 şi PNDL 2 peste 2300 de creşe şi grădiniţe în aşa fel încât să-i putem prinde în învăţământul obligatoriu pe cei mai mici”, a mai spus ministrul.

Citește și: Ecaterina Andronescu propune patru tipuri de Bacalaureat. Materiile pentru fiecare variantă și o nouă probă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.