Avocatul Poporului, sesizat în cazul elevului din Botoșani agresat de profesorul de religie

0
Foto: pixabay.com

”Salvați Copiii România” a trimis Avocatului Poporului o sesizare prin care solicită investigarea cazului de la Botoșani, unde un elev ar fi fost lovit de către profesorul de religie. Organizația solicită și monitorizarea anchetei penale de către Avocatul Poporului, relatează Mediafax.

”Salvați Copiii atrage atenția asupra riscurilor pe termen lung ale violenței asupra copilului, ca urmare a cazului de la școala din Botoșani, pentru care organizația a sesizat Avocatul Poporului. Salvați Copiii a aflat, din numeroasele relatări mass-media, despre faptele de violență comise asupra unui copil de 11 ani, elev al Școlii gimnaziale din localitatea Cristești, județul Botoșani, acuzat fiind profesorul său de religie”, se arată într-un comunicat al Asociației Salvați Copiii, remis Mediafax.

Organizația solicită astfel Avocatului Poporului să monitorizeze ancheta penală în acest caz.

„Abuzul a avut drept consecință internarea medicală a copilului, ceea ce indică gravitatea faptelor și necesitatea tratării cu seriozitate a acestui caz pornind de la principiul interesului superior al copilului care prevalează în fața altor considerente de ordin juridic sau administrativ. Luând în considerare aceste aspecte grave, dar și încercările recente de orientare a atenției opiniei publice asupra copilului nu din perspectiva calității sale de victimă, ci a unor presupuse provocări de care s-ar face vinovat, Organizația Salvați Copiii a trimis Avocatului Poporului o sesizare cu privire la necesitatea investigării cazulului copilului agresat, modul în care acesta este protejat și de a monitoriza derularea anchetei penale și a cercetărilor disciplinare cu privire la autorul faptelor de violență”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, 7% dintre copii sunt agresați fizic de către educatorii și profesorii lor, cu o frecvență dublă de apariție în mediul rural (14%) comparativ cu mediul urban.

„În cazul tuturor celor care au în grija lor copii, cadre didactice, asistenți sociali, cadre medicale etc., și care se fac vinovați de acte de violență ori tratament degradant, legea trebuie aplicată cu fermitate. Nu e de mirare faptul că, de-a lungul timpului, au fost aduse la cunoștința publicului numeroase situații de abuz în grădinițe, școli sau centre de plasament, urmate de anchete ale instituțiilor de învățământ ale căror rezultate fie nu sunt comunicate opiniei publice de către instituțiile responsabile, fie au ca rezultat exonerarea de răspundere a celor acuzați și menținerea lor în sistemul de educație, cu acceptarea riscului de repetare a abuzului asupra altor copii”, se mai arată în comunicatul celor „Salvați Copiii”.

Două anchete au loc în județul Botoșani după ce mama unui elev în vârstă de 11 ani de la școala din localitatea Baranca a cerut intervenția medicilor, spunând că fiul ei a fost tras de urechi și lovit cu capul de perete de către un profesor de religie.

Reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție Botoșani au declarat, pentru MEDIAFAX, că a fost deschis un dosar penal pentru purtare abuzivă, pentru a se stabili ce s-a întâmplat cu exactitate la o școală din județ.

Surse judiciare au declarat, corespondentului MEDIAFAX, că un elev în vârstă de 11 ani de la școala din localitatea Baranca a fost agresat, în timpul orei de religie, chiar de către profesor, un preot din altă localitate.

Mama elevului a sunat la 112 și a cerut intervenția medicilor, spunând că fiul ei a fost tras de o ureche și lovit cu capul de perete, pentru că făcea gălăgie la ore. Copilul a fost transportat la spital, având urechea ruptă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.