O clasă inspirată din natură, în care copacii se schimbă în fiecare anotimp. Învățătoarea a creat ”un spațiu mai prietenos” pentru elevii săi

4
Foto: Luminița Tomuță

O clasă cu copaci înalți de peste 2 metri și cu tablouri care se transformă de la un anotimp la altul există la Școala Gimnazială Nr. 7 ”Sfânta Maria” din Timișoara. Învățătoarea Luminița Tomuța este cea care i-a creat și spune că a făcut acest lucru pentru a le oferi copiilor ”o clasă mai primitoare”. Pentru un singur copac, dascălul a lucrat 30 de ore și l-a realizat din ambalajul de carton în care a fost adusă tabla clasei. 

Luminița Tomuța este învățătoare la clasa pregătitoare, la Școala nr.7 din Timișoara. Amenajarea unei săli desprinse din natură este însă o idee pe care a pus-o în aplicare încă de acum 5 ani, de la generația trecută. Și-a dorit o clasă diferită de cele clasice, una mai nonconvențională.

”Am creat pentru elevii mei un spațiu în care să se simtă mai liniștiți, mai relaxați, un spațiu mai prietenos. Inspirația mea a fost natura și, în special, copacii. Cum nu-i puteam crește în clasă, am confecționat doi în mărime naturală. Au înălțimea de peste 2 m, sunt realizați prin decuparea cartonului cu cuterul. La fiecare am lucrat în jur de 30 de ore. În funcție de anotimp, se pot transforma, prin adăugarea de frunze, flori sau fulgi”, spune învățătoarea.

Luminița Tomuța a realizat singură atât copacii cât și tablourile. ”Copacii mari sunt făcuți din ambalajul de carton în care a fost adusă tabla clasei. Tablourile nu sunt chiar ce par a fi, toate au în spate un suport de polistiren pe care, în funcție de necesități, realizez anumite peisaje, în funcție de anotimp, și prind cu ace de gămălie anumite elemente: flori, frunze, fulgi, căsuța păsărelelor, realizată și pictată tot de către mine. Amenajarea aceasta a clasei o mențin cu mici schimbări în funcție de sală, de 5 ani”, adaugă învățătoarea.

La venirea fiecărui anotimp, învățătoarea schimbă copacii din clasă și pregătește totul astfel încât să îi surprindă pe cei mici: ”Această activitate o fac eu, ca o surpriză pentru ei. Când intră în clasă: “Wow! A venit toamna!” “A nins!” “Au înflorit copacii!”… Apoi, încercăm să reproducem prin desen sau alte mijloace, poienița noastră.”

Învățătoarea spune că elevii sunt ”încântați de clasa lor „altfel” și o cataloghează drept „cea mai frumoasă”, deoarece este și o sală, și „o poiană”, și „un peisaj din basme””.

”Clasa este mai primitoare, iar spațiul educațional nu mai este perceput ca unul care impune, opresează sau obligă. Implicit, activitatea de învățare și relațiile interumane sunt mai calde, mai empatice”, ne-a declarat Luminița Tomuța.

 

Foto: Luminița Tomuța

Citește și:

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.