Președintele Federației Părinților, Iulian Cristache: Rezultatele de la Simulare sunt mediocre. S-a ajuns la os

0

REZULTATE SIMULARE EVALUAREA NAȚIONALĂ 2019. Președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, Iulian Cristache, a declarat, pentru Mediafax, că notele la simularea Evaluării Naționale sunt mediocre, precizând că rezultatele slabe din ultimii ani sunt consecința programei deficitare, a subfinanțării sistemului de educație și a ingerinței politicului în actul educațional.

”Rezultatele sunt în trendul ultimilor ani, mediocre, nici nu aveam alte așteptări, atât timp cât se fac modificări de programă, cât nu vorbim de o resursă umană calificată care să interacționeze mai mult cu elevul, de subfinanțarea ultimilor ani și profesorii care au mai rămas în sistem, lipsa de predictibilitate, ingerința politicului. Practic, culegem ce-am însămânțat de-a lungul celor 20-30 de ani”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Iulian Cristache.

Întrebat dacă este posibilă corijarea acestei situații până la finele anului școlar, președintele Federației Asociațiilor de Părinți spune că nu se poate vorbi despre un reviriment spontan. El a precizat că este necesară o formare inițială la alte standarde, astfel încât să fie asigurată calitatea actului educațional.

Alte probleme semnalate de acesta sunt lipsa timpului acordat elevilor pentru învățare și instruire, numărul ridicat de elevi de la clasă, care depășește cu mult numărul admis de lege și clasele cu regim simultan din mediul rural, unde sunt clase care învață concomitent de la I-a până la a IV-a.

”S-a ajuns la os. Eu am atras atenția în ultimii 2-3 ani, de când sunt președinte, că nu putem coborî mai jos de atât, dar observ că structura subiectelor devine din ce în ce mai ușoară, astfel încât să se mențină promovabilitatea, cu ghilimelele de rigoare, că Evaluarea Națională nu este un examen ce ține de promovabilitate, că te duci într-un liceu teoretic și cu 2, și cu 3, prin repartizarea computerizată”, a adăugat Iulian Cristache.

Din punctul său de vedere, legea trebuie să fie corectă, asumată de către toți partenerii, iar finanțarea să fie suficientă. Acesta a atras atenția că disciplinele de științe exacte vor rămâne fără profesori în viitorul apropiat, pentru că cei care urmează a ieși la pensie nu vor avea înlocuitori, atâta vreme cât un profesor debutant are 1.800 de lei salariul net, iar un licențiat în matematică este plătit cu 4.000 sau 5.000 de lei într-un alt domeniu. Iulian Cristache spune că actul educațional, cel puțin la științele exacte, reprezintă o mare problemă.

Rezultatele simulării Evaluării Naționale, susținută de către elevii claselor a VII-a și a VIII-a, în perioada 11-13 martie, arată că, la clasa a VII-a, doar un procent de 52,4% dintre elevii prezenți la toate probele a obținut rezultate mai mari sau egale cu 5, în timp ce, la clasa a VIII-a, 53,1% dintre elevii prezenți la toate probele a obținut rezultate mai mari sau egale notei 5, arată datele Ministerului Educației Naționale.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.