O călătorie cu elevii de la Șincai în tramvaiul galben: Cărți, muzică și mult gust… de poezie

0
Foto: SparkNews.ro

Bucureștenii au călătorit astăzi cu tramvaiul galben de epocă. Au ascultat poezie, muzică și, la final, au primit o carte. Acțiunea inedită a elevilor de la Colegiul Național ”Gheorghe Șincai” din Capitală, care au pus în ”mișcare” Tramvaiul poeziei, i-a surprins pe mulți dintre călători. Timizi sau curioși, au pășit în tramvaiul neobișnuit și pe, toată perioada călătoriei, au fost însoțiți de versurile lui Eminescu sau ale Norei Iuga, citite de liceeni, și de muzica elevilor de la Școala Gimnazială de Muzică nr.2. Nemaivăzut, dar extrem de plăcut, a fost concluzia bucureștenilor, la sfârșit de călătorie.

Tramvaiul Poeziei a plecat la ora 12.00 din Depoul Victoria. Elevii de la Șincai au pregătit multe foi cu poezii pentru cele trei ore în care vor recita pentru călătorii bucureșteni. Copiii de la Școala de muzică sunt nerăbdători și exersează. Tramvaiul este împânzit cu cărți și peste tot sunt lipiți fluturași cu mesaje  pe care aveau să le primească și călătorii: ”Ieși din cușcă, poezia nu mușcă!”, ”Cobori la prima… poezie?”, ”Ai gust de poezie. Citești des?”, ”Noi doi și o rimă îmbrățișată”. 

Andrei Rareș Iancu este elev în clasa a XI-a, la Filologie, și este cel care a propus ”Tramvaiul poeziei”.

De ce? ”Pentru că îmi place foarte mult poezia și pentru că am vrut să aduc în atenția călătorilor și genul de poezii care nu sunt poate atât de cunoscute”, spune liceanul de la Șincai.

Alte trei colege i s-au alăturat  în Tramvaiul Poeziei. Maria Andreea Chirnogeanu, elevă în clasa a X-a, spune că, de mică, a fost fascinată de poezie. ”Am legat cu poezia o mare prietenie de când aveam 5 ani. Când studiam pentru Evaluarea Națională, întotdeauna poeziile mi-au plăcut cel mai mult”, mărturisește Maria Andreea.

Ideea de a le citi bucureștenilor poezii în tramvai este inedită, adaugă eleva de la Șincai: ”Mi se pare un concept original care ar putea să ne deschidă ochii, să vedem din alte perspective… Eu sunt la matematică – informatică și această ocazie mă ajută să văd și din alte unghiuri lucrurile.”

Pe fundalul muzical asigurat de colegii mai mici de la Școala de muzică, cei patru adolescenți recită Mihai Eminescu, Tudor Arghezi, Nora Iuga, Mircea Cărtărescu…

La prima oprire a tramvaiului, călătorii se uită mirați la tramvaiul galben. Să urce, să nu urce. Unii își fac curaj și, după două stații, tramvaiul devine neîncăpător. ”Excelentă este ideea”, spune o doamnă care nu a auzit de Tramvaiul galben la Știri, dar a urcat din curiozitate. ”Îmi amintesc și eu de vremurile când citeam poezii”, adaugă o tânără.

O bunică a venit special pentru că a aflat de tramvaiul cu muzică și poezie de la nepotul ei. Și în mulțimea înghesuită din tramvai zărim mulți adolescenți. Doi dintre ei sunt elevi în clasa a XII-a, la un alt liceu din Capitală, și sunt fascinați pur și simplu de ideea colegilor lor de la Șincai. Nu au mai văzut așa ceva și cred că este mult mai plăcut cu muzică și poezie în tramvai. ”Foarte interesant”, spune tânărul.

Elevii au pregătit și un moment special al călătoriei, cel în care i-au invitat pe bucureșteni la Leapșa cu poezii.

Dacă, de obicei, în tramvai ori autobuz, este multă încruntare, în Tramvaiul Poeziei am văzut multe zâmbete. Relaxare, bună dispoziție și bucuria unei călătorii altfel cu mijloacele de transport în comun.

Iar bucureștenii nu numai că au ascultat muzică și poezie în tramvaiul galben de epocă, dar au primit și un dar: o carte cu poezii și un fluturaș cu mesaj, ba chiar și bomboane.

Tramvaiul poeziei a circulat, joi, între 12:00 și 15:00, pe ruta Depoul Victoria, Bulevardul Iancu de Hunedoara, Şoseaua Ştefan cel Mare, Obor, Calea Moşilor, Piaţa Sfântu Gheorghe şi retur. Acțiunea a făcut parte dintr-un program derulat de Colegiul Național ”Gheorghe Șincai” din Capitală – ”Șincai pentru comunitate”, prin care elevii și-au propus, ca de Ziua Internațională a Poeziei, sărbătorită pe 21 martie, să le facă un dar bucureștenilor, citindu-le poezii în tramvaiul galben de epocă, pus la dispoziție de STB. 

Foto&video: SparkNews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.