Elevii unei școli din Marea Britanie au ore de fericire. Ce învață copiii la acest curs, povestește Anca Tîrcă

0
Foto: wellingtoncollege.org.uk

Astăzi se sărbătorește Ziua Internațională a Fericirii. Anca Tîrcă, specialist în educație, ne amintește că, la o școală din Marea Britanie, elevii urmează un curs de fericire. ”La orele de fericire din această școală, copiii învață cum să își folosească resursele și potențialul pentru a-și crea o stare de bine, își formează abilități care să îi ajute să depășească obstacolele”, scrie Anca Tîrcă.

Într-un articol scris pe blog în 2015, Anca Tîrcă menționa prima școală care are oficial ore de fericire în curriculum. Este vorba de Wellington College din Marea Britanie, unde, din septembrie 2006, există acest curs de fericire.

Expertul în educație relatează că lecțiile de fericire, desfășurate la școala britanică, au la bază șase teme care promovează starea de bine a individului: ”Sănătatea fizică – cum să o menții; Relații pozitive – cum să te relaționezi cu ceilalți; Perspectiva – dezvoltarea rezilienței, a unui mod de gândire prin care poți trece peste obstacole; Implicarea – cum să te implici în ceea ce ai ales să faci/ trebuie să faci, să fii curios, să cercetezi lumea din jur; Lumea – cum să trăiești sustenabil într-o lume a consumului;Scop și sens – cum să dai sens la ceea ce faci, vieții în general”.

La orele de fericire din această școală, copiii învață cum să își folosească resursele și potențialul pentru a-și crea o stare de bine/o ”bună stare”, își formează abilități care să îi ajute să depășească obstacolele. O astfel de oră începe cu un moment interactiv de introducere în temă (un video, o imagine, un joc, o întrebare), continuă cu partea de intervenție (formarea unei anume deprinderi prin experiență directă) și se termină cu evaluare (reflecție, discuții, feedback). De menționat că la aceste ore nu se dau note”, scrie Anca Tîrcă.

Cursul este structurat în jurul noțiunii de ”bună stare”/ well-being, mai subliniază autoarea articolului, iar tot demersul se bazează pe cercetări și publicații în domeniu, cum ar fi cartea lui Ian Morris (profesor al școlii) -”Learning to Ride Elephants”.


Ziua de 20 martie 2019 marchează celebrarea Zilei Internaționale a Fericirii, o sărbătoare instituită în 2012, printr-o rezoluție a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite.

Potrivit Mediafax, site-ul oficial al evenimentului, happinessday.org, recomandă mai multe modalități de a celebra această zi. Printre acestea se numără promovarea sărbătorii pe rețelele de socializare fie prin postarea logo-ului evenimentului pe Facebook, fie prin hashtag-urile #tenbillionhappy, #internationaldayofhappiness, #happinessday, #choosehappiness, #createhappiness sau #makeithappy pe Instagram.

De asemenea, oamenii sunt sfătuiți să facă ceva ce le aduce fericirea. Mai sunt recomandate promovarea rezoluțiilor care au stat la baza adoptării Zilei Internaționale a Fericirii și participarea la evenimente desfășurate în lume cu ocazia Săptămânii Fericirii (17-23 martie).

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.