Proiect depus în Parlament: Liber pentru unul dintre părinți în zilele în care se închid școlile

0
Foto: saceleanul.ro

Mai mulți deputați ALDE și unul din PSD au depus, în Parlament, un proiect prin care unul dintre părinți beneficiază de zile libere plătite pentru a sta acasă cu copiii de până la 12 ani când școlile sunt închise temporar de autorități. Propunerea îi vizează atât pe angajații de la stat, cât și pe cei din mediul privat, scrie Mediafax.

”Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare acordarea unor zile libere unuia dintre părinți pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ unde aceștia sunt arondați, ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situații extreme decretate de către autoritățile competente cu atribuții în domeniu.

Propunerea acordă dreptul unuia dintre părinți de a sta acasă cu copilul, dacă acesta are vârsta de până în 12 ani sau dacă este încadrat în categoria persoanelor cu dizabilități. În situația familiilor monoparentale, zilele libere se acordă părintelui care este și tutorele legal al copilului”, se arată în expunerea de motive a proiectului depus la Camera Deputaților.

Potrivit proiectului, zilele libere se acordă pe baza unei declarații pe proprie răspundere, semnată de către ambii părinți, respectiv de către tutorele legal în cazul familiei monoparentale, depusă la angajator de către părintele care va supraveghea copilul în perioada când autoritățile decid să închidă școlile. Prevederile legii se aplică angajaților din mediul public și privat.

Indemnizația pentru fiecare zi liberă se plătește din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri și cheltuieli al angajatorului și este egală cu salariul corespunzător al unei zile lucrătoare”, mai arată sursa citată.

Totodată, în cazul în care, în urma unor verificări se constată că ambii părinți au solicitat simultan zile libere, va fi anulată definitiv posibilitatea ulterioară de a mai beneficia de zile libere.

Părinții au dreptul la zile libere plătite pe toată perioada în care autoritățile competente decretează închiderea unităților de învățământ respective.

Inițiatorii proiectului sunt deputații ALDE Marian Cucșa, Steluța Cătăniciu, Ion Cupă, Dumitru Lovin, Florică Calotă și Constantin Avram. Pe lista inițiatorilor se află și Valentin Boboc, de la PSD.

Propunerea a fost înregistrată la Biroul permanent al Camerei Deputaților care, în ședința din 11 martie, a stabilit că domeniul reglementat este de competența decizională a Camerei Deputaților, Senatul fiind prima Cameră sesizată.

Puteți citi aici Proiectul de lege și Expunerea de motive

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.