SIMULARE EVALUAREA NAȚIONALĂ 2019. Elevii susțin marți proba la Matematică. Modele de subiecte

0

SIMULARE EVALUAREA NAȚIONALĂ 2019. Elevii din clasele a VII-a şi a VIII-a vor susţine, marţi, proba la Matematică din cadrul simulării Evaluării Naţionale. Elevii de clasa a VII-a au avut mai puțin de o lună să se pregătească. În plus, ordinul prin care se adoptă organizarea simulărilor examenelor naționale, prevede, în anexe, că elevii de clasa a VII-a vor avea, la proba de Matematică, și subiecte de tip itemi obiectivi, însă Ministerul Educației nu a publicat modele de subiecte în acest sens.

Aproximativ 350.000 de elevi din clasele a VII-a şi a VIII-a sunt aşteptaţi să participe la simularea Evaluării Naţionale care a început, luni, cu proba scrisă la Limba şi literatura română și va continua, marți, cu proba de Matematică.

În ceea ce îi privește pe elevii de clasa a VII-a, în anexele Ordinului care conțin listele conținuturilor pentru simulări se prevede și introducerea testelor de tip grilă la Matematică:

”În vederea pilotării unei noi structuri posibile a subiectelor pentru Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a din anul școlar 2019-2020, variantele de subiecte pentru SIMULAREA EVALUĂRII NAȚIONALE PENTRU ELEVII CLASEI A VII-A ÎN ANUL ȘCOLAR 2018-2019 LA MATEMATICĂ  vor conține, în proporție de minimum 30%, itemi obiectivi cu scopul de a se realiza evaluarea astfel încât să nu fie posibilă alocarea unui punctaj diferit de către evaluatori distincți.” (Anexa 2)

Materia pentru SIMULAREA EVALUĂRII NAȚIONALE 2019:


În perioada 11 – 13 martie 2019 are loc, la nivel național, simularea Evaluării Naționale pentru elevii clasei a VIII-a, la care participă și elevii clasei a VII-a. Luni are loc simularea probei scrise la Limba și literatura română, marți la Matematică, iar miercuri la Limba și literatura maternă.

Ministerul Educației ori Centrul Național de Evaluare și Examinare nu a publicat modele de subiecte pentru simularea elevilor de la clasa a VII-a. Elevii au avut mai puțin de o lună la dispoziție să se pregătească, în condițiile în care Ministerul Educației a anunțat oficial decizia pe 19 februarie, iar Ordinul de ministru a apărut în Monitorul Oficial, la sfârșitul lunii februarie.

Potrivit ordinului de ministru, la solicitarea scrisă a elevului sau a părintelui, notele obținute la simulările naționale pot fi trecute în catalog.

CALENDARUL SIMULĂRII EVALUĂRII NAȚIONALE:

11 martie – Limba și literatura română
12 martie – Matematică
13 martie – Limba și literatura maternă
22 martie – Comunicarea rezultatelor

Cum se desfășoară Simularea

Potrivit MEN, probele încep la ora 9:00, moment în care, în fiecare sală, vor fi distribuite subiectele. Accesul elevilor în săli este permis până la ora 8:30. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, de când s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Subiectele sunt elaborate de către specialiștii Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE) și ”sunt proiectate astfel încât tratarea lor să valorifice capacitatea elevilor de a se exprima pe temele din programa de examen, parcurse până la această dată”.

”Corectarea lucrărilor va fi realizată, în baza unor bareme care asigură unitatea şi obiectivitatea evaluării şi notării la nivel naţional, de către doi profesori, de regulă, din unităţile de învăţământ în care elevii susţin simularea.

Rezultatele vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral în vederea adoptării unor măsuri adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare.

La solicitarea scrisă a elevului sau a părintelui/tutorelui, notele obținute la simulările naționale pot fi trecute în catalog”, a informat Ministerul Educației.

”Precizăm că obiectivele acestei simulări sunt familiarizarea elevilor cu rigorile examenului pe care îl vor susţine la finalul ciclului gimnazial, stabilirea nivelului real de pregătire atins în această etapă, precum şi optimizarea pregătirii în vederea obținerii unor rezultate satisfăcătoare la probele din luna iunie”, conchide sursa citată.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.