Ministrul Educației: Structura anului școlar a fost așezată astfel încât să nu risipim timpul semestrului I

0

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a declarat luni, în Parlament, la Ora Guvernului, că structura anului școlar 2019-2020 a fost așezată astfel încât primul semestru să nu fie fragmentat cu vacanțe. ”Nu se pune problema ca cineva să plece din sistemul de învățământ”, a spus ministrul.

“Structura anului școlar a fost așezată astfel încât să nu risipim timpul semestrului I, fragmentând semestrul acesta cu vacanțe, iar în ceea ce privește liceele tehnologice, învățământul profesional și tehnologic profesorii nu-și puteau efectua vacanța prevăzută de lege și elevii erau nemulțumiți.

S-a redus semestrul cu 3-4 săptămâni, situație în care nu pleacă nimeni de la școală, pentru că din cele 215.000 de posturi didactice, 16.000 sunt în plata cu ora și alte 4.000 de posturi sunt acoperite de oameni care nu au calificarea necesară. Nu se pune problema ca cineva să plece din sistemul de învățământ”, a declarat Ecaterina Andronescu, citată de Mediafax.

Totodată, ministrul a făcut referire și la programul ROSE, care cuprinde dotarea cu logistica necesară predării a 1.000 de licee tehnologice.

“Din fonduri rambursabile, programul ROSE, dintr-un împrumut cu Banca Mondială, cuprinde dotarea cu logistica necesară predării a 1.000 de licee tehnologice pentru a crește atractivitatea acestui sector și pentru a asigura componenta lucrărilor practice. Din surse nerambursabile, anul acesta avem în buget 2 miliarde. Dintre proiectele pe care le avem în derulare, proiectul CRED prevede formarea a 55.000 de cadre didactice, urmând a fi cele care diseminează informația primită către restul de 215.000 de cadre didactice”, a mai spus Ecaterina Andronescu.

Masa caldă la școală

Ecaterina Andronescu a arătat totodată că încearcă să realizeze infrastructura pentru a extinde masa caldă oferită în școli printr-un buget de 140 de milioane de lei.

“Tot bugetul prevede o sumă pe care dvs ați aprobat-o, de 140 de milioane, cu ajutorul căreia încercăm să realizăm infrastructura pentru a extinde masa caldă la școală. Nu putem să dăm masa caldă dacă nu avem spațiile necesare pentru asigurarea securității alimentare pentru elevii noștri”, a spus ministrul.

Andronescu a mai menționat și proiectul “Merg la școală” prin care vor fi achiziționate rechizite și echipament sportiv pentru un an de zile.

“Este prevăzut un proiect de 600 de milioane pe care l-am numit «Merg la școală» și care este de natură să asigure rechizite pentru un an de zile și echipamentul sportiv necesar fiecărui elev din cei aflați în școala obligatorie”, a afirmat Andronescu.

Ministrul a declarat că, în ceea ce privește bugetul MDRAP, sunt cuprinse 5.095 de școli în PNDL1, PNDL2, în POR.

“În bugetul Ministerului, pentru educația timpurie, avem programul PRET, care prevede 380 de grădinițe. Din cele 380, 190 au fost deja realizate, restul sunt în curs în diferite etape”, a mai declarat ministrul Educației Naționale la “Ora Guvernului”.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.