Ecaterina Andronescu, în Parlament: Simularea examenelor este absolut necesară. Elevii suferă din cauza dezbinării

0

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a declarat, luni, în Parlament, că simularea examenelor, criticată în spațiul public, este necesară pentru a nu mai avea situații precum cele din anii trecuți, în care mulți elevi nu au promovat examenele de evaluare sau de Bacalaureat, transmite Mediafax.

„Simularea examenelor pe care foarte mulți dintre dvs ați criticat-o cred că este absolut necesară, pentru că nu putem să mai acceptăm situațiile cu care ne-am confruntat în anii trecuți, situații în care un număr important de elevi nu trec măcar cu nota 5 examenul de evaluare sau nu trec examenul de Bacalaureat. De aceea, întorcându-ne la lege, am impus pregătirea elevilor prin ceea ce am numit pregătire remedială prevăzută de lege, pentru că legea spune 75% din activitatea didactică este destinată predării și evaluării, restul de 25% din orele prevăzute în program sunt alocate pentru pregătirea remedială pentru consolidarea cunoștiințelor”, a declarat Ecaterina Andronescu.

Învățământul dual

Pe de altă parte, ministrul Educației a arătat că învățământul dual este calea de urmat pentru întreg învățământul profesional.

„Cred că trebuie să profităm și de interesul pe care îl au agenții economici. Am văzut școala de la Brașov în care agenții economici au investit 2,5 milioane euro și aceea este direcția în care trebuie să mergem integral cu școala profesională și cu liceul tehnologic. Sunt multe orașe din țară care, pe modelul școlii de la Brașov, își construiesc școli din această categorie duală. Nu am desființat niciodată școala profesională, care se poate desființa doar prin lege și niciodată n-am arătat că fac din bugetul Ministerului cheltuieli iresponsabile”, a mai afirmat ministrul Educației.

Despre dezbinare

Ecaterina Andronescu a mai spus că elevii din sistemul de învățământ suferă din cauza unei societăți dezbinate.

„Consider că dacă ne uităm cu mai mare atenție la ceea ce se întâmplă în învățământ, învățământul chiar poate să fie sistemul care ne unește într-o societate extrem de dezbinată. Elevii din școală sunt într-o suferință din cauza acestei dezbinări. De aceea n-am să fac niciodată lucrul acesta”, a spus Ecaterina Andronescu.

Noua Lege a educației

Ministrul Educației s-a referit la o viitoare lege a învățământului prin care să fie stabilită clar viziunea pe care actul normativ trebuie să-l dea sistemului.

„Ne-am angajat cu o viitoare lege a învățământului. Vom lua în considerare toate opiniile care vor fi exprimate public, dar în primul rând va trebui să stabilim cât se poate de clar obiectivele și viziunea pe care legea trebuie să o dea sistemului de învățământ. Ce fel de personalitate vrem să pregătim în școlile noastre pentru societatea viitoare?”, a afirmat ministrul Educației.

Bugetul MEN

De asemenea, Andronescu a prezentat situația structurală și bugetară a Ministerului în general.

„Anul acesta avem 2,87 milioane de elevi față de 4,3 milioane în urmă cu 15 ani. Este o realitate tristă. În sistemul de învățământ avem 6.138 de școli, cu personalitate juridică, și 11.205 structuri școlare. În ceea ce privește corpul profesoral, dacă acum 15 ani aveam 250.000 de cadre didactice, azi avem 215.000, 24.000 de cadre didactice auxiliare și 52.000 din categoria personalului nedidactic. În ceea ce privește învățământul superior, cifrele arată că avem 449.000 de studenți și 22.000 de cadre didactice. Bugetul de anul acesta este, după opinia mea, un buget care arată intenția de a avea mai multe proiecte pentru sistemul de educație. Este un buget care însumează 5,5% din PIB. El este cuprins din 39 de miliarde pe care le avem în bugetul nostru, cărora li se adaugă alte 17 miliarde pentru infrastructura școlară, suma aceasta fiind înregitsrată în bugetul MDRAP. Banii pentru salarii sunt, cu asigurarea creșterilor salariale respective, sunt prevăzute aceste sume, așa cum sunt prevăzute sumele cu care acoperim datoriille pe care le avem față de sistemul de învățământ. Este vorba de hotărâri judecătorești rămase definitive până la 31 decembrie. Bugetul prevede 65 milioane din bani necesari și suficienți pentru a rezolva problema grupurilor sanitare pentru cele 1.486 de școli, dintre care 141 sunt școli cu personalitate juridică”, a prezentat ministrul Educației Naționale.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.