Cadourile pentru profesori: ”Banii aduși în școală pervertesc calitatea procesului educațional”

0
Foto: pixabay.com

Codul etic al cadrelor didactice interzice profesorilor să accepte cadouri. Totuși, la început de martie sau în perioada sărbătorilor, părinții au discuții nesfârșite, de multe ori în contradictoriu, dacă și ce cadou trebuie luat ”doamnei”. Daniela Vișoianu, președintele Coaliției pentru Educație, atrage atenția că un părinte care îi cumpără cadou profesorului ar trebui să aibă ”un dubiu”că acesta îi mai spune adevărul despre copilul lui. ”Banii aduși în educație pervertesc calitatea procesului”, mai spune Daniela Vișoianu. 

”În ultimii ani au fost semnale tot mai întărite la nivel decizional/inspectorat că această practică a cadourilor ar trebui să fie ajustată semnificativ. Cred că ceea ce pot să ofere copiii și familiile este un cadou pregătit de copil. Dacă copilul simte nevoie să îi fie recunoscător cadrului didactic, nu neapărat de 8 martie, poate fi la finalul anului școlar sau în orice zi, să aibă o experiență importantă într-o săptămână, copilul trebuie încurajat să îi pregătească o formă de recunoștință cadrului didactic”, a declarat Daniela Vișoianu, la emisiunea Tema Zilei, de la TVR.

Daniela Vișoianu a arătat că unii părinți nu își doresc să dea cadouri pentru că nu vor să încurajeze această practică, în timp ce alții nu au banii respectivi.

”Discuția este că banii aduși în educație pervertesc calitatea procesului și, foarte important, eu, ca părinte care îi cumpăr un cadou profesorului, ar trebui să am un dubiu că profesorul îmi mai spune adevărul despre copilul meu”, a spus președintele Coaliției pentru Educație.

Potrivit Codului-cadru de etică al personalului didactic din învăţământul preuniversitar, sunt interzise orice activităţi care generează corupţie: solicitarea, acceptarea sau colectarea de către personalul didactic a unor sume de bani, cadouri sau prestarea anumitor servicii, în vederea obţinerii de către beneficiarii direcţi ai educaţiei de tratament preferenţial ori sub ameninţarea unor sancţiuni, de orice natură ar fi acestea; favoritismul;meditaţiile contra cost cu beneficiarii direcţi ai educaţiei de la formaţiunile de studiu la care este încadrat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.