Protest anunțat de Federația ”Spiru Haret”: Profesorii vor purta banderole tricolore. Lista revendicărilor

0
Foto: facebook.com/FSESPIRUHARET

Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET“ anunță că, începând de marți, profesorii vor purta banderole tricolore, în semn de protest față de situația din învățământ. Marius Ovidiu Nistor, președintele Federației, spune că ”haosul creat de legislație a dus la o stare conflictuală generală, care produce efecte negative”.

UPDATE Profesorii din mai multe județe au intrat la cursuri, marţi, cu banderole tricolore pe braț. Dascălii afiliaţi Sindicatului ”Spiru Haret” protestează astfel faţă de ”atingerile aduse drepturilor şi demnităţii de profesor”, dar şi faţă de ”dezastrul din învăţământul preuniversitar”, transmite Agerpres.

Membrii Federației Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET“ vor purta începând de marți, 26 februarie a.c., banderole tricolore, dorind în acest fel să tragă un semnal de alarmă față de situația actuală din învățământ, se arată într-un comunicat de presă al Federației.

”Este momentul să spunem răspicat: Nu se mai poate! Nu mai putem să ne batem joc de viitorul acestei țări! Nu este un protest împotriva unei singure persoane – este un protest împotriva tuturor celor care, în loc să caute soluțiile pentru creșterea calității, subminează prin toate mijloacele sistemul educațional.

În condițiile în care noi nu ne implicăm să rezolvăm problemele din învățământ, nimeni din afara lui nu o va face. Haosul creat de legislație a dus la o stare conflictuală generală, care produce efecte negative. De la bucătăreasa – care are salariul mai mic decât un muncitor calificat – și până la profesorul – care a ajuns să fie înjunghiat pentru că și-a permis să lase un copil repetent, cu toții simțim starea de nesiguranță, de incertitudine, care s-a propagat la nivelul întregii societăți românești“, a declarat Marius Ovidiu Nistor, președintele FSE „SPIRU HARET“.

Printre revendicările Federației Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET“ se numără:

  • elaborarea pachetului legislativ pe educație – cu termen 31 martie, conform
    Acordului încheiat între federațiile sindicale din învățământ și Guvernul României;
  • majorarea costului standard per preșcolar/elev – față de lipsa acută de resurse umane, materiale și financiare;
  • respectarea parteneriatului social;
  • asigurarea personalului didactic de predare calificat;
  • plata, în regim de urgență, a tuturor sumelor rezultate din sentințele judecătorești definitive, anterioare datei de 31.12.2018 (care, conform Acordului, trebuia realizată până la 31.01.2019);
  • calcularea corectă a sporurilor și indemnizațiilor la nivelul salariilor în plată;
  • stoparea violenței în unitățile de învățământ;
  • asigurarea profesorilor de sprijin, a consilierilor psihopedagogi, precum și a
    finanțării suplimentare pentru unitățile de învățământ de masă cu clase în care
    sunt înscriși copii cu cerințe educaționale speciale;
  • instrumente reale, aplicabile în situațiile în care cadrele didactice nu dau dovadă de profesionalism, nu au vocație, perturbă desfășurarea întregii activități a unităților de învățământ;
  • angajarea în mod real a răspunderii pentru prejudiciile aduse școlii.

Discuții cu ministrul Educației

Potrivit Digi 24, aproape o sută de sindicalişti din toată ţara au discutat, luni seară, cu ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, despre revendicările pe care le au, însă deocamdată nu s-a ajuns la un numitor comun.

”Toţi colegii noştri vor purta o banderolă tricoloră. Personal didactic de predare, auxiliar, nedidactic şi chiar de conducere vor purta o banderolă tricoloră până când se rezolvă aceste probleme. Avem un program de salarizare. Este foarte prost, suportă zeci de modificări care vin de pe o zi pe alta. Este imposibil pentru secretare sau contabile să facă faţă acestei avalanşe de rectificări.

Au ridicat problema aplicaţiei ForexEdu, este o aplicaţie unde trebuie să introducă toate datele legate de execuţie bugetară, partea proastă e că, în fiecare lună, când trebuie să introducă datele respective. Acest lucru nu se poate întâmpla decât după 2-3 dimineaţa. Când 3.000 de persoane intră simultan în momentul acela aplicaţia se blochează”, a declarat Marius Nistor.

”Am discutat problemele, există o încercare de a le rezolva, nu putem de azi pe mâine. Avem o lege a salarizării, vedem cum o corectăm că sunt multe corecţii de făcut”, a precizat, la rândul său, Ecaterina Andronescu.

Citește și Zeci de profesori au venit la sediul MEN, nemulțumiți de schimbările propuse de minister

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.