Proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice, susținut de USLIP Iași. Replica dată elevilor

0
Foto: infoiasionline.ro

Reprezentanţii filialei ieşene a Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) au anunţat luni că susţin iniţiativa FSLI privind urgentarea aprobării proiectului de lege care vizează măsurile de protecţie ale personalului didactic, scrie Agerpres.

Liderul USLIP Iaşi, Laviniu Lăcustă, a declarat că în prezent există un dezechilibru evident în ceea ce priveşte drepturile şi obligaţiile cadrelor didactice în raport cu toţi actorii din societate care sunt implicaţi în actul educaţional.

Legea pe care ne-o dorim nu este gândită pentru a fi îndreptată împotriva cuiva, ci are rolul de a oferi protecţie profesorilor supuşi uneori la violenţe verbale sau chiar fizice.

Nu susţinem ideea identificării unor „vinovaţi” aşa cum se încearcă prin promovarea în mediul on-line de către Consiliul Naţional al Elevilor a chestionarului intitulat ‘Cine sunt vinovaţii?’, ca o replică la iniţiativa FSLI. Raportul dintre profesori pe de o parte, elevi, părinţi şi societate pe de altă parte, se bazează pe respect reciproc, ceea ce în linii generale se şi întâmplă. Derapajele care pot apărea uneori venite din partea oricărui subiect din cei menţionaţi, nu trebuie generalizate la toată categoria din care provine”, a declarat Laviniu Lăcustă.

Liderul USLIP Iaşi a declarat totodată că decizia nr. 8 din anul 2017 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie stabileşte sancţiuni grave în zona penală pentru profesori în momentul încălcării unor legi, sancţiuni similare cu cele ale funcţionarilor publici.

„Pe principiul per a contrario, logic ar fi să stabilim în aceeaşi sferă penală şi drepturile pe care cadrele didactice le au în momentul câƒnd sunt agresate verbal sau fizic. Există la nivelul percepţiei colective în rândul profesorilor o nemulţumire majoră legată de lipsa unor mijloace de protecţie legală în calea unor posibile violenţe. USLIP IAŞI consideră că iniţiativa susţinută de FSLI este una fundamentată şi legitimă, prin care se încearcă restabilirea „echilibrului” dintre angajaţii din învăţămâƒntul preuniversitar şi societate”, a declarat Laviniu Lăcustă.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a solicitat conducerii Senatului să introducă urgent în circuitul de avizare și aprobare proiectul de Lege privind măsurile de protecție a personalului didactic. Sindicaliștii arătau că proiectul este blocat de doi ani la Senat.

Proiectul prevede că ”personalul didactic, de conducere, de îndrumare şi control din învăţământul preuniversitar beneficiază, în exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei, de protecţia acordată similar funcţiilor de autoritate publică”. Totodată, acesta se bucură, printre altele, de ”autoritatea de a lua decizii oportune, care să îi permită să mențină un mediu adecvat în timpul procesului de predare-învăţare-evaluare, dar și pe parcursul desfășurării de activități extrașcolare”, ”dreptul de a aplica sancţiuni disciplinare beneficiarilor primari, conform regulamentului de organizare şi funcţionare al unităţii de învăţământ” și ”protecție juridică adecvată pentru îndeplinirea sarcinilor”.

În replică, Consiliul Național al Elevilor spunea că propunerea legislativă, susținută de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, vizează ”în mod direct destabilizarea și mai puternică a raportului de putere dintre elevi, părinți și cadre didactice, acordând statutul de autoritate publică celor din urmă”.

”Prin această modificare, se dorește consolidarea autorității profesorilor ca urmare a unei presupuse creșteri a numărului de acte de violență îndreptate împotriva personalului didactic, atât din partea elevilor, cât și din partea părinților”, acuzau reprezentanții elevilor.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.