Ecaterina Andronescu, criticată de elevi: Introducerea uniformei obligatorii, o măsură pur demagogică

0

Elevii reacționează după declarațiile ministrului Educației, Ecaterina Andronescu, privind introducerea uniformei școlare ca formă de asigurare a securității în școli și spun că o astfel de măsură ar fi una ”pur demagogică”.  În opinia elevilor, singura măsură viabilă pentru a asigura siguranța în unitățile de învățământ o reprezintă paza umană.

Asociațiile de elevi critică soluția găsită de ministrul Educației pentru întărirea siguranței în școli, calificând drept ”foarte grav” faptul că această problemă ”nu este înțeleasă de către reprezentanții autorității”, care propun ”măsuri fără un impact real în soluționarea acesteia”.

Mai mult, explică elevii, o astfel de propunere ”atentează la principiul învățământului gratuit și al echității, prevăzute de Legea educației”, iar Statutul Elevului stabilește foarte clar că accesul elevilor în școală nu poate fi interzis pe motivul nepurtării uniformei.

Reprezentanții elevilor atrag atenția că autoritățile locale au obligația de a lua măsuri pentru creșterea siguranței unităților de învățământ și cer Ministerului Educației să facă demersurile necesare pentru ca fiecare școală din România să beneficieze de pază asigurată de către autoritățile locale.

Comunicatul integral al Asociațiilor de elevi din România:

”Asociațiile de elevi din România condamnă recentele declarații ale ministrului educației, Ecaterina Andronescu, conform cărora soluția pentru asigurarea securității în unitățile de învățământ ar fi introducerea uniformelor obligatorii.

Considerăm ca fiind foarte grav faptul că problema siguranței în școli nu este înțeleasă de către reprezentanții autorității, fiind propuse măsuri fără un impact real în soluționarea acesteia.

Tragem un semnal de alarmă asupra faptului că introducerea uniformelor școlare este o măsură pur demagogică deoarece ea nu substituie prezența unor agenți de securitate special instruiți în sensul asigurării siguranței persoanelor din instituții publice, acestea fiind doar un alt mod de identificare a elevilor, fapt ce se poate realiza și pe baza carnetului de elev. Totodată, conceptul de ”uniformă obligatorie” este unul vag, accesul elevilor în școală neputând fi interzis pe motivul nepurtării uniformei, conform art. 14, lit. c) din Statutul Elevului, aprobat prin OM 4742/2016.

Conform art. 4, alin. (1) din Legea 35/2007, autoritățile locale au obligația de a lua măsuri pentru creșterea siguranței unităților de învățământ. Totodată, art. 2, alin. (1) al Legii 333/2003 prevede obligația autorităților de a asigura paza clădirilor ce se află în posesia acestora, unitățile de învățământ aflându-se în domeniul public al consiliilor locale. Considerăm că singura măsură viabilă pentru asigurarea securității în școli o reprezintă asigurarea pazei umane.

Solicităm, pe această cale, Ministerului Educației Naționale să întreprindă demersuri pentru ca fiecare școală din România să beneficieze de pază asigurată de către autoritățile locale, în schimbul inițierii unor propuneri care atentează la principiul învățământului gratuit și al echității, prevăzute de Legea educației, precum introducerea uniformei obligatorii.

Andrei-Mihai Tănase, președinte AEC”

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a declarat că paza nu este singura soluție pentru siguranța în școli și trebuie găsite măsuri suplimentare. ”Deci eu cred că mai trebuie să găsim și măsuri suplimentare. De exemplu, eu văd că acea uniformă școlară, poate că nu este cea mai potrivită sintagmă și de aceea lumea o refuză, dar școala găsește o formulă pentru ca toți copiii din acea școală să se îmbrace la fel și în felul acesta să fie ușor de distins un copil al școlii de cineva care e un intrus, din afara școlii. Adică mai trebuie să luăm asemenea măsuri care nu sunt exagerate”, a declarat Ecaterina Andronescu vineri, la Radio România Iași, în emisiunea Imperativ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.