Întâlnire a ministrului Educației cu directori de școli din București. Silvia Mușătoiu povestește ce s-a întâmplat. Răspunsurile Ecaterinei Andronescu

0

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a avut o întâlnire cu directorii unităților de învățământ din București, care au grupe sindicale în Federația ”Spiru Haret”. Silvia Mușătoiu, directorului Colegiului Național ”Gheorghe Șincai”, relatează ce s-a întâmplat la discuțiile cu ministrul: directorii ”au expus, timp de două ore încheiate, dezastrul, adică realitatea”, au pus întrebări, iar la momentul răspunsurilor, ”am ascultat, o sală întreagă, cu tensiunea crescând, cum noi n-am făcut ce trebuia, de la noi cam pleacă totul”. 

A fost prima întâlnire a Silviei Mușătoiu cu ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, după izbucnirea conflictului cu Primăria sectorului 4, legat de semnarea contractului de management administrativ-financiar. Reamintim că, în urmă cu două săptămâni, profesorii liceului au așteptat-o pe Ecaterina Andronescu la discuții, dar ministrul nu a venit.

Întâlnirea cu directorii din Capitală a avut loc miercuri, 20 februarie 2019, la Colegiul Național Sf. Sava. La aceasta au participat directorii unităților de învățământ din București unde există grupe sindicale ale Federației Sindicatelor din Educație ”SPIRU HARET”.

În cadrul întâlnirii, directorii au ridicat multe probleme cu care se confruntă sistemul de educație și i-au adresat ministrului o serie de întrebări. Printre acestea: trecerea obligatorie a directorilor de școli în concediu pe perioada vacanțelor, devansarea calendarului înscrierii la clasa pregătitoare, lipsa manualelor din școli, obligativitatea uniformei școlare, modificarea legislației pentru a nu se ajunge ca Evaluarea Națională de la clasa a VIII-a să se dea la cinci materii și schimbarea modalității de evaluare la testările din clasele a II-a, a IV-a și a VI-a.

Cum s-au derulat lucrurile povestește Silvia Mușătoiu, într-o postare pe Facebook:

Pentru că anul școlar următor va avea un trimestru și un semestru, pentru că directorii nu vor mai fi considerați profesori ci personal aproape nedidactic, pentru că dezastrul actual din învățământul preuniversitar tinde să fie acoperit cu tablete, ghiozdane pentru toți copiii, cu ”adidași și costume de trening”, pentru acestea și pentru multe altele am fost prezentă miercuri 20.02.2019 la întâlnirea cu ministrul învățământului.

La ședință, directori de licee, școli și grădinițe cu grupe sindicale în Federația Spiru Haret, au expus doamnei ministru, timp de două ore încheiate, DEZASTRUL adică realitatea. Au vorbit mulți, fără a repeta ce-au spus ceilalți, și, desigur, au pus întrebări, așteptând răspunsuri…la acele întrebări, nu la altele, nepuse sau nerelevante.

A venit și momentul răspunsurilor. În primul rând, doamna ministru și-a exprimat intenția ca la o următoare întâlnire să discutăm ”chiar problemele de fond” ale învățământului. M-am uitat cu ochii mari la vecinii mei. Aveau și ei ochii la fel de mari. Adică noi vorbiserăm despre nimicuri, ”fondul” nici nu fusese atins, adică tabletele, containerele pentru toaletele de la sat, ghiozdanele și ”adidașii”.

Am ascultat, o sală întreagă, cu tensiunea crescând, cum noi n-am făcut ce trebuia, de la noi cam pleacă totul: sunt probleme cu părinții sau elevii violenți pentru că tot noi am fost dascălii lor (acum ne considera profesori!), vom avea doar 25 de zile de concediu pentru că ”oricum nu putem face mai multe” (din cauza haosului creat de minister cu calendarele suprapuse ale activităților cu examenele și cu mobilitatea personalului didactic) și pentru că directorii nu fac parte din ”personalul didactic de predare” (adică noi avem obligație de catedră și facem ore, dar suntem cam nedidactici…).

În concluzie, rămâne așa cum au stabilit ei… Cred că ar fi fost același lucru dacă noi, muritorii de rând, directorii, am fi început ședința singuri, iar doamna ministru ar fi venit doar la secțiunea răspunsuri, fără să asculte și întrebările.

Am căpătat însă un răspuns valoros, la o întrebare care n-a mai putut fi ocolită. Întrebarea: ”dacă un primar consideră ”oportun” ca directorii școlilor din raza lui de acțiune să aibă 40 de zile de concediu și modifică prin HCL actul normativ care stabilește doar 25, va considera legală această modificare?”. Răspuns: ”Primarul nu poate să modifice prevederile unui act normativ.” Mulțumesc, doamnă ministru, mi-ați luat o piatră de pe inimă! Și DA, îi susțin pe magistrați!”

Silvia Mușătoiu atașează și un document al Federației ”Spiru Haret” în care sunt relatate cele discutate în ședință. Printre răspunsurile ministrului Educației la întrebările directorilor regăsim:

Trebuie să relaționăm altfel cu părinții, să vorbim altfel cu ei, eventual să se organizeze în școli conferințe cu personal de specialitate. În viitoarea lege a educației vor fi obligații clare pentru părinți.”

”De acord cu devansarea înscrierii la clasa pregătitoare, dar cu aplicabilitate din anul școlar următor.”

”De acord cu modificarea legislației în materia evaluării naționale la clasa a VIII-a; sistemul din lege nu se poate aplica, deoarece nici predarea nu s-a realizat în perspectiva unei asemenea evaluări.”

”Sistemul de evaluare la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a este defectuos, trebuie regândit.”

”Regulamentele de organizare  și funcționare ale unităților de învățământ trebuie să fie funcționale și să nu exceadă legii + trebuie să fie afișate la loc vizibil.”

Concluziile din documentul semnat de președintele Federației ”Spiru Haret” sunt următoarele: ”Răspunsurile doamnei ministru au fost evazive, incomplete sau chiar nerealiste la cele mai multe întrebări. La unele întrebări/probleme, nu a răspuns deloc. La finalul întâlnirii, mulți dintre cei prezenți și-au exprimat dezamăgirea față de faptul că nu exista soluții concrete, de imediată aplicabilitate.”

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.