Ministerul Educației caută profesori pentru evaluarea manualelor şcolare. Criteriile de selecție

0
Foto: cvlpress.ro

Ministerul Educaţiei a anunțat, joi, declanşarea procedurii de selecţie a cadrelor didactice în vederea constituirii grupurilor de lucru care vor evalua proiectele de manuale şcolare pentru anul școlar următor. Profesorii cooptați vor analiza și evalua calitatea proiectelor de manuale şcolare propuse. Printre criteriile de selecție a cadrelor didactice se numără ”competenţa şi experienţa”.

Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE) organizează, în perioada 20 februarie – 16 martie 2019, o procedură de selecţie a cadrelor didactice în vederea constituirii grupurilor de lucru (pe discipline) care vor evalua proiectele de manuale şcolare, precizează Ministerul Educației, într-un comunicat de presă.

Potrivit Ministerului Educației, etapa de înscriere este deschisă începând din 20 februarie, și se derulează exclusiv online, până în data de 4 martie 2019, inclusiv, prin completarea formularului disponibil aici. Selecția propriu-zisă și anunţarea rezultatelor (individual, doar pentru candidaţii admiși) vor avea loc în intervalul 9 – 16 martie 2019.

Misiunea experților/specialiștilor selectați este aceea de a analiza şi evalua calitatea proiectelor de manuale şcolare propuse de autori/grupuri de autori.

Principiile care stau la baza selecţiei sunt competenţa şi experienţa acumulate/probate, precum şi disponibilitatea manifestată pentru implicarea în activităţile de evaluare a proiectelor de manuale școlare din anul școlar anterior.

Din grupurile de lucru pot face parte cadre didactice angrenate în activități de predare-învățare-evaluare în învățământul preuniversitar, corespunzătoare ciclului de învățământ și disciplinei pentru care se evaluează proiecte de manuale școlare.

De menționat că, începând cu anul 2019, pot fi cooptați evaluatori și din rândul cadrelor didactice din învățământul superior.

Vor avea prioritate, în procesul de selecție a evaluatorilor cooptați, cadrele didactice care dețin fie gradul didactic I în domeniul disciplinei/în domenii conexe celui pentru care se înscriu, fie titlul ştiinţific de doctor în aria de expertiză/arii conexe sau au absolvit cursuri/module specifice activităţilor de evaluare a proiectelor de manuale şcolare/de abilitare curriculară/de evaluare de proces. Activitatea grupurilor de lucru este în responsabilitatea CNEE.

Procesul de selecție a profesorilor cu statut de experţi cooptaţi şi de specialişti externi în grupurile de lucru pe discipline se va derula conform prevederilor ordinului de ministru nr. 3.103/2019”, precizează sursa citată.

DOCUMENTUL prin care se anunță selecția cadrelor didactice în grupurile de lucru de evaluare a proiectelor de manuale școlare pentru învățământul primar și gimnazial


Ministrul Educației Naționale a aprobat, prin Ordinul nr. 3.103/2019, regimul manualelor școlare, care prevede că noile manuale școlare vor fi cumpărate prin licitație publică.

Potrivit Metodologiei de evaluare a calității manualelor școalare, organizarea evaluării proiectelor de manuale şcolare pentru învăţământul preuniversitar este asigurată de CNEE.

Documentul prevede că ”evaluarea calității științifice și a criteriilor de conformitate a conținutului fiecărui proiect de manual școlar este realizată de către cinci experți cooptați”.

”În cazul excepțional în care, la nivel național nu se găsesc cinci asemenea experți, evaluarea calității științifice și didactice a conținutului proiectului de manual școlar se poate realiza și cu minimum trei experţi cooptaţi”, mai stabilește ordinul.

Citește și Ordinul privind regimul manualelor școlare, publicat în Monitorul Oficial. Manualele vor fi cumpărate prin licitație

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.