Sabin Mareș, câștigător al concursului NASA: Liceenii să nu înveţe doar pentru şcoală și să îşi urmeze hobby-urile

0
Foto: facebook.com

Unul dintre cei opt liceeni din echipa sibiană care a câştigat un concurs de robotică organizat de NASA în SUA, Sabin Mareş, îi încurajează pe adolescenţi să îşi cultive pasiunile, nu doar să facă teme pentru şcoală, și să își trăiască viaţa așa își cum doresc, scrie Agerpres. Sabin spune că experiența de la Boston, unde a avut loc concursul Zero Robotics, a fost ”ca-n filme”.

Elevii sibieni au fost premiaţi, miercuri, de către Inspectoratul Şcolar Judeţean cu câte o medalie. „A fost ca în filme”, a spus Sabin Mareş, liceanul sibian din clasa a XII-a de la Colegiul Naţional „Octavian Goga”, membru în echipa Valak, care a câştigat, la finalul lui ianuarie, primul loc la competiţia secundară numită Virtual Finals a concursului internaţional Zero Robotics, organizat de către NASA şi Universitatea MIT din SUA.

Întrebat ce l-a impresionat cel mai mult la concursul din SUA, Sabin Mareş a mărturisit: „Oamenii. Oamenii au fost foarte deschişi, foarte sociabili. Asta se vede şi în Sibiu, dar în alte oraşe ale României, nu se vede”.

Sabin le recomandă elevilor din generaţia lui să nu se mulţumească doar să înveţe lecţii pentru şcoală, ci să creadă în pasiunile lor:

Să nu regreţi nimic. (…) Să nu mai înveţe doar pentru şcoală. Să îşi pună în practică hobby-urile. Să nu facă ce vor ceilalţi, să facă ce vor ei. Să trăiască viaţa lor, nu a altora.”

Victor Palagniuc, coleg cu Sabin Mareş în echipa Valak, spune că până acum nimeni nu i-a luat în serios cum au făcut-o astronauţii americani. ”Cea mai interesantă chestie a fost când ne-a testat codul din spaţiu, de pe staţia spaţială, astronauţii să ne testeze codul şi ne-au luat foarte în serios şi au spus că am contribuit la cercetare, pentru că a fost pentru prima dată când în spaţiu s-a reuşit să se agaţe sateliţi în mod autonom. Nu noi am reuşit asta, ci altă echipă la acest concurs”, a declarat Victor, citat de oradesibiu.ro.

Sabin Mareş, Radu Căpriţă, Gabriel Mihăilă, Mihai Ghişe, Victor Palagniuc, Rareş Păltineanu, Radu Cataramă şi Eric Avram sunt cei opt elevi sibieni din echipa câştigătoare a concursului din SUA. Cei opt elevi de clasa a XII-a studiază la specializarea Matematică Informatică din colegiile naţionale „Octavian Goga” şi „Gheorghe Lazăr” din municipiul Sibiu.

Foto: oradesibiu.ro

Cei opt liceeni sibieni au reprezentat Colegiul Naţional „Octavian Goga” din Sibiu pentru prima dată în concursul Zero Robotics. Unul dintre liceeni, Sabin Mareş, învaţă la Colegiul Naţional „Octavian Goga” şi, împreună cu ceilalţi, au format împreună echipa Valak, pentru că mai exista o echipă (Quaternion) de la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” din Sibiu, iar regulamentul concursului nu permitea existenţa a două echipe care să reprezinte acelaşi liceu.

În cadrul concursului de anul acesta, elevii au primit sarcina fără precedent de a conecta cu succes, în cel mai scurt timp posibil, doi sateliţi, evitând în acelaşi timp ciocnirea lor de reziduurile spaţiale, în condiţii de microgravitaţie din orbita joasă a Pământului. În timpul competiţiei, roboţii SPHERES vor fi configuraţi cu ajutorul unor cleşti imprimaţi 3D chiar la bordul ISS.

Competiţia Zero Robotics îşi propune să inspire viitori ingineri şi oameni de ştiinţă, oferindu-le elevilor ocazia de a-şi depăşi limitele şi de a-şi dezvolta abilităţi noi în ştiinţă, tehnologie, inginerie, matematică (STEM) şi să-i ajute să capete abilităţi esenţiale specifice ingineriei, precum rezolvarea problemelor, designul procesului de gândire, training de operaţiuni, muncă de echipă şi abilităţi de prezentare.

În marea finală a competiţiei Zero Robotics din acest an s-au calificat cinci echipe româneşti – din Sibiu, Târgovişte şi Timişoara, iar în competiţia secundară Virtual Finals, alte trei echipe din Timişoara, Sibiu şi Bucureşti, în total opt echipe reprezentând România.

Citește și Zero Robotics. Elevii din Sibiu au câștigat locurile I și III la concursul NASA din Boston

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.