Publicitatea la produsele comerciale și servicii va fi interzisă în învățământul preuniversitar, atât de stat, cât și privat, conform unui proiect de lege inițiat de parlamentari PSD și ALDE și adoptat luni de Senat, scrie profit.ro.
Proiectul a fost inițiat de parlamentari ai PSD și ALDE, prima cameră sesizată fiind Senatul.
În expunerea de motive, inițiatorii spun că au decis să facă această propunere după ce presa ”a tras un semnal de alarmă, în sensul că există un vid legislativ care a deschis firmelor un vast teritoriu unde să-și promoveze produsele, fie prin campanii „educative”, fie prin vânzare directă, în școli.”
”Școlile din România au devenit un teritoriu mult râvnit de firmele producătoare de bunuri comerciale, copii devenind cel mai important public-tintă pentru producători. Astfel, când un produs poate fi folosit de copii, toate armele marketingului, ale firmelor, sunt îndreptate către aceștia. În școli, copii reușesc cel mai repede să-i convingă pe părinți, să le cumpere produsul respectiv.
De asemenea, copiii, pe cât de repede sunt atrași de un produs, pe atât de repede se plictisesc de acesta, astfel că marketingul știe că dacă reușește să-i cucerească, dorința de a avea acest produs nu-i ține mult. De aici izvorăște și dorința firmelor de a-i avea clienți.
Putem spune că există un anumit tip de campanie în școli, ale firmelor producătoare de bunuri care la prima vedere ar avea numai rolul de informare. Contrar aparențelor, asemenea inițiative au avut o latură principală – educația, dar și una secundară promovarea, mai mult sau mai puțin subtilă, de produse, transformând școala într-un talcioc național”, spun palamentarii.
Astfel, aceștia au propus un proiect de modificare a Legii privind publicitatea, care prevede în forma adoptată de comisia de specialitate:
”Se interzice publicitatea produselor comerciale și a serviciilor în unitățile de învățământ preuniversitar de stat și particulare, în unități ce asigură servicii similare, în creșe și unități destinate găzduirii elevilor în timpul și după terminarea programului școlar.” Încălcarea acestor prevederi se pedepsește cu amendă de la 1.500 lei la 4.000 lei.
Proiectul a fost adoptat de Senat cu 82 de voturi ”pentru” și 12 abțineri și va fi trimis pentru dezbatere și adoptare la Camera Deputaților, care este for decizional.
Poți citi aici expunerea de motive și proiectul de lege