Vacanța din februarie, eliminată. Profesoară: ”Eu sunt pentru alternanțe dese școală-vacanță. Suntem atât de încrâncenați să ținem copiii băgați în priză…”

0
Foto: pixabay.com

În anul școlar 2019-2020, semestrul al II-lea va începe după vacanța de iarnă. Potrivit proiectului de ordin al Ministerului Educației, vacanța intersemestrială din luna februarie dispare, astfel că vacanța de Crăciun devine vacanța dintre semestre. Emilia Ilie, profesor la Colegiul Național Gheorghe Șincai din Capitală, spune că, personal, este pentru ”alternanțe dese școală-vacanță, așa cum se întâmplă și în școlile occidentale”.

”Eu nu pricep chestia asta obsesiv-compulsivă cu vacanțele dese care îi scot pe copii din ritm. Ce facem cu școala care durează 15 săptămâni fără întrerupere… e mai ok să îi ții atâta timp la ore și când să dea teze să fie morți de oboseală. Eu sunt pentru alternanțe dese școală-vacanță, așa cum se întâmplă și în școlile occidentale. Mi se pare că suntem atât de încrâncenați să ținem copiii motivați și băgați în priză, până vor exploda”, scrie Emilia Ilie pe Facebook.

Profesoara spune că ”noi nu putem să privim lucrurile cu mai multă relaxare, nu suportăm să ne vedem copiii altfel decât stresați, adică motivați, cum numesc adulții stresul”.

”Noi suntem cei care privesc școala ca pe ceva așa de crâncen încât, domne, când e școală e școală, când e vacanță e vacanță, să nu amestecăm lucrurile, să nu se întâlnească prea des astea două…”, mai scrie Emilia Ilie.

Structura anului școlar 2019-2020. Potrivit unui proiect de ordin al Ministerului Educației, în anul școlar următor, cursurile ar urma să înceapă pe 9 septembrie 2019 și să se încheie pe 12 iunie 2020. Varianta acestei structuri a anului școlar a fost discutată în Comisia de Dialog Social, care a avut loc, joi, la sediul Ministerului Educației Naționale, și a fost susținută de elevi, părinți și sindicate. Proiectul de ordin inițial prevedea că școala debuta pe 16 septembrie și se termina pe 19 iunie.

În noua formulă, vacanța intersemestrială din luna februarie dispare, iar semestrul al doilea va începe imediat după vacanța de iarnă. Vacanța de Crăciun rămâne de 3 săptămâni și devine vacanță intersemestrială. Pentru ca această propunere să fie adoptată, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, trebuie să semneze ordinul privind structura anului şcolar următor.

Structura anului școlar 2019-2020:

Semestrul I

  • Cursuri: luni, 9 septembrie 2019 – vineri, 20 decembrie 2019
  • Vacanța de iarnă: sâmbătă, 21 decembrie 2019 – duminică, 12 ianuarie 2020
    • În perioada 26 octombrie – 3 noiembrie 2019, clasele din învăţământul primar şi grupele de grădiniță sunt în vacanță.

Semestrul al II-lea

  • Cursuri: luni, 13 ianuarie 2020 – vineri, 3 aprilie 2020
  • Vacanţa de primăvară: sâmbătă, 4 aprilie 2020 – marți, 21 aprilie 2020
  • Cursuri: miercuri, 22 aprilie 2020 – vineri, 11 iunie 2020
  • Vacanţa de vară: sâmbătă, 12 iunie 2020.

Citește și Structura anului școlar 2019-2020. Modificări în proiectul de ordin: Școala va începe pe 9 septembrie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.