Zeci de profesori au venit la sediul MEN, nemulțumiți de schimbările propuse de minister

0

Zeci de profesori de Educaţie Civică şi Sport din Bucureşti, Teleorman, Brăila şi Vrancea au venit, joi, în faţa Ministerului Educaţiei Naţionale pentru a discuta cu ministrul despre mai multe probleme, cum ar fi eliminarea planului cadru pentru învăţământul primar şi structura anului şcolar, transmite Mediafax.

Profesorii sunt nemulţumiţi de structura anului şcolar, astfel aceştia au venit să discute cu ministrul Educaţiei Naţionale, Ecaterina Andronescu, însă au fost primiţi de secretarul de stat Ionel Florian Lixandru. Potrivit noului regulament al Ministerului Educaţiei Naţionale, elevii vor avea un semestru de 14 săptămâni, iar al doilea de 21.

“Am atras atenţia că acest ordin trebuie retras pentru că vorbim despre o structură dezechilibrată. Nu poţi avea un semestru de 14 săptămâni şi altul de 21. Cei care s-au gândit la acest lucru chiar nu s-au gândit la elevi”, a spus, pentru MEDIAFAX, Marius Ovidiu Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”.

De asemenea, profesorii prezenţi au cerut să fie retras şi reglementarea cererii de concediu de odihnă pentru personalul didactic.

Vorbim în primul rând de funcţiile de conducere din instituţiile de învăţământ preuniversitar. Ministerul doreşte ca directorii şi directorii adjuncţi să nu mai beneficieze de 25-28 de zile de concediu conform Codului Muncii. Cu alte cuvinte, directorii nu mi sunt consideraţi cadre didactice. După ce nu le-au acordat sporul de uzură psihointelectuală, pe motiv că nu au tangenţă cu elevii şi nu sunt cadre didactice, ministerul s-a gândit că le mai taie şi concediul”, a explicat Marius Ovidiu Nistor.

Chiar dacă miercuri Ministerul Educaţiei Naţionale a anunţat că retrage proiectul privind învăţământul primar, profesorii au venit, joi, pentru a se asigura că acesta va fi retras definitiv.

Au eliminat planul cadrul prin care se dorea eliminarea orelor de sport la nivelul clasei a I-a şi a II-a urmând conform solicitărilor colegilor noştri să se organizeze un grup de lucru. Vrem să putem analiza dacă propunerile lansate de cei de la Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei sunt aplicabile sau nu, urmând să se ia o decizie”, a explicat preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”.

Marius Ovidiu Nistor spune că potrivit proiectului privind învăţământul primar, elevii din clasa I-a şi a II-a nu ar mai fi făcut Educaţia Fizică, dar cursul “Mişcarea şi Jocul”.

“Jocul şi Mişcarea nu are nicio legătură cu ceea ce înseamnă Educaţia Fizică. (…) Aceste ore sunt beneficie pentru elevi în condiţiile în care România se confruntă cu creşterea obezităţii infantile. (…) Toţi vor rezultate bune la olimpiade, vor o populaţie sănătoasă dar cum anume când se reduc aceste ore?”, a precizat Marius Ovidiu Nistor.

Ministerul Educaţiei Naţionale a retras, miercuri, proiectul de ordin privind aprobarea planurilor-cadru pentru învățământ primar, precizând că acesta conținea o serie de aspecte insuficient fundamentate. Proiectul urmează să fie reanalizat de specialişti.

Citește și: Grevă japoneză în școlile din Timiș. Profesorii, nemulțumiți de reducerea orelor de sport

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.