Structura anului școlar 2019-2020. Modificări în proiectul de ordin: Școala va începe pe 9 septembrie

0

Structura anului școlar 2019-2020. În anul școlar următor, cursurile ar putea începe pe 9 septembrie 2019 și să se încheie pe 12 iunie 2020, această variantă fiind discutată în Comisia de Dialog Social, care a avut loc, joi, la sediul Ministerului Educației Naționale. Proiectul de ordin inițial prevedea că școala debuta pe 16 septembrie și se termina pe 19 iunie. Vacanța intersemestrială dispare, semestrul al doilea urmând să înceapă imediat după vacanța de iarnă.

”Consiliul Național al Elevilor a fost prezent astăzi în cadrul Comisiei de Dialog Social pentru a susține structura anului școlar într-un format benefic pentru elevi, nu pentru profesori. De aceea, am salutat inițiativa de a renunța la vacanța intersemestrială, pentru a nu perturba continuitatea actului educațional, cu condiția ca vacanța de iarnă să aibă, în continuare, 3 săptămâni”, a declarat Antonia Pup, vicepreședinte al Consiliului Național al Elevilor, pentru SparkNews.ro.

”Noi am propus ca școala să înceapă pe 9 septembrie și să se încheie pe 12 iunie. Cei de la minister, dar și părinții și sindicatele au fost de acord cu propunerea noastră”, a precizat și președintele Asociației Elevilor din Constanța, Andrei Mihai Tănase, pentru SparkNews.ro.

Structura anului școlar 2019-2020:

Semestrul I

  • Cursuri: luni, 9 septembrie 2019 – vineri, 20 decembrie 2019
  • Vacanța de iarnă: sâmbătă, 21 decembrie 2019 – duminică, 12 ianuarie 2020
    • În perioada 26 octombrie – 3 noiembrie 2019, clasele din învăţământul primar şi grupele de grădiniță sunt în vacanță.

Semestrul al II-lea

  • Cursuri: luni, 13 ianuarie 2020 – vineri, 3 aprilie 2020
  • Vacanţa de primăvară: sâmbătă, 4 aprilie 2020 – marți, 21 aprilie 2020
  • Cursuri: miercuri, 22 aprilie 2020 – vineri, 11 iunie 2020
  • Vacanţa de vară: sâmbătă, 12 iunie 2020

De asemenea, într-o declarație pentru Mediafax, Andrei Mihai Tănase a arătat că propunerea de modificare a structurii anului școlar a fost făcută de Asociaţia Elevilor în cadrul Comisiei de Dialog Social din cadrul Ministerului.

“Am solicitat ca programa şcolară să fie mai ridicată. Propunerea Ministerului a fost ca şcoala să înceapă pe 16 septembrie şi să se termine pe 19 iunie. În cadrul şedinţei am solicitat ca elevii să înceapă şcoala în data de 9 septembrie şi să se încheie la 12 iunie”, a spus Andrei Mihai Tănase.

Iniţiatorii ideii spun că, în aceste condiţii, elevii înscriși pentru examenul de Bacalaureat ar putea să susţină proba mai devreme, astfel încât să nu să se confrunte cu temperaturile înalte.

“Bacalaureatul are loc după o săptămână de la încheierea anului şcolar şi în sensul acesta s-ar fi ajuns ca elevii să susţină examenele pe la mijlocul lunii iulie când condiţiile de temperatură sunt foarte ridicate, vorbim de 34-35 de grade în unele regiuni, iar şcolile nu sunt dotate cu aparate de aer condiţionat”, a explicat Andrei Mihai Tănase.

De cealaltă parte, secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Naţionale Gigel Paraschiv spune că în cadrul instituției va fi analizată propunerea şi vor anunţa decizia “cât mai curând”.

“Decizia va fi luată când va apărea Ordinul de ministru referitor la structura anului şcolar. (…) Am reţinut propunerea, analizăm şi venim cu răspunsul. Nu este luată încă o decizie”, a explicat, pentru Mediafax, Gigel Paraschiv.

În proiectul inițial se prevedea că anul şcolar 2019-2020 va începe pe 16 septembrie 2019. Totodată, este eliminată din structura viitorului an școlar vacanța intersemestrială. Semestrul al II-lea va începe imediat după vacanța de Crăciun care va rămâne de trei săptămâni. De altfel, Ecaterina Andronescu confirma, marți, că nu va fi scurtată vacanța de iarnă.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.