Protest în Gorj. Peste 200 de profesori au ieșit în stradă din cauza ”neajunsurilor” din învăţământ

0
Foto: gorj-domino.ro

Peste 200 de profesori au protestat, joi, nemulţumiţi de salariile din învăţământ, aceștia solicitând respectarea hotărârilor judecătoreşti și acordarea sporului de solicitare neuropsihică pentru toți angajații din educație, transmite corespondentul Mediafax.

Participanţii la protest s-au adunat, joi, la ora 13.00, în faţa Prefecturii Gorj și au purtat pancarte cu mesaje precum „Nu cerșim!”, „Nu mai vrem promisiuni”, „Decontați naveta profesorilor”, „Respectați legile”.

Preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământ Gorj (USLI), Constantin Huică, a declarat, joi, corespondentului Mediafax, că nemulțumirile s-au acumulat de-a lungul timpului și profesorii au decis să își ceară drepturile în stradă.

„Nemulțumirile s-au acumulat în decursul timpului, nemulțumiri din cauza neajunsurilor cu care se confruntă sistemul de învățământ, în primul rând cadrele didactice și tot personalul din învățământ. În primul rând este dezbaterea cu proiectul de buget pentru anul 2019, nici în acest an nu se respectă legea pentru a avea 6% din produsul intern brut și toate acestea conduc la un cost standard per elev scăzut, ceea ce duce la subfinanțarea sistemului de învățământ, care atrage toate neajunsurile de aici.

Mai mult, avem un acord încheiat în ședința solemnă a Guvernului, din data 1 decembrie, în care s-au angajat că vor respecta câteva doleanțe ale sindicatelor și aș începe în primul rând cu plata sentințelor judecătorești. Avem sporul de neuropsihic, care, conform legii 153, trebuia acordat tuturor cadrelor didactice, nu s-a acordat decât pentru profesorii de predare, personalul de conducere, personalul auxiliar nebeneficiind de astfel de sporuri”, a spus Huică.

De asemenea, profesorii nu sunt de acord cu eliminarea orelor de Educaţie Fizică din planul cadru de la ciclul primar.

„Mai nou, a apărut zilele acestea intenția ministrului Educației de a scoate din planul cadru predarea orelor de educație fizică de la clasa pregătitoare, clasa I și clasa a II-a, care ar duce în continuare la creșterea numărului de copii obezi din România. Conform datelor statistice, unul din patru copii este obez, iar această măsură ar conduce în continuare la această viață sedentară, la care sunt îndreptați copiii”, a mai spus Constantin Huică.

În funcție de ultimele discuții de la Guvern și în funcție de bugetul Educației, toți liderii sindicatelor din învățământ se vor întâlni pentru a decide acțiunile care vor urma.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.