Plenul reunit al Parlamentului a adoptat, joi, un amendament la bugetul Ministerului Muncii pe anul 2019 prin care alocaţiile copiilor vor fi majorate de la 84 de lei la 150 de lei.
UPDATE Premeirul Viorica Dăncilă a declarat, vineri, că Guvernul va adopta o ordonanță de urgență pentru a regla majorarea alocației pentru copii, după ce Parlamentul a adoptat proiectul de buget care prevede creșterea alocației de la 84 lei la 150 lei. „Vom rezolva această problemă. Credeam în bunele intenții ale PNL dacă erau fundamentate în mod corect. Modul în care au găsit sursa de finanțare e un mod incorect prin care nu puteam asigura acest lucru. Deci ca să reglementăm trebuie să dăm o ordonanță de urgență. După câte știu eu ar trebui după 1 martie să fie majorate alocațiile. Încă o dată mă uimește faptul că se dă dovadă de atâta neseriozitate, să spui că iei din excedentul bugetar al pensiilor. Aștept de la Ministerul Muncii, am vorbit cu dânsul și vom aștepta să dăm această OUG”, a afirmat Viorica Dăncilă, potrivit Mediafax.
UPDATE Social-democrații s-au reunit în ședință la grup și au stabilit să mențină amendamentul PNL. Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a propus un amendament, adoptat în plenul reunit, care prevede o creștere a deficitului bugetar la 2,76%, de la 2,55% cât era prevăzut inițial în proiectul de buget, bani prin care vor fi majorate alocațiile pentru copii.
UPDATE Coaliția PSD-ALDE vrea reluarea votului pe amendamentul PNL care prevede creșterea alocației pentru copii de la 84 la 150 lei, deoarece este neconstituțională alocarea sumelor pentru majorare din excedentul bugetar de pensii, au declarat surse politice, pentru Mediafax. Sursele citate au explicat că amendamentul este inaplicabil deoarece liberalii vor ca sumele pentru creșterea alocațiilor copiilor să fie luate din excedentul bugetar de pensii, lucru care ar fi neconstituțional. Prin urmare, majoritatea PSD-ALDE va corecta amendamentul pentru ca banii să fie alocați din altă parte.
UPDATE PSD caută soluții să anuleze amendamentul adoptat, motivul fiind că sursa de finanțare este greșită, relatează hotnews.ro. Social-democratii susțin că nu se pot lua bani din excedentul de la pensii, așa cum prevede amendamentul PNL.
Parlamentarii au adoptat, în ședința de plen comun, unde se votează pe articole proiectul de buget, un amendament al PNL care prevede majorarea alocației copiilor, cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani, de la 84 de lei la 150 de lei.
„Se propune suplimentarea sumelor prevăzute la anexa 3/20/01 a Ministerului Muncii, titlul 9 „Asistenţă socială” cu suma de 2.130.528.000 lei pentru majorarea alocaţiei de stat pentru copii începând cu data de 1 martie 2019 de la 84 de lei la 150 de lei, iar pentru copii de la 0 la 2 ani – de la 200 de lei la 300 de lei„, a declarat iniţiatorul amendamentului, liberalul Robert Sighiartău, citat de Agerpres.
Amendamentul a fost adoptat cu 123 de voturi ‘pentru’, 119 ‘împotrivă’ şi o abţinere. Potrivit situaţiei votului, în favoarea amendamentului s-au exprimat parlamentari şi de la PSD, ALDE şi UDMR.
La ieşirea din şedinţa de plen reunit, întrebat dacă s-ar putea decide reluarea votului pe acest amendament, în condiţiile în care senatorul ALDE, Varujan Vosganian, a cerut acest lucru, invocând faptul că mai mulţi parlamentari ai partidului său apar că nu votat, Sighiartău a spus: „Să le fie ruşine că nu-şi doresc majorarea alocaţiilor cei de la ALDE!”.
Deputatul PNL a adăugat că nici nu intră în discuţie reluarea votului.
„Votul a fost dat, nici nu discutăm reluarea votului, votul a fost foarte clar, a fost în plen, s-a votat, votul a fost afişat public. Deci, din acest punct de vedere, lucrurile sunt încheiate. Faptul că PSD şi ALDE nu-şi doresc majorarea alocaţiilor este o ruşine pentru ei şi pentru aceşti guvernanţi. Votul nu se va relua, iar noi vom ataca la CCR orice reluare a votului şi vom ataca tot bugetul de stat la CCR, pentru că este o ruşine să încerci să reiei votul, să votezi împotriva alocaţiilor”, a mai declarat Sighiartău.
Sursa de finanţare indicată pentru majorarea alocaţiilor copiilor o reprezintă excedentul de 2.900.711.000 de lei înregistrat de bugetul asigurărilor sociale.
Bugetul Ministerului Muncii a fost adoptat de plenul reunit cu 265 de voturi favorabile, 8 împotrivă şi 6 abţineri.