Ministerul Educației ”retrage” proiectul prin care erau scoase orele de sport la clasa pregătitoare și clasa I

0
Foto: republikanews.ro

Ministerul Educației precizează că retrage proiectul privind aprobarea planurilor-cadru pentru învățământul primar, ce urma să fie discutat, joi, în cadrul Comisiei de Dialog Social, și care prevedea scoaterea orelor de sport de la clasa pregătitoare și clasa I, precum și a unei ore la clasa a II-a. Anterior, ministrul Ecaterina Andronescu spunea că nu știe de existența unui asemenea proiect.

”Versiunea de proiect de ordin privind aprobarea planurilor-cadru pentru învățământ primar avea rolul de a genera o dezbatere pe acest subiect în cadrul Comisiei de Dialog Social, conform reglementărilor legislative în vigoare. Având în vedere faptul că proiectul conținea o serie de aspecte insuficient fundamentate, acesta a fost retras și va fi reanalizat de specialiștii în domeniu.

În momentul în care se va contura o nouă versiune, Ministerul Educației Naționale va iniția o dezbatere într-un context mai amplu, scopul fiind acela de a găsi soluții adecvate provocărilor pe care le impune implementarea noului curriculum”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Educației, dat miercuri publicității.

FSLI: ”Ministerul Educației Naționale nu face altceva decât să încurajeze lipsa mișcării”

Înainte de anunțul Ministerului Educației, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ solicita anularea proiectului de ordin prin care se propune eliminarea totală a orelor de educație fizică de la clasele pregătitoare și I, precum și a unei ore de la clasa a II-a, urmând ca în locul acestora să apară disciplina “joc și mișcare”, care va fi predată de învățătoare.

Prin acest proiect de ordin, Ministerul Educației Naționale nu face altceva decât să încurajeze lipsa mișcării, un regim de viață nesănătos și creșterea obezității în rândul elevilor din România. În plus, prin această propunere Ministerul Educației Naționale trimite în șomaj cel puțin 1.500 de profesori de sport.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ atrage atenția asupra propunerii Ministerului Educației Naționale prin care se dorește modificarea planurilor-cadru din învățământul primar. Concret, printr-un proiect de ordin de ministru, se dorește eliminarea a: 2 ore/ săptămână de educație fizică la clasa pregătitoare, 2 ore/ săptămână la clasa I și 1 oră/ săptămână la clasa a II. Printr-un simplu ordin, Ministerul Educației Naționale afectează sănătatea elevilor noștri și încurajează obezitatea în rândul acestora!

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ reamintește ministrului Educației Naționale faptul că, potrivit studiilor, în România, 1 din 4 copii suferă de obezitate. Datele Organizației Mondiale a Sănătății de supraveghere a obezității copiilor din Europa (COSI) indică pentru România, la copiii de 8 ani, o prevalență a obezității de 11,6% și a supraponderabilității de 26,75 %. Prin urmare, avem nevoie de ore de educație fizică în școli, altfel vom avea copii obezi sau cu alte afecțiuni.

Un alt efect negativ al acestui ordin este concedierea cel puțin 1.500 de profesori de sport, din unitățile școlare din întreaga țară. Colegii noștri vor fi pur și simplu trimiși acasă, în șomaj, în condițiile în care sistemul de învățământ are nevoie de personal didactic calificat și de programe care să încurajeze sportul și mișcarea de la vârste cât mai mici. Înlocuirea profesorilor de sport cu învățătoarele reprezină o formă mascată de reducere a costurilor din educație, deși guvernanții s-au lăudat cu creșterea fondurilor pentru acest sistem”, precizează FSLI, într-un comunicat de presă.

“Ministrul Educației Naționale trebuie să retragă de urgență acest proiect de ordin cu consecințe negative asupra sănătății elevilor, dar și asupra cadrelor didactice care vor rămâne fără loc de muncă. Suntem atât de săraci încât nu ne mai preocupă sănătatea și dezvoltarea armonioasă a elevilor și ne gândim să facem economie pe spatele copiilor, afectându-le viața? Este o cale greșită și MEN trebuie să răspundă prin anularea acestui proiect. În plus, ce soluții vor avea colegii noștri forțați să plece din sistemul de învățământ? Este evidentă lipsa consultării unor specialiști, înainte de a se face această propunere, prin care se dorește doar reducerea bugetului pentru educație”, a declarat Simion Hancescu, președinte FSLI.


Un proiect de ordin al Ministerului Educației privind modificarea planurilor cadru în învățământul primar, publicat de HotNews, prevedea scoaterea a cinci ore de sport de la clasa pregătitoare, clasa I și clasa a II-a (toate orele de la clasa pregătitoare și clasa I și o oră de la clasa a II-a).

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a declarat, la Realitatea TV, că nu ar accepta reducerea orelor de Educație fizică la ciclul primar și nici nu știe de existența unui asemenea proiect.

”Nici poveste de așa ceva. Nici n-am văzut, nici n-a ajuns la mine o asemenea propunere și nici n-aș accepta o asemenea propunere. De aceea, sunt absolut surprinsă. (…) Eu nu am văzut un asemenea ordin. Cu mine nu a discutat nimeni din minister conținutul unui astfel de ordin (…)

Nu vi se pare normal ca, înainte de a fi trimis acest proiect de ordin către cei din afara ministerului, ar fi trebuit să știu și eu? Este o problemă pe care o să o reglez aici, în interiorul ministerului, fără îndoială”, a spus Ecaterina Andronescu.

Potrivit proiectului ajuns în presă, la clasa pregătitoare şi clasa I ora de educație fizică este eliminată, elevii urmând să aibă câte două ore din disciplinele ”Joc şi mişcare” şi ”Muzică şi mişcare”. Elevii de clasa a II-a vor avea o oră de Educaţie fizică, şi nu două cum e în prezent, o oră de ”Joc şi mişcare” şi două ore de ”Muzică şi mişcare”.  Disciplina de educaţie fizică va avea o alocare de o oră pe săptămână la clasa a II-a şi de 2 ore pe săptămână la clasele a III-a şi a IV-a.

Proiectul mai prevedea că elevii de la clasa pregătitoare vor avea minimum 19 ore pe săptămână şi maximum 20. Cei din clasa I, clasa a II-a şi clasa a III-a vor avea minimum 20 de ore pe săptămână şi maximum 21 de ore săptămânal, iar cei din clasa a IV-a vor avea maximum 22 de ore pe săptămână.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.