Ecaterina Andronescu, despre reducerea orelor de Educație fizică: ”Nici poveste de așa ceva. Sunt absolut surprinsă”

0

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a declarat, la Realitatea TV, că nu ar accepta reducerea orelor de Educație fizică la ciclul primar și nici nu știe de existența unui asemenea proiect. ”Sunt absolut surprinsă. Ar fi o greșeală să facem așa ceva”, a spus ministrul. În cele din urmă, Andronescu s-a arătat dispusă să asculte argumentele specialiștilor privind înlocuirea orei de sport cu ”Joc și mișcare”.

Un proiect de ordin al Ministerului Educației privind modificarea planurilor cadru în învățământul primar, publicat de HotNews, prevede scoaterea a cinci ore de sport de la clasa pregătitoare, clasa I și clasa a II-a (toate orele de la clasa pregătitoare și clasa I și o oră de la clasa a II-a).

”Nici poveste de așa ceva. Nici n-am văzut, nici n-a ajuns la mine o asemenea propunere și nici n-aș accepta o asemenea propunere. De aceea, sunt absolut surprinsă. (…) Eu nu am văzut un asemenea ordin. Cu mine nu a discutat nimeni din minister conținutul unui astfel de ordin (…)

Nu vi se pare normal ca, înainte de a fi trimis acest proiect de ordin către cei din afara ministerului, ar fi trebuit să știu și eu? Este o problemă pe care o să o reglez aici, în interiorul ministerului, fără îndoială”, a declarat Ecaterina Andronescu, la Realitatea TV.

Ministrul a admis că proiectul poate să existe în interiorul ministerului, dar ea să nu știe de el: ”Corect. Și nici nu am cum să semnez un asemenea ordin. Decât în măsura în care mă convinge că nu reducem orele de mișcare fizică pentru copiii din ciclul primar. Ar fi o greșeală să facem așa ceva.” 

”S-ar putea să fie un proiect pe care să-l fi gândit Institutul de Științe ale Educației pentru că ei au responsabilitatea planurilor cadru, dar acest proiect de plan de învățământ nu a ajuns la mine. Aștept să ajungă și la mine, să îmi explice de ce vor să facă această schimbare”, a precizat Andronescu.

Joc și mișcare, în locul orei de sport: ”Aștept argumentele specialiștilor”

În acest context, ministrul Educației a explicat că, ”în ciclul primar, profesorul pentru ciclul primar sau învățătorul nu au norme de ore, ci au post”: ”Am o clasă, normez o învățătoare, normez un post. Indiferent câte ore se scot din planul de învățământ, învățătoarea sau profesoara de învățământ primar este normată pe un post. Dvs. ziceți că aceste ore le pot plăti unui profesor de educație fizică și sport, ceea ce se întâmplă în acest moment.

Dar dacă Institutul de Științe ale Educației, responsabil cu modificările în planul cadru, vine cu argumentații și spune, pe baza unor expertize pentru această vârstă, că este mai bine să facem Joc și mișcare cu același număr de ore, asta este deja altceva și vreau să văd argumentele.”

La remarca moderatoarei că ar fi deschisă totuși înlocuirii orei de sport cu Joc și mișcare, Andronescu a răspuns: ”Întotdeauna sunt deschisă să ascult argumente, așa e normal. (…) Aștept argumentele specialiștilor. Ministrul nu este specialist în toate, de aceea avem Institutul de Științe ale Educației, acolo sunt specialiștii. Dacă ei au făcut această propunere, vreau să îi ascult. Nu înseamnă că am luat decizia că așa voi face.”

Potrivit proiectului ajuns în presă, la clasa pregătitoare şi clasa I ora de educație fizică este eliminată, elevii urmând să aibă câte două ore din disciplinele ”Joc şi mişcare” şi ”Muzică şi mişcare”. Elevii de clasa a II-a vor avea o oră de Educaţie fizică, şi nu două cum e în prezent, o oră de ”Joc şi mişcare” şi două ore de ”Muzică şi mişcare”.  Disciplina de educaţie fizică va avea o alocare de o oră pe săptămână la clasa a II-a şi de 2 ore pe săptămână la clasele a III-a şi a IV-a.

Proiectul mai prevede că elevii de la clasa pregătitoare vor avea minimum 19 ore pe săptămână şi maximum 20. Cei din clasa I, clasa a II-a şi clasa a III-a vor avea minimum 20 de ore pe săptămână şi maximum 21 de ore săptămânal, iar cei din clasa a IV-a vor avea maximum 22 de ore pe săptămână.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.