Studenții, despre bugetul pe 2019: ”Educația este în continuare subfinanţată cronic. O prioritate la jumătate de preț”

0
Foto: economica.net

Studenții critică decizia guvernanților ”de a ignora în optulea an consecutiv” articolul 8 din Legea Educaţiei Naţionale care prevede alocarea a minimum 6% din Produsul Intern Brut pentru sistemul de învățământ și spun că educaţia rămâne ”subfinanţată cronic”. Studenții avertizează că vom avea în continuare ”cămine suprapopulate, depăşite din punct de vedere al dotărilor, cu deficienţe în respectarea normelor de igienă”.  

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România precizează că Legea bugetului de stat pentru anul 2019 stabileşte o alocare pentru educaţie de 3,02% din PIB, fapt ce dovedeşte că ”educaţia nu reprezintă nici în acest an o prioritate naţională”.

Studenții atrag atenția că, la capitolul investiţii de capital, ”se constată o situaţie extrem de gravă, existând aceeaşi alocare bugetară ca în anul precedent, 67.000.000 lei, în contextul în care în anul 2018 a fost o scădere alarmantă de aproximativ 70%”: ”Având în vedere că infrastructura a suferit degradări progresive şi sunt afectate spaţiile destinate procesului de predare-învăţare şi alte spaţii destinate serviciilor studenţeşti, prezenta alocare bugetară nu reflectă deloc investiţiile necesare în acest sens.”

De asemenea, sectorul de tineret este grav afectat, spun studenții, adăugând că ”la nivelul Ministerului Tineretului şi Sportului, bugetul alocat pentru acţiuni de tineret este de 1 leu pe tânăr pe an”.

În ceea ce privește fondul de burse, studenții susțin că acesta a fost majorat cu doar 2,43%, iar ”cu această creştere nu se pot lua noi măsuri care să vină în sprijinul studenţilor, în special al colegilor români de pretutindeni.”

Legea educației naționale, prevede la Articolul 8: ”Pentru finanțarea educației naționale se alocă anual din bugetul de stat și din bugetele autorităților publice locale minimum 6% din produsul intern brut al anului respectiv. Suplimentar, unitățile și instituțiile de învățământ pot obține și utiliza autonom venituri proprii. Pentru activitatea de cercetare științifică se alocă anual, de la bugetul de stat, minimum 1% din produsul intern brut al anului respectiv.”

Ordonanța de urgență nr. 114 din 28 decembrie 2018 completează: În perioada 2019-2021 nu se aplică prevederile art. 8 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare.”

Comunicatul de presă al Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR):

”Educaţia în România – prioritate la jumătate de preţ

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) constată cu stupoare că 2019 va fi al optulea an consecutiv în care este ignorat articolul 8 din Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, care prevede alocarea a minimum 6% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru acest domeniu, educaţia fiind în continuare subfinanţată cronic.

Legea bugetului de stat pentru anul 2019 stabileşte o alocare pentru educaţie de 3,02% din PIB, fapt ce dovedeşte că educaţia nu reprezintă nici în acest an o prioritate naţională, raportându-ne la bugetul alocat acestui sector.

În capitolele bugetare observăm următoarele lucruri:

O creştere cu doar 8,01% a subvenţiei pentru cămine şi cantine, de la 167.963.000 la 181.410.000, o sumă infimă comparativ cu nevoile reale, în contextul în care serviciile de cazare şi masă pentru studenţi reprezintă mecanisme de suport fundamentale oferite de instituţiile de învăţământ superior din România. Subvenţia pentru cămine-cantine reflectă situaţia extrem de dificilă a studenţilor din România atunci când vine vorba despre serviciile studenţeşti pe care universităţile le oferă. Din anul 2005, numărul locurilor de cazare a scăzut constant, de la 116.021 (2005) la 104.081 (2014).

În prezent, căminele studenţeşti de stat din România au o capacitate de 107.682 locuri, iar dacă ne raportăm la numărul total de studenţi care studiază în universităţile publice, locurile disponibile ajung doar pentru aproximativ 24% dintre aceştia, fiind evident mai puţine locuri de cazare decât cererea reală, fapt ce ne îngrijorează.

Partidul Social Democrat (PSD) şi-a asumat într-un răspuns formulat la propunerile ANOSR, publicat în 8 decembrie 2016, faptul că „subvenţia pentru cămine şi cantine se va dubla până la sfârşitul anului 2017”. Alianţa Democraţilor şi Liberalilor (ALDE) şi-a asumat într-un document similar, semnat în data de 7 decembrie 2016, „creşterea subvenţiei pentru cămine şi cantine aferentă anului 2017 cu 27% faţă de anul 2016”. În consecinţă, cele două partide care exercită actul de guvernare au alocat fonduri insuficiente, în comparaţie cu promisiunile realizate în campania electorală, respectiv foarte departe de nevoile reale ale reţelei de cămine şi cantine.

Fondul de burse a fost majorat cu doar 2,43%, cu această creştere nu se pot lua noi măsuri care să vină în sprijinul studenţilor, în special al colegilor români de pretutindeni. Cadrul legislativ care stabileşte cuantumul burselor pentru aceştia este acelaşi din 2008, el prevede burse de doar 65 de euro pentru ciclul licenţă, 75 de euro pentru ciclul de master, respectiv 85 de euro pentru studenţii doctoranzi. Aceste sume nu sunt corelate cu actuala realitate socio-economică a României şi nu mai pot acoperi nevoile pe care studenţii români de pretutindeni le au pentru a putea studia în România.

La capitolul investiţii de capital se constată o situaţie extrem de gravă, existând aceeaşi alocare bugetară ca în anul precedent, 67.000.000 lei, în contextul în care în anul 2018 a fost o scădere alarmantă de aproximativ 70%. Având în vedere că infrastructura a suferit degradări progresive şi sunt afectate spaţiile destinate procesului de predare-învăţare şi alte spaţii destinate serviciilor studenţeşti, prezenta alocare bugetară nu reflectă deloc investiţiile necesare în acest sens.

De asemenea, sectorul de tineret este grav afectat, la nivelul Ministerului Tineretului şi Sportului, bugetul alocat pentru acţiuni de tineret este de 1 leu pe tânăr pe an. Cea mai semnificativă scădere, cu 62,50%, o regăsim în capitolul bugetar Învăţământ pentru programul Dezvoltarea şi diversificarea ofertei de servicii şi programe pentru tineri, în special studenţi – de la 8.000.000, la 3.000.000 lei. Acest capitol cuprinde şi bugetul pentru tabere, inclusiv taberele studenţeşti, program care are un rol important atât în motivarea studenţilor de a avea rezultate academice remarcabile pe parcursul unui an universitar, cât şi în a reduce, parţial, inechităţile de natură socio-economică existente.

„Majorarea cu 47% a bugetului educaţiei nu aduce nicio îmbunătăţire în viaţa studenţilor, există o serie de creşteri insignifiante pe anumite capitole bugetare, care nu pot îmbunătăţi calitatea vieţii studenţeşti. În continuare vom avea cămine suprapopulate, depăşite din punct de vedere al dotărilor, cu deficienţe în respectarea normelor de igienă. Nu a fost implementat niciun mecanism de finanţare care să demonstreze faptul că dimensiunea socială a educaţiei a primit importanţa necesară din partea conducătorilor ţării.” – Petrişor-Laurenţiu Ţucă, preşedinte ANOSR”

Citește și Bugetul Educației, avizat favorabil. Andronescu: Se introduce un proiect nou pe care noi l-am numit ”Merg la şcoală”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.