Elevii din Timiș cer modificarea regulamentelor școlare abuzive: Unele ne amintesc de ”metehnele comunismului”

0

Consiliul Județean al Elevilor Timiș a inițiat un demers de verificare a Regulamentelor școlare din județ și de amendare a acelora care încalcă Statutul elevilor și prevederile legale. Reprezentanții elevilor au depistat în regulamentele de organizare ale unor școli prevederi ”de ordinul inimaginabilului” și cer modificarea urgentă a acestora. 

Elevii din Timiș au pornit demersul ”Legea – 1, Școala – 0″, descoperind în regulamentele unor școli prevederi abuzive sau care ”amintesc de metehnele comunismului”.

”Regulamentele școlare nu respectă nici măcar procedura democratică de alegere a reprezentantului clasei, acesta trebuind să aibă media peste 9,50 pentru a putea fi vocea colegilor săi”, este una dintre problemele sesizate de elevi.

”Ne simțim îndreptățiți să solicităm ca aceste regulamente școlare să fie modificate urgent, întrucât legea nu este facultativă nici măcar pentru directorii “liceelor de prestigiu” din județul nostru”, spun elevii.

Comunicatul integral al Consiliului Județean al Elevilor Timiș:

”De când și până când sunt regulamentele școlare mai presus decât legea însăși? Răspunsul întrebării devine chiar și mai greu de depistat atunci când elevii sunt obligați să respecte un regulament în contradicție cu Statutul Elevului, dar și cu principiile enunțate în Legea Educației Naționale.

Astfel, Consiliul Județean al Elevilor Timiș, structura de reprezentare a elevilor din județul nostru, a inițiat un demers prin care vor fi amendate toate regulamentele școlare din unitățile de învățământ preuniversitar din Timiș, în speranța că acestea vor fi calibrate după legislația în vigoare.

Însă unele aspecte cuprinse în aceste regulamente pe care elevii trebuie să le respecte zi de zi sunt de ordinul inimaginabilului. Acestea nu exprimă dorința de progres în educație, ci nevoia exacerbată a decidenților de a-i face pe elevi să vină cu teamă în instituția menită să îi formeze.

Instituții de învățământ “de prestigiu” precum Colegiul Național “Ana Aslan” interzic ca elevul reprezentant în Consiliul de Administrație să aibă drept de vot (deși acest aspect este reglementat prin lege). Este revoltător faptul că elevii din Colegiul Național “Ana Aslan” nu pot fi reprezentați în forul suprem de decizie al școlii lor, iar acest lucru se datorează rezistenței decidenților.

O altă practică regăsită într-o școală din județul Timiș, Liceul Teoretic “Valeriu Braniște” din Lugoj, ne aduce aminte de metehnele comunismului. În această școală, băieții sunt obligați să poarte părul scurt, iar acest aspect constituie o îngrădire a dreptului la imagine.

Mai mult decât atât, regulamentele școlare nu respectă nici măcar procedura democratică de alegere a reprezentantului clasei, acesta trebuind să aibă media peste 9,50 pentru a putea fi vocea colegilor săi (aspect prevăzut în regulamentul de organizare și funcționare al Liceului Teologic Baptist).

În acest sens, ne simțim îndreptățiți să solicităm ca aceste regulamente școlare să fie modificate urgent, întrucât legea nu este facultativă nici măcar pentru directorii “liceelor de prestigiu” din județul nostru.”

Citește și Regulamente trăsnite în școli: Poziția de drepți când intră profesorul, interzisă spălarea fetelor cu zăpadă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.